Dijital delillere yeni rapor

ANAYASA Mahkemesi'nin, 'İstanbul Askeri Casusluk' davasıyla ilgili verdiği "hak ihlali" kararının ardından aralarında emekli Tuğamiral Şafak Yürekli, emekli Albay İbrahim Sezer ve eski TÜBİTAK Güvenlik Daire Başkanı Yücel Çipli'nin de bulunduğu 44 sanığın yeniden yargılanmasına başlandı.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 13 Haziran 2015 07:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dijital delillere yeni rapor

Mahkeme, sadece kolluk kuvvetlerinin incelemesiyle yetinilmesi ve dijital delillerle ilgili bilirkişi incelemesi yaptırılmaması gerekçeleriyle kararın bozulduğunu belirterek, kapatılan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin mahkümiyet kararına gerekçe olan tüm dijital materyallerin, Adli Tıp Kurumu'nca incelenmesine karar verdi.

Anadolu Adalet Sarayı 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya 11 tutuksuz sanık katıldı. Duruşma, sesli ve görüntülü kayıt altına alındı. Sanık avukatlarından Kemal Yener Saraçoğlu, dosyadaki dijital delillere ilişkin yeni bilirkişi incelemesi yapılması gerektiğini belirterek, "Biz, kapatılan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Adil yargılanma istiyoruz' dedik. Ama bütün belgeler bizden saklandı" diye konuştu.

GENELKURMAY'A SUÇLAMA

Sanıklardan Fırat Güner Harman, "Genelkurmay'ın dosyadaki raporlarına bakılınca, hangi eylemin, TCK'nın hangi suçu kapsamına girdiğini, yetkisini aşarak belirttiğini gördüm. Genelkurmay yetkilileri hakkında da suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyorum" dedi.

Emekli Albay İbrahim Sezer, davanın 1 numaralı sanığı olduğunu ve sabıka kaydı nedeniyle iş başvurularının kabul edilmediğini belirterek, "Evimde bir arama yapılmadı ve bana ait olduğu iddia edilen dijitaller de bu nedenle evimde çıkmadı. Hapis yatarken 2.5 yıl CMK'yı inceleme fırsatım oldu. CMK net olarak, mahallinde eklenmeyen dijitallerin delil niteliği taşımayacağını belirtiyor" dedi. Emekli Tuğamiral Şafak Yürekli ise dava üzerinden 'kumpas dijital delillerle aslında Türk Deniz Kuvvetleri'nin itibarının hedef alındığını' savundu.

Özel kuryeyle teslim edilecek

Savcı Sezai Öztürk, dosyadaki dijital delillerin Adli Tıp Kurumu'na gönderilerek uzman bilirkişi heyetinden rapor alınmasını talep etti. Mahkeme, kapatılan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin mahkümiyet kararına gerekçe olan tüm dijital materyallerin, Adli Tıp Kurumu'nca incelenmesine karar verdi. Materyallerde devlet sırrı niteliğinde bilgiler olduğuna dikkat çekilirken, dijitallerin kurye ile teslim edileceği, bu nedenle, Adli Tıp Kurumu'ndan evrakları teslim alacak personelin kimlik bilgilerinin isteneceği de belirtildi. Duruşma, 6 Kasım'a ertelendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber