FED'in faiz kararları Türkiye'yi nasıl etkiler?

ABD Merkez Bankası (Fed), faiz oranlarında bu ay da değişikliğe gitmedi. Ancak Fed üyelerinin çoğunluğu faiz artışının 2016 yılına kalmayacağını öngördü.

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 18 Haziran 2015 09:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
FED'in faiz kararları Türkiye'yi nasıl etkiler?

Küresel piyasalar, Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) geçen yıldan bu yana faiz kararına kilitlendi ancak bir rötar daha geldi. 'Fed Mart'ta mı Haziran ayında mı faiz artıracak yoksa Eylül'de mi, yoksa bu seneyi pas mı geçecek?' soruları merak edilirken, 2 gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi'nden (FOMC) yine faiz artışı gelmedi. Fed yüzde 0 ile yüzde 0.25 arasındaki faiz artışını beklentisini değiştirmedi. İstihdamdaki iyileşmeye rağmen henüz istenilen noktaya gelinmediğini savunan Fed, faiz kararını bir kez daha ertelemiş oldu. Faiz oranı tahmin medyanı yıl sonu için yüzde 0.625'te sabit kaldı. 17 Fed üyesinin sadece 2 tanesi faiz artışının 2016 olmasını öngördü. Böylece bu yılın geri kalanında iki faiz artışının gerçekleşeceğinin sinyali verildi. Fed tarafından yapılan açıklamada, ekonominin ılımlı düzeyde genişlemeyi sürdürdüğü ve işgücü artışları ile istihdam piyasasının giderek doğal seviyesine doğru ilerlediği ifade edildi. ABD Merkez Bankası, 2015 yılı için büyüme beklentisini yüzde 2.3 ile yüzde 2.7 aralığından aşağı çekti ve yüzde 1.8-2 aralığına düşürdü. Fed'in 2015 yılı işsizlik oranı beklentisi yüzde 5.2 ile yüzde 5.3 arasında oldu. Fed tarafından konut sektörü gelişme gösterdiği ifade edilirken, enerji fiyatlarının istikrar kazandığı ve hane halkı harcamalarında büyümenin ılımlı olduğu belirtildi. ABD'de geçtiğimiz dönemde açıklanan veriler, ekonomideki zayıflığın geçici olduğu savını destekledi. Ancak bu durum faiz artırımı için yeterli değil ve uzmanların beklentileri Eylül ayını işaret etti. Fed Başkanı Janet Yellen, Haziran'da faiz artışına gitmeyeceğinin sinyallerini vermişti. Yellen, görüşlerini şöyle aktarmıştı: "Tahmimin yavaşlamanın büyük oranda geçici faktörlere bağlı olduğu yönünde. Verilerdeki zayıflığın bir kısmı istatistiksel parazitten kaynaklanıyor olabilir. Dolayısıyla verilerin güçlenmesini bekliyorum."

Artık 'sabır'sız

Fed, geçen yıl Aralık ayından beri kullandığı faiz artışında 'sabırlı' olacağı ifadesini Mart'taki FOMC açıklamasından resmen kaldırdı. Faiz için sabırlı olacağı ifadesini kaldıran Fed'in kademeli ve yavaş bir faiz artışına gitmesi bekleniyor. Ancak istihdam piyasasındaki gelişmeleri yeterli bulmayan Yellen, faiz artışına giderek ekonomiyi riske atmak istemiyor. En son 2006 ortasında faiz artışına giden Fed, 2008 yılından beri politika faizini sıfır ile yüzde 0.25 aralığında tutuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber