Buhardan temiz enerji üreten teknoloji

Columbia Üniversitesi'nden Özgür Şahin'in başında yer aldığı araştırma ekibi, bakteri sporları kullanarak buhardan temiz enerji üreten yöntem geliştirdi.

Haber Giriş : 19 Haziran 2015 20:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Buhardan temiz enerji üreten teknoloji

Bilim insanları, bakteri sporlarını kullanarak doğal olarak oluşan buhardan temiz enerji üreten yöntem geliştirdi. Geliştirilen yöntemde, bakteri sporlarının hareketsiz halde su emme kaybetme özelliği kullanıldı.

Bakteriler, çoğalmalarına izin vermeyen şartlar altında tohum benzeri bir yapı olan sporlara dönüşüyor. Sporlar, bakteriye dönüşmelerine izin vermeyen şartlar altında suya maruz kaldıklarında yeterli miktarda tutabiliyor, sudan ayrı kaldıklarında ise su kaybediyor.

Özgür Şahin ve ekibi, sporların bu hareket özelliğini kullanarak buharlaşma enerjisi elde edebilecekleri bir teknoloji geliştirdi. Milyarlarca sporu plastik bantları üzerine yerleştiren araştırmacılar, sporların şişme ve esneme hareketinden yararlanarak enerji ortaya çıkarmayı başardı.

Aralarında mühendisler, biyologlar ve kimyagerlerin bulunduğu ekip, bakteri sporlarıyla piston ve çark benzeri hareketler sunan makineler geliştirdi.

Henüz çok yolu var

Quartz sitesine açıklama yapan biyo-materyal araştırmacısı Peter Fratzl, buharlaşma enerjisini ilk kez çıktı haline dönüştüren mekanizmalar geliştirildiğini belirtti. Fratzl, yöntemin büyük potansiyel sakladığını ve temiz enerji alanında yeni bir alan sunabileceğini söyledi.

Şahin ise teknolojinin henüz güneş panelleri gibi temiz enerji yöntemleriyle yarışamayacağını, yine de geliştirilmesi halinde yüzlerce kat daha ucuz bir yöntem olacağını belirtti. Şahin, oluşturdukları mekanizmalara ne kadar fazla spor eklerlerse kas benzeri yapının o kadar güçlendiğini belirtti. Hazırlanan örneklerde görüldüğü gibi, düzeneklere su eklendiği zaman milyarlarca spor suyu emiyor ve kas yapıları esneyerek hareket oluşturuyor.

Japonya'da buharlaşma oranını azaltmak için göllerin güneş panelleriyle örtülmesi gibi, bakteri sporlarıyla elde edilecek temiz enerji her gün atmosfere karışan 1000 trilyon litre suyun da kaybolmasını önleyebilir.

Kaynak: Quartz ve Al Jazeera

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber