Kıdem, evlat edinme... Yeni memur kanun tasarısı neler getiriyor?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ağustos 2006 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Memurları Kanun Tasarısı Taslağı'na göre, ''personel ve başarı değerlendirmesi'' üst üste iki kez ''olumsuz'' sayılan memurlar başka bir personel ve başarı değerlendirme amirinin emrine atanacak. Burada da ''olumsuz'' değerlendirme alan memurlar ile değerlendirmesi 10 yıl içinde toplam 4 defa ''olumsuz'' olan memurların görevlerine son verilecek.

Hükümet adına toplu görüşmelere katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Devlet Memurları Kanun Tasarısı Taslağı'nı görüş için konfederasyon başkanlarına verdi.

Taslağa göre, memurlar toplu olarak göreve gelmeme veya hizmetin yavaşlatılması veya aksatılması sonucunu doğuracak eylemlerde bulunamayacak.

Memurların greve karar vermeleri, grev düzenlemeleri, ilan etmeleri ve bu yolda propaganda yapmaları yasak olacak. Memurlar, herhangi bir greve veya grev teşebbüsüne katılamayacak, grevi destekleyemeyecek veya teşvik edemeyecek.

Memurlar, görev alanlarıyla ilgili olarak gizlilik derecesi bulunmayan bilgileri, basın ve yayın organları ile haber ajanslarına kurum amirinin izniyle verebilecek.

EVLİLİK, ÖLÜM

Memura, eşinin doğum yapması, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, eşinin veya çocuğunun ölümü, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü halinde isteği üzerine 5 iş günü izin verilecek.

Kadın memura çocuklarını emzirmeleri için doğum tarihinden itibaren ilk 6 ayda günde 3 saat, ikinci 6 ayda güde 1.5 saat süt izni verilecek. Süt izninin hangi saatler arasında kaça bölünerek kullanılacağı kadın memurun tercihine bırakılacak.

Kadın memura, doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta analık izni verilecek. Çoğul gebelik halinde doğum öncesi 8 haftalık analık izni süresine 2 hafta daha eklenecek.

EVLAT EDİNENE DE İZİN...

Doğum yapan memura doğum sonrası analık izni sürelerinin bitimi tarihinden itibaren, eşi doğum yapan memura çocuğun doğduğu tarihten itibaren 12 aya kadar istekleri üzerine aylıksız izin verilecek. Bu izin 3 yaşını doldurmamış bir çocuğun evlat edinilmesi halinde de evlat edinmenin kesinleştiği tarihten itibaren evlat edinen memura aynı koşullarda verilecek.

OLUMSUZ NOT ALAN MEMURA NE OLACAK?

Her memura ait bir ''personel ve başarı değerlendirme dosyası'' bulunacak. Memurlardan, 100 tam not üzerinden yapılan değerlendirme sonucu ''personel ve başarı değerlendirme'' notu ortalaması 0-59 olanlar ''yetersiz'', 60-69 olanlar ''geliştirilmesi gerekli'', 70-79 olanlar ''yeterli'', 80-89 olanlar ''iyi'', 90-100 olanlar ''çok iyi'' kabul edilecek. Not ortalaması ''yetersiz'' olanların değerlendirilmeleri ''olumsuz'', diğerleri ''olumlu'' sayılacak.

Personel ve başarı değerlendirmesi üst üste iki kez ''olumsuz'' sayılan memurlar, başka bir personel ve başarı değerlendirme amirinin emrine atanacak.

Burada da ''olumsuz'' olan memurlar ile değerlendirmesi 10 yıl içinde toplam 4 defa ''olumsuz'' olan memurların görevlerine son verilecek. Bunlar bir daha memur olarak istihdam edilemeyecek.

Personel ve başarı değerlendirme formunun şekli, içereceği sorular, düzenleneceği haller, düzenleme zamanı, itiraz yollarını gösteren hususlar Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacak genel yönetmelikle belirlenecek.

Memurlar, kanun, tüzük ve yönetmeliklerin öngördüğü kılık ve kıyafet kurallarına uymak zorunda olacak.

BASAMAK İLERLEMESİ

İlk defa memur olarak atanacaklar, birinci basamaktan göreve başlayacaklar ve basamak ilerlemesine ilişkin esaslar çerçevesinde 10. basamağa kadar ilerleyebilecekler.

Personel ve başarı değerlendirmesi olumsuz olan yıllar hariç, bulunduğu basamakta 3 yıl çalışan memurlar, bu sürenin dolmasını izleyen yılın başından geçerli olmak üzere bir üst basamağa ilerlemiş sayılacak. Basamak ilerlemesi yapmış sayılanlardan ilerlemeye müstahak olmadığı sonradan tespit edilenlerin bu basamak ilerlemesi, ilerlemiş sayıldığı tarihten geçerli olmak üzere iptal edilecek.

DİSİPLİN CEZALARI

Kamu hizmetlerini, mevzuat hükümlerine uygun şekilde yerine getirmeyen, uyulması zorunlu hususlara uymayan veya yasaklanan işleri yapan memura durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre ''uyarma'', ''kınama'', ''aylıktan kesme'', ''basamak ilerlemesinin durdurulması'' ve ''memurluktan çıkarma'' cezalarından biri verilecek.

Taslakta, memurluktan çıkarma cezası verilmesini gerektiren fiil ve haller arasında, ''siyasi partiye üye olmak, yetki almadan gizli belgeleri açıklamak, siyasi ve ideolojik eylemlerden arananları görev mahallinde gizlemek, amirine, mahiyetindekilere, iş arkadaşlarına ve hizmet sunmakla yükümlü olduğu kişilere karşı fiili tecavüzde bulunmak, Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkındaki Kanun'a aykırı fiilleri işlemek'' de sayıldı.

Memurluktan çıkarma cezası alanlar bir daha memur olarak istihdam edilemeyecek.

Süresi içinde itiraz edilmeyen disiplin cezaları ile itiraz üzerine verilen kararlara karşı yargı yolu açık olacak.

Kamu hizmetlerinin yürütülmesi bakımından görevi başında kalmasında sakınca görülen memurlar, ihtiyati tedbir olarak görevden uzaklaştırılabilecekler.

Bir disiplin soruşturması nedeniyle alınan görevden uzaklaştırma kararı en çok 3 ay devam edebilecek. Bu süre içinde hakkında karar verilmeyen memur görevine başlayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber