Dolgu miting alanındaki ağaçlar kuruyor

Yapımı tartışma yaratan ve deniz doldurularak inşa edilen Yenikapı miting alanına dikilen fidanlar yaz başında yaprak döktü, kalan pek çok ağaç ise kurumaya yüz tuttu.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Haziran 2015 08:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dolgu miting alanındaki ağaçlar kuruyor

MERT İNAN İstanbul

Orman mühendisleri, büyük bütçelerle ithal edilen bu ağaçların çürüme riski altında olduğunu söyledi.

Yenikapı'daki 1 milyon kişilik dev miting alanının 450 bin metrekarelik kısmı yeşil alan olarak ayrılırken, bu alana 5 bine yakın ağaç dikilerek koruluk oluşturulması planlandı. Ancak alandaki ağaçların bir kısmı henüz yaz başında kurumaya başladı. Birçok ağaç yaprak dökerken, çim alan özelliğini kaybederek adeta beton gibi sert bir zemine dönüştü.

'İthal ağaçlar uyum sağlamıyor'

Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi eski Başkanı Prof. Dr. Kadir Erdin, "Peyzaj çalışmalarında kullanılan birçok fidanının İtalya'dan getirtildiğini biliyoruz. İthal ağaçların, geldikleri ortama intibakları çok güç olur ve uyum sağlayamazlar. Genetik özellikleri de buraya uygun değildir. Önümüzdeki yıl büyük ihtimalle dolgu alanına dikilen yüzlerce ağaç yaşamayacak" dedi.

Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ali Sukas ise "İthal ağaçların gümrük kontrollerinde mantar, hastalık, enfeksiyon taşıyıp taşımadığı da incelenmelidir. İthal fidanlarla ilgili en önemli etken, bu fidanların gümrükten geçerken gerekli kontrollerinin orman mühendisleri tarafından yapılamamasıdır" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber