Çerkeş Belediyesinden Kazan Belediyesine veya Bayındırlık Bakanlığından Sağlık Bakanlığına nakillerde Başbakanlık'tan izin alınmasının anlamı yoktur

Haber Giriş : 28 Şubat 2004 01:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çerkeş Belediyesinden Kazan Belediyesine veya Bayındırlık Bakanlığından Sağlık Bakanlığına nakillerde Başbakanlık'tan izin alınmasının anlamı yoktur

2003/42 SAYILI GENELGENİN SON DURUMU

(Bütçe Kanunu ve Kadro Dağılımına ilişkin olur çerçevesinde)

2003/42 sayılı Genelge her türlü naklen ve açıktan atamayı durdurmuş, zorunlu hallerde yapılacak atamalar için Başbakanlık izni prosedürünü getirerek bürokrasi ve kırtasiyeciliği arttırmış ve siyasi kayırmacılığın-torpilin önünü açmıştı. Bu Genelge halen yürürlüktedir.

Ancak, 2004 Bütçe Kanunu ile genel bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idarelerin boş memur kadrolarına yapacakları açıktan atama sayıları ile konsolide bütçe dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşlarından yapacakları memur nakilleri toplamı (40.000) olarak sınırlandırılmış ve bu sayının kurum ve kuruluşlar itibarıyla dağılımı ve kullanımı Başbakanlık oluruyla gerçekleşmiştir. Bu Olurda, bu kapsamdaki açıktan atamalar için hiçbir izin alınmayacağı belirtilmiştir.

Ayrıca, Aynı maddeyle Döner sermayelerin, fonların, kefalet sandıklarının, sosyal güvenlik kurumlarının ve bütçeden yardım alan kuruluşların serbest memur kadrolarına yapacakları açıktan atamalar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarından yapacakları nakil sayıları, 2003 yılında emeklilik, ölüm ve istifa sonucu ayrılan personel sayısının % 80'ini aşamama zorunluluğu getirilmiş bulunmaktadır.

Bütçedeki bu yeni anlayış ve ilk defa atanacak kamu görevlilerinin ÖSYM sınavına göre atanması zorunluluğu göz önüne alınırsa, kamu reformunun merkeziyetçiliğe yaptığı eleştirilerde dikkate alındığında, 2003/42 sayılı Başbakanlık Genelgesinin ne derece faydasız bir düzenleme haline geldiği açıkça anlaşılabilir.

Bunun yanı sıra, mezkur Olurla üniversiteler 6600 adet kadro verilmesi, yine yardımcı doçentler için 1500 kadro verilmesi ve Danıştay 8.dairece2003/3888 esasında 2003/42'nin yardımcı doçentler yönünden yürürlüğünün durdurulması kararı verildiğinden bu Genelgenin anlamı ve işlevi kalmamakta sadece bürokrasi doğurmaktadır.

Bu durumda, Başbakanlık iznine tabi açıktan ve naklen atamaların önemli bir bölümü, izne tabi olmaktan çıkmış ve izin alınması gereken durumlar Çerkeş belediyesinden Kazan Belediyesine, Bayındırlık Bak.dan Sağlık Bak.na nakil gibi durumlarla sınırlı kalmıştır. Bu prosedürün devam etmesinin anlamı yoktur. Zaten yürürlüğünden bu yana hiçbir faydası olmayan yararsız bir düzenleme olduğu bütün çevrelerce dile getirilmektedir. Vatandaşın ayağını Ankara'ya Meclise bağlayan, siyasilerin kapısını aşındırmasından başka hiçbir işe yaramayan bir Genelgedir.

Bu nedenle, yeni kamu yönetimi anlayışına uygun olarak mağduriyetlerin önlenmesi, bürokrasinin azaltılması ve Milletvekillerinin kapılarının boş yere aşındırılmaması için acilen kaldırılması gereken bir genelgedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber