Üst kurulların Danıştay'da tasarruf zaferi

Haber Giriş : 23 Ağustos 2006 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay, üst kurul başkan ve üyelerinin başta seyahat olmak üzere bazı harcamalarını Başbakanlık onayına bağlayan tasarruf genelgesinin yürütmesini durdurdu. Karar, genelgeden etkilenen bütün üst kurullar için emsal olacak.

DANIŞTAY, üst kurulların seyahat başta olmak üzere, önemli harcamalarını "ilgili bakan" onayına bağlayan Başbakanlık Tasarruf Genelgesi'nin üç maddesinin yürütmesini durdurdu. Danıştay 5. Dairesi, genelgenin, üst kurulların idari ve mali özerkliğini zedelediğine karar verdi. Bu kararla birlikte, üst kurulların bundan böyle yurt içi ve yurt dışı harcamalarında genelgeye uyma zorunluluğu da hukuken ortadan kalkmış oldu. EPDK'nın 2003/39 sayılı Başbakanlık Genelgesi'nin iptali için açtığı davada, Danıştay'ın yürütmesini durdurduğu üç madde şöyle:

Üst kurul ibaresi: (1. madde): Kapsamdaki kurumların tek tek sayıldığı bu maddede, anılan kurumların, "kendi bütçeleri veya tasarruflarındaki diğer kaynaklardan yapacakları yurt içi ve yurt dışı harcamalarında", düzenlenen önlemlere uyacağı belirtiliyor. Danıştay, kapsam içinde sayılan "kurul ve üst kurullar" ifadesinin yürütmesini durdurdu.

Sağlık harcamalarındaki kısıt kalkıyor (5. madde): Danıştay'ın yürütmesini durdurduğu 5. maddede, "Sağlık harcamalarında ilgili mevzuata ve yılı bütçe uygulama talimatlarına uyulacak, sosyal güvenlik kuruluşlarının kendi mevzuatları gereğince yapılan uygulamalar hariç olmak üzere, genelge kapsamındaki kurum ve kuruluşlar tarafından, Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği'nde belirtilen esaslara göre hareket edilecektir" deniliyor.

Kurulları en çok zorlayan madde: Danıştay'ın yürütmesini durdurduğu 9. madde, üst kurulları harcamalar açısından en fazla zorlayan madde olarak biliniyordu. Sözkonusu madde, temsil, tören, uluslararası toplantı ve ağırlamaya ilişkin zorunlu harcamaları bakan iznine bağlıyordu. Yürütmesi durdurulan maddenin diğer bölümleri ise şöyle:

Uluslararası toplantılar ile milli bayramlar hariç, açılış, konferans, seminer, yıldönümü ve benzeri kutlama ve organizasyonlara ilişkin faaliyetler nedeniyle gezi, kokteyl, yemek vb. davetler düzenlenmeyecek, hediye ve diğer adlar altında ödeme yapılmayacak; uluslararası toplantılar ile milli bayramlar, milli anma ve kurtuluş günleri hariç, kurum ve kuruluşlar tarafından hiçbir toplantıya çiçek gönderilmeyecektir.

Mahalli idarelerce düzenlenen festivallere (Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinde bu amaçla tefrik edilen ödenekler ile uluslararası festivaller hariç) diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından herhangi bir şekilde nakdi veya ayni katkıda bulunulmayacaktır.

Yılbaşı ve bayram dönemlerinde kamu görevlileri tarafından gönderilecek tebrik, telgraf ve benzeri posta hizmetlerine ilişkin kağıt, baskı, posta vb. giderler hiçbir şekilde kurum ve kuruluş bütçesinden ödenmeyecektir. Posta yoluyla sağlanması ereken iletişim faaliyetleri sadece PTT Genel Müdürlüğü aracılığıyla yürütülecektir.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber