Öğretmen ve doktorların sesi tehlikede!

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Ağustos 2006 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzmanlar, öğretmen, doktor ve pazarcıların işleri gereği en fazla sesi kısılan meslek grubunu oluşturduğunu belirterek, bu meslek grubundaki kişilerin ses kısıklığına karşı bol bol su içmesi gerektiğini kaydetti.

Acıbadem Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ferhan Öz, sesin ana mekanizması olan ses tellerinde oluşabilecek herhangi bir oluşumun, hastalık ya da ses kısıklığına yol açabildiğini belirtti. Ses kısıklığının en sık görülen sebebinin üst solunum yolu enfeksiyonları olduğunu ifade eden Prof. Dr. Öz, bu gibi durumlarda sesin birkaç gün hiç çıkmayabildiğini kaydederek, "Üst solunum enfeksiyonu yaşayan örneğin sinüziti olan bir kişi, ses tellerine doğru akıntısı olduğu için öksürmek zorunda kalacaktır. Öksürük travması, seste daha çabuk yorulmayı getirdiği için ses kısıklığı yapan başlıca sebeplerden birisidir. Günümüzün modern dünyasında sesin yanlış kullanımına bağlı olarak ses kısıklıkları da sıkça görülmeye başlanmıştır. Sesini daha profesyonel kullanan insanlar yani öğretmenler, doktorlar, avukatlar, çağrı merkezleri çalışanları veya pazarcılar gün içinde, çok sık veya çok yüksek tonda konuşmak durumundalar. Normal ses tonundan daha yüksek tonda konuşmak uzun süre konuşmak anlamına geliyor. Çevresel faktörler sebebiyle sesi yükseltmek, sesin kısılmasına yol açacak kadar, sesi yanlış kullanmaya sebep olabiliyor. Sesini yoğun kullanmak zorunda olan kişiler özellikle bol su içmeli. İnsanlar konuşurken su içtikleri ve ses tellerini ıslak tuttukları sürece, ses telleri çok daha rahat çalışır. Islak bir ortamda, kaygan bir zeminde, aşağıdan gelen havayla çok daha iyi titreşirler" dedi.

Nemli, klimalı veya basınçlı ortamların ses kısıklığına sebep olan faktörlerin başında geldiğini bildiren Prof. Dr. Öz, "Ses kısıklığına sebep olan hastalıkların başında ise reflü yer alıyor. Yapılan araştırmalara göre ses kısıklığı nedenlerinin yaklaşık yüzde 64'ü reflü sebebiyle oluşuyor. Midedeki asidin yemek borusuna kadar gelmesi ve bu asit salgısının yemek borusunun dışına çıkıp ses telleri üzerinde zehirleyici (toksik) bir etki yapması, ses kısıklıklarına sebep oluyor. Buna larengofarengeal reflü deniyor. Bu durumlarda hasta sürekli olarak sesini temizlemek zorunda kalıyor" diye konuştu.

Ses kısıklıklarına yol açan bir diğer faktörün alerji olduğunu belirten Prof. Dr. Öz, alerjik bir insanın özellikle alerjiyle karşı karşıya kaldığı dönemde sıkıntılar yaşadığını vurgulayarak, "Bahar aylarında kişinin sesinde yorgunluk, ses tellerindeki ödemden dolayı bir kabalaşma olur. Bu dönemde sesini yorması ve ona daha fazla güç vermeye kalkışması yanlış bir kullanımdır" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber