CHP, Ak Parti ile koalisyonu mümkün görmüyor

MYK toplantısında CHP'nin MHP-HDP koalisyonunu zorlaması gerektiği, açıklanan 14 ilke doğrultusunda Ak Parti ile bir koalisyonun mümkün olmayacağı görüşü ön plana çıktı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 17 Haziran 2015 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CHP, Ak Parti ile koalisyonu mümkün görmüyor

Meriç Tafolar

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında dün toplanan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı, 35. Olağan Kurultay için düğmeye bastı. Buna göre 2014'te yapılması öngörülen ama seçimler nedeniyle ertelenen kurultay takvimi 20 Haziran-20 Aralık olarak belirlenirken, kurultayın kasım sonu ya da aralık içinde yapılması öngörülüyor. Toplantıda, koalisyon olasılıklarına ilişkin olarak da üyeler fikirlerini söyledi.

PM değerlendirildi

MYK toplantısında önceki gün yapılan PM toplantısında üyelerin görüşleri değerlendirildi. Parti teamülleri doğrultusunda PM toplantılarında konuşmayan MYK üyeleri, toplantıya ilişkin görüşlerini burada anlattı. Alınan bilgilere göre CHP'nin MHP-HDP koalisyonunu zorlaması gerektiği, Ak Parti ile yapılacak bir koalisyonda önceki gün açıklanan 14 ilkenin hayata geçirilmesinin mümkün görülmediği değerlendirildi.

Alman modelini anlattı

Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, toplantıda Alman modeli olarak bilinen Büyük Koalisyon'un nasıl işlediğine ilişkin kapsamlı bir brifing verdi. Alınan bilgilere göre Karakaş; Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD); Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) ile yaptığı koalisyon anlaşmasında müzakerelerin yaklaşık iki ay sürdüğünü, müzakereler sonrası oluşan hükümet protokolünü de parti üyelerine onaylatmak adına referanduma gidildiğini iletti. Karakaş'ın Alman örneğinde insan hakları, hukukun üstünlüğü ve demokratik katılım gibi konularda iki parti arasında büyük farklar bulunmadığını anlattığı, Ak Parti ve CHP örneğinde ise bu üç alan konusunda ciddi sorunlar olduğuna işaret ettiği öğrenildi. Toplantıda Ak Parti-CHP koalisyonunun Alman modeliyle açıklanamayacağının vurgulandığı belirtildi.

Toplantıda ayrıca CHP'nin hükümet müzakerelerini hangi siyasi partiyle yapacak olursa olsun şeffaf yürütmesi gerektiği benimsendi. Alınan bilgilere göre Kılıçdaroğlu, bu süreçte parti içi istişare mekanizmalarını yürüteceğini anlatırken, bugün belediye başkanları, yarın il başkanları, önümüzdeki hafta da milletvekilleriyle bir araya gelecek.

İnce kayıt yaptırdı

TBMM'ye kayıt yaptırmaya gelen CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce Meclis'te dördüncü dönemi olacağını belirterek, "Çıraklık bitti, kalfalık bitti, ustalık bitti, üstatlık dönemim başladı" dedi.

Türkiye ve CHP'yi zor günler beklediğine değinen İnce, "Koalisyon hiç kurulmazsa da cezalandırma olmaz mı" sorusuna, "Hayır. AKP, birinci parti. Ülkenin hükümetsiz kalmasını istemiyorsa hükümeti biz kuralım, AKP bizi dışarıdan desteklesin" yanıtını verdi. İnce erken seçimin gerekirse yapılması gerektiğini savundu.

CHP tabanının önceliği asgari ücret ve baraj

CHP yönetimi tarafından LRC Danışmanlık A.Ş.'ye yaptırılan anket çalışmasına göre CHP tabanının, CHP'li bir koalisyondaki en hassas olduğu nokta yolsuzluklar. 556 üye ile SMS aracılığıyla yapılan araştırmada, üyelerin yüzde 86.5'i yolsuzlukların araştırılmasını; yüzde 46.3 asgari ücretin bin 500 TL olmasını, yüzde 45.3 ise seçim barajının düşürülmesini olmazsa olmaz koşul olarak ifade ediyor. Toplumun yüzde 25.5'inin Ak Parti-MHP hükümeti istediği, Ak Parti-CHP koalisyon isteyenlerin oranının ise yüzde 8.3 olduğu tespit edildi.

Süreç TBMM ekseninde

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun önceki gün Parti Meclisi (PM) toplantısı öncesi kamuoyuna duyurduğu 14 koalisyon ilkesinde çözüm sürecinin bulunmamasının, MHP'nin bu konudaki hassasiyetinden kaynaklandığı öğrenildi. Alınan bilgilere göre, parti yönetimi Kürt sorununun TBMM'de çözülmesi konusunda, önceki yasama döneminde verdiği teklifleri yeniden TBMM gündemine getirecek, eğer siyasi parti gruplarınca kabul görürse, süreç TBMM eksenli yürüyecek. CHP'nin çözümün TBMM eksenli yürümesi şartının hem MHP hem de HDP tarafından kabul göreceği ifade ediliyor. Ancak Kılıçdaroğlu'nun yüzde 60'lık bloka yaptığı koalisyon çağrısı ve MHP'nin sürece yönelik hassasiyetleri nedeniyle, bu konunun koalisyon ilkeleri arasına girmediği belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber