Hayat pahalılığı mangalı da vurdu

İstanbul'da mangal sezonu hızlı başladı. Hayat pahalılığının mangalı da vurduğunu belirten mangal müdavimleri, genellikle pahalı kırmızı et yerine tavuk ürünlerini tercih ediyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 16 Haziran 2015 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hayat pahalılığı mangalı da vurdu

Mert İnan

Yazın gelmesiyle birlikte İstanbul'daki mangal sezonu da başladı. Hafta sonlarında sıcak havayı fırsat bilen dar gelirli vatandaşlar soluğu sahillerdeki park ve bahçelerde alıyor. Ancak, bu hafta sonu Ramazan başlayacağı için mangal kolonilerinde de hayli azalma olması bekleniyor.

Müdavimlerin vazgeçilmez iki adresi her zaman olduğu gibi yine aynı; Avrupa yakasında Zeytinburnu sahili, Anadolu yakasında ise Küçükyalı sahil hattı. Ancak hayat pahalılığı mangalseverleri de vurmuş vaziyette. Zeytinburnu sahilinde kırmız et pişiren tek bir aileye denk gelmezken, vatandaşların tavuğa talim ettiklerini gördük. 4 kişilik bir ailenin sadece tavuk menüsünden oluşan ortalama mangal keyfi ise 80 ile 100 lira arasında değişiyor.

Mangal, İstanbullu dar gelirli vatandaşların sosyal yaşamındaki vazgeçilmezlerinden biri. Mangalı bu denli özel kılan ise geniş zamana yayılan en ekonomik sosyal meşgale olması. Havaların ısınmasıyla park ve bahçelere hücum eden vatandaşlar, megakentte adeta bir mangal festivaline de imza atıyorlar. Ancak akşam olup çekildiklerinde ise geride çöplerini bırakmaktan vazgeçmiyorlar. Haftasonu sahil parklarında Duman zehirlenmesi yaşamak bile mümkün. Mangal istilası nedeniyle etrafı kaplayan dumandan göz gözü görmüyor.

Dumanaltı olabilirsiniz

İstabul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nün "Mangal yapmak yasaktır" tabelasının ardından et kokuları yükselip, dumanlar tütüyor. İstanbul'da mangalseverlerin en çok tercih ettikleri mekan hiç kuşkusuz Zeytinburnu sahil hattı. Güngören, Bağcılar, Şirinevler'den mangal keyfi yapmak için alna gelenleri görüyoruz. Dört kişilik bir ailenin Zeytinburnu sahilindeki mangal keyfi ise ortalama 80 ile 100 lira arasında değişiyor. Ne var ki, mangalseverlerin eski tadı tuzu yok. Hayat pahalılığından muzdarip vatandaşlar sadece tavuk etiyle yetinmek zorunda kaldıklarını söylüyorlar. Zeytinburnu sahilinde 20 kişilik Batmanlı Akkuş ailesinin sakatat tepsisi dışında kırmızı et mönüsüne rastlamadık.

'Masraf yaklaşık 100 lira'

Bahçelievler'den Zeytinburnu sahiline gelen Yozgatlu Şuayip Erol'dan 10 saatlik ziyafetin bilançosunu sorduğumuzda şu cevabı alıyoruz: "Mangal kömürünün kilosu 4 lira. Yarım kilogram kömürle 2 kilograma yakın tavuk pişiriliyor. En kolay pişen et sucuk. Dilim et, tavuk ve köftenin pişmesi 8-10 dakikayı buluyor. Salatamız, gazlı içeceklerimiz, tavuk ve sucukla birlikte 100 liralık masrafımız oldu."

Ayda bir kez mangal yaktıklarını dile getiren aile fertlerinin, çekirdek ailelere oranla 4 kat daha fazla alan kapladıklarına şahit oluyoruz. Akkuşlar'ın hemen bitişiğinde yeralan Bakırköylü Çelik ailesi ise 6 kilogram tavukla geldikleri parktan gün sonunda keyifle ayrılırken, "Haftaya yine buradayız" diyor.

Geride çöplerini bırakıp gidiyorlar

Zeytinburnu sahilindeki parkta görev yapan özel güvenlik görevlisi ise mangalcıların evlerine dönerken çevreyi kirlettiklerini belirterek, "İnsanlar çöplerini bırakıp gidiyorlar. Az da olsa çok kalabalık günlerde hırsızlık olayları yaşanabiliyor. Parklarda mangal yakmak yasak olmasına karşın vatandaşlara göz yumuluyor" diye konuşuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber