TÜSİAD seçim vaatlerine inanmamış!

Ankara turunu önceki gün tamamlayan iş dünyası temsilcilerinin, muhalefetin 'bol keseden' asgari ücret vaadine inanmadıkları için ses çıkarmadıkları öğrenildi. Kulislere sızan bilgilere göre, asgari ücretteki yüzde 50 artışın ciddi mali yük getireceği Ankara temasları sırasında vurgulandı. İş dünyası, "Gerçekleşme ihtimalini zayıf olarak gördük" dedi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 19 Haziran 2015 08:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TÜSİAD seçim vaatlerine inanmamış!

Koalisyon belirsizliği sürerken, 'acil hükümet oluşsun' diyen 'aceleci' iş dünyası temsilcilerinin, muhalefet ve iktidar partisi ile yaptığı görüşmelerde perde arkasında ilginç sohbetlerin yapıldığı ortaya çıktı. Türkiye'de esnaf, işçi, memur ve işverenleri temsil eden 8 sivil toplum kuruluşu ile MÜSİAD ve TÜSİAD'ın 'koalisyon hükümeti' kurulmasıyla ilgili hafta başı yaptıkları ziyaretlere, muhalefetin seçim vaadinin damga vurduğu öğrenildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanı sıra, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ile görüşen iş dünyası temsilcilerinin muhalefetle sohbetlerinde seçim öncesi asgari ücreti bin 500-bin 800 liraya çıkarılması vaatlerini ele aldıkları belirlendi.

İNANMADIKLARI İÇİN SES ÇIKARMAMIŞLAR

Kulislere sızan bilgilere göre, iş dünyası temsilcileri Ankara temasları sırasındaki sohbette, "İşveren üzerinde yeterince yük varken, asgari ücretteki yüzde 50, yüzde 80 oranındaki bir artışın yüzde 2,7'ye gerilemiş ekonomide bizler için ciddi bir mali yük oluşturacağını belirtmek isteriz" dedikleri öğrenildi. Temaslara katılan temsilciler 'bu maliyet aklınıza yeni mi geldi' şeklinde yönelttiğimiz soruya ise 'biliyorduk aslında ama gerçekleşme ihtimali zayıf olarak görüyorduk' cevabını verdiler.

'BÜTÇE FAZLASI BİZE JEST' ESPRİSİ

İş dünyasının Ankara'da iki gün süren görüşmelerinde kulislere yansıyan bir başka sohbet konusu ise bütçenin Mayıs ayında 1,6 milyar lira fazla vermesi oldu. Seçimlere bir ay kala 'kesenin ağzının açılmaması' sohbetlere konu edildi. Söz konusu fazlalığa ilişkin muhalefet vekillerinin, 'Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bizim vaatlerimiz için bütçede tasarruf yaptı' esprisini dile getirdikleri öğrenildi.

'Babacan borçsuz gitmeyi planladı'

Dolardaki yükselişin de etkisiyle Hazine, yılın ilk 5 ayında 27 milyar lira tutarında faiz ödemesi yapılmıştı. Faiz ödemeleri geçen yılın aynı döneminde ise 23,5 milyar lira, 2013'ün aynı aylarında 21,4 milyar lira olmuştu. Böylece Hazine'nin faiz ödemesi ile piyasa sıkışıklığı tam seçim zamanına denk gelmişti. İş dünyası temsilcileriyle yapılan sohbete, bu konunun da konuşulduğu belirtildi. Hazine'nin yaşadığı bu duruma ilişkin muhalefet vekillerinin 'Bakan Ali Babacan borçsuz gitmeyi planlamış' ifadelerini kullandıkları öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber