Ak Parti'de kırmızı çizgiler yerine opsiyon

KOALİSYON pazarlığında kartlar açılırken, kilit konumdaki AK Parti'nin opsiyonları da netleşmeye başladı.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 16 Haziran 2015 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ak Parti'de kırmızı çizgiler yerine opsiyon

Nuray BABACAN-Turan YILMAZ

Olası koalisyon pazarlıklarını baştan kilitlememek amacıyla önceden açıklanan 'kırmızı çizgiler' söylemini esneten Ak Parti'nin en önemli öncelikleri arasında Cumhurbaşkanlığı'nı tartıştırmamak, Paralel Yapı ile mücadele, Çözüm Süreci ve dev yatırımların sürdürülebilirliğini de kapsayan ekonomi yönetimi yer alıyor.

EN KALIN ÇİZGİ SARAY'DA

Ancak Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Kırmızı çizgilerimiz yok, ilkelerimiz var" sözlerine dikkat çekilerek, bu önceliklerde pazarlığı kilitlemeyecek farklı formüllere kapı aralanabileceği yorumları yapılıyor. Cumhurbaşkanı'nın meşruiyeti tartışma dışı tutulsa da bir koalisyon hükümetinde, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Bakanlar Kurulu toplantıları da dahil Cumhurbaşkanlığı'nın rolünün eskisi gibi ağırlıklı olmayacağına dikkat çekiliyor.

MÜCADELEYE YENİ FORMAT

Aynı şekilde Çözüm Süreci ve Paralel Yapı'yla mücadelede şekil ve yöntem değişikliklerine kapı aralık tutuluyor. Paralel Yapı operasyonları kapsamında bürokrasiden uzaklaştırılan isimlerin yeniden dönüşüne kesinlikle karşı çıkılırken, bundan sonraki mücadelenin yeni ortağın da katılımıyla farklı bir formatta sürdürülebileceğine işaret ediliyor. Çözüm Süreci'nin ise CHP'li bir hükümette bu partinin de isteği doğrultusunda Meclis eksenli devamının sağlanabileceği, MHP'li bir hükümette ise sıkıntı yaşanabileceği, ancak yine de adı konmadan bazı adımlar atılabileceği öngörülüyor.

YÜCE DİVAN PAZARLIĞI

Koalisyon pazarlıklarında sıkıntılı bir başlığı da 4 bakanla ilgili soruşturma komisyonlarının yeniden kurulup kurulmayacağı ile takipsizlikle sonuçlanan 17-25 Aralık soruşturmalarının yeniden açılıp açılmayacağı konuları oluşturacak. Bakanlara Yüce Divan yolunu açabilecek soruşturma komisyonlarının kurulmasına sıcak bakılmıyor. Ancak "Bir önergeyle bunların kurulması mümkün, o durumda zaten bu konu kendiliğinden koalisyon pazarlığı dışına çıkmış olacak" görüşleri doğrultusunda, bunu pazarlığın bir unsuru olmaktan çıkaracak formüllere de açık duruluyor. 17-25 Aralık soruşturmalarının yeniden açılmasına da sıcak bakılmıyor.

OYA GÖRE BAKANLIK

Dönüşümlü başbakanlık formüllerine kapı kapatılırken, bakanlık dağılımının da alınan oy oranına göre olması isteniyor. Ekonomi yönetiminin yanı sıra İçişleri, Adalet, Milli Eğitim ile dev yatırımları yürüten Ulaştırma ve Şehircilik gibi yatırımcı bakanlıklarda ısrarcı olunacak. Süreci tıkaması halinde ekonomi yönetiminin paylaşılması, İçişleri ile Adalet Bakanlıkları konusundaki bir kilitlenmede ise İçişleri'nden vazgeçilebileceği söyleniyor. Dışişleri'nin ortağa bırakılabileceği, böylece dış politikadaki sıkıntılı başlıklarda bir makas değişikliği için fırsat oluşturabileceği değerlendirmeleri de yapılıyor. AK Parti'nin, Diyanet'in yine Başbakan'a bağlı olması, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün de kendilerinde kalması konularında da ısrarcı olması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber