Meclis'in ilk sınavı başkanlık seçimi

Seçimlerin ardından oluşan 25. Dönem Meclis'i ilk sınavını Meclis Başkanlığı seçiminde vermeye hazırlanıyor

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 09 Haziran 2015 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Meclis'in ilk sınavı başkanlık seçimi

Saliha ÇOLAK/ANKARA

Sandıktan çıkan tablo, tek başına iktidar çoğunluğunu elde edemeyen AK Parti ile farklı uçlardaki diğer 3 partiyi önce Meclis Başkanı seçiminde uzlaşmaya zorlayacak. AK Parti 258 milletvekili ile ilk üç turda başkanı seçtirecek sandalye sayısına sahip değil.

HİKMET ÇETİN MODELİ

AK Parti ısrarcı olursa başkanın seçilmesi dördüncü tura kalacak. Ancak, muhalefet partileri bir aday üzerinde uzlaşırsa o adayı başkan seçtirebilir. Bu nedenle partiler henüz işin başında bir aday üzerinde uzlaşarak, başkanlık seçimini kriz yaşamadan çözebilir. Bu uzlaşma deneyimi, sandıktan çıkan mesaj doğrultusunda bir hükümet arayışı için de ön hazırlık olabilecek. Uzlaşma arayışına gidilirse, seçimin birinci bitiren AK Parti'den bir isim öne çıkabileceği gibi, "Hikmet Çetin" modeliyle tüm partilerin ismi üzerinde uzlaşacağı bir milletvekilinin başkan seçilmesi de gündeme gelebilir.

Dönemin Meclis Başkanı Mustafa Kalemli'nin, "Beni sandviç yaptınız" diye tepki gösterdiği 16 Ekim 1997'deki başkanlık seçiminde Hikmet Çetin, Meclis'in 5. partisi konumundaki CHP'den başkan seçilmişti. AK Parti'den, 24. dönemin Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı başkanlığa hazırlanırken sandıktan çıkan sonuç ve Bahçekapılı'nın iç güvenlik paketi görüşmeleri sırasında muhalefete karşı tutumu, bu ihtimali zayıflattı. AK Parti'de, diğer partilerin kabul edebileceği isimler arasından Nabi Avcı öne çıkıyor.

İHSANOĞLU ÖNE ÇIKIYOR

Ancak muhalefet partileri, muhalefetten bir ismin başkan olması için üzerinde direnebilir. Bu durumda da, Cumhurbaşkanlığı seçiminde MHP ve CHP'nin çatı adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adı öne çıkıyor. Meclis'in geçici başkanı en yaşlı üye sıfatıyla Deniz Baykal olacağından, "Hazır frak diktirmişken Baykal devam etsin' görüşü de kulislerde gündeme getiriliyor. Ancak, Baykal'ın genel başkanlık geçmişi ve tarafsız tavırdan uzak bir tablo çizeceği düşüncesi nedeniyle bu ihtimalin şansı düşük görünüyor.

BAYKAL: HENÜZ ÇOK ERKEN

CHP'de adı Meclis Başkanlığı için öne çıkan eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın "Ne olacağı henüz belli değil. Koalisyon seçeneklerine göre Meclis Başkanlığı şekillenir. Telaşa gerek yok. Henüz çok erken" dediği öğrenildi.

4 TURDA BİTECEK

TBMM Başkanlığı seçimlerinde ilk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki, üçüncü oylamada ise üye tam sayısının salt çoğunluğu gerekiyor.

Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılır. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilmiş olur. Buna göre, başkan seçilebilmek için ilk iki turda 367, üçüncü turda 276 oy gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber