Ramazanda sudan vazgeçmeyin

Sıcak ve uzun günlerde oruç tutan vatandaşları uyaran uzmanlar, Ramazanda en iyi içeceğin su olduğunu, iftar ve sahurda bolca su tüketilmesinin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Haziran 2015 23:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Ramazanda sudan vazgeçmeyin

Oruç tutan vatandaşların oruçlarını sıkıntısız geçirmeleri için tavsiyelerde bulunan Diyetisyen Hale Taşgın, Ramazan ayında özellikle susamamak için neler yapılması gerektiği konusunda bilgi verdi. Bu yıl Ramazanın en uzun günlerin yaşandığı ve üstelik mevsimsel olarak sıcak günlere denk geldiğini hatırlatan Taşgın, konuyla ilgili şunları söyledi:

Temiz su tüketin

"Susuzluk hissine karşı en mühim konu, bedenin saatlerce susuz kalacağını hesaba katarak, iftarla sahur arasında suya doymasını ve ayrıca bir sonraki gün için de yeteri kadar su depolamasını sağlamaktır. İçme suyu, bu depolamayı sağlayacak en önemli içeceklerden biridir. İçtiğiniz suya dikkat edin, temiz, cam şişe ve güvenilir olanları tercih edin. Ayrıca suyunuza limon, taze nane yapraklarıyla sağlıklı öge ekleyebilirsiniz. Suyun yerine konulabilecek alternatif bir içecek yok. Özellikle mineral içeren doğal meyve suları ve hatta şeker ilaveli meyve sularından Ramazan ayı boyunca uzak durmanızı tavsiye ediyorum zira bunların içine katılan renklendiriciler, yoğun şeker ve suni maddeler, çok çabuk susamak ve uzun süre aç kalan bedende alerjiye sebebiyet verebiliyorlar."

Sahurda salatalık yemeyi ihmal etmeyin

"Salatalık, mevsim itibariyle en fazla bulunan sebzedir. Üstelik oruç tutanların da yardımına koşuyor. İçeriği yüzde 95 oranında su. Sahurda tüketeceğiniz salatalık, hem cildinizi nemli tutar hem de ertesi gün susamadan oruç tutmanıza olanak sağlar. Ayrıca, sahurda taze meyve ve sebzeleri tercih etmelisiniz. Lif oranı yüksek olan armut, enginar, Hindistan cevizi, taze fasulye ayrıca tok durmanızı yardımcı oluyor."

Tuzlu gıdalar susamanıza neden olur

Tuzlu besinler, ertesi gün bedeni susuz bırakacağı için tercih edilmemeli. Sadece masadaki tuz değil, fark etmeden tüketilen, turşu, hazır yemekler, konserveler yoğun miktarda tuz içerir. Hatta salatalarınıza bile tuz eklememenizi, bol limon veya ağız tadınıza uygun sebze suları eklemenizi öneririm. Yemeklere eşlik eden baharat ve çeşniler de yine aynı şekilde bedende su açığına sebep olurlar. Yutak ağzının ve midenin kurumasına neden olduklarından, ertesi gün sizi zorlayacak gıdalardandır."

Çay ve kahve yerine de su için

"Çay ve kahve gibi içecekler böbrekleri uyarır ve son derece hızlı bir şekilde böbreklerin aktivitesini artırır. Depolanan suyun atılması demek, bedenin susuz kalması demektir. Bu sebeple Ramazan boyunca sadece su içilmesini öneriyorum. Soda ise, yine bir başka tuzak içecek. Sodaların içinde karbon var bu da suyun dışarı atılmasını sağlıyor. İftarda 1 tane içilebilir ama sahurda içilmesini önermiyoruz. Tüm bu saydıklarıma ek olarak, mutlaka güneşten korunmak gerekiyor. Sık duş almak, sentetik kıyafetlerden uzak durmak, gün içinde yapılan aktiviteleri doğru şekilde planlamak da yine susamamanıza fayda sağlayacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber