4. tur öncesi konfederasyon başkanlarının açıklamaları

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Ağustos 2006 15:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet ile Memur Konfederasyonları arasında yürütelen toplu görüşmelerin 4. turu başladı.

Hükümetin yüzde 4'lük zammına karşı görüşmelere ara veren memur sendikaları bugün hükümetten yeni bir teklif bekleyecek. 15 Ağustos 2006 tarihinde başlayan toplu görüşmelerin 4. turu Başbakanlık yeni binada saat 14.30'da başladı. Başbakalık yeni binaya ilk olarak Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bİrcan Akyıldız geldi. Akyıldız, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin Başkanlığı'nda gerçekleşecek bugünkü toplantıda mali ve sosyal hakların ele alınacağını söyledi. Toplu görüşmelere hükümetin hazırlıksız gelmesinden şikayet eden Akyıldız, yüzde 4'lük zam teklifinin de kabul edilemez olduğunu ifade etti. Akyıldız, memurların grev ve toplu sözleşme hakkının bugünkü toplantıda gündeme geleceğini belirterek, bu konuda Başbakan Erdoğan'ın verdiği sözü tutmasını istedi. Hükümetin görüşmelere samimi ve ciddi katılması durumunda masadan kalkmayacaklarını mutlaka mutabakat zaptı imzalayacaklarını belirten Akyıldız, aksi takdirde diğer haklarını kullancaklarını söyledi. Akyıldız, ayrıca hükümetin yüzde 4'lük zam teklifine karşın kamu çalışanının yazdığı 20 bin dilekçeyi de Başbakan Yardımcısı Şahin'e vereceğini iletti.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ise toplu görüşmelerin ilk üç oturumunun memurlar açısından umut vaat etmediğini belirterek, hükümetin ek zamlar, grev ve toplu sözleşme ve 2007 yılına ait yüzde 4'lük zam teklifinin tam anlamıyla şok yarattığını söyledi. Hükümetin bu önerilerini 'alay eden öneri' şeklinde değerlendiren Tombul, hükümete çağrıda bulundu. "Bugün somut bir öneride bulunmazsanız biz bu masada kalkacağız" diyen Tombul, kendilerinin iş güvenceli istihdam istediklerini kaydetti. Başbakan Yardımcısı Şahin'in bütçe dengelerini bozdukları için memurları halka şikayet ettiğini belirten Tombul, "Biz de hükümeti halka şikayet ediyoruz. Bütçede para iç borçlara aktarılıyor. Kamu hizmetine ayrılmıyor. İşte bu yüzden biz bütçe dengelerini bozmak isityoruz" dedi. Tombul kendilerinin en düşük memur ücretinin 1.50 YTL olmasını talep ettikleriin bunun karşılığında 650 YTL'lik teklifin çok komik olduğunu belirterek, taleplerinin karşılanmaması durumunda grev haklarını kullanacakların kaydetti.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ise konuşmasında medya kuruluşlarının diğer sendikaların açıklamalarını canlı yayınlarken, kendilerinin yayınlanmamasına tepki gösterdi. Aksu, bugünkü görüşmelerde maaş konusunun gündeme gelmeyeceğinin pazartesi günkü Bakanlar Kurulu toplantısında konunun ele alındıktan sonra salı günü gerçekleşecek toplantıda bir karar verilmesini bekledikleri söyledi. Yüzde 4'lük zammı kabul etmelerinin asla mümkün olmadığını dile getiren Aksu, bugün ek ödemeler, mali ve sosyal haklar konusunun gündeme geleceğini söyledi. Pazar günü sendika yöneticeleri ile bir araya gelerek bundan sonraki süreçteki tavırlarını belirleyeceklerini kaydeden Aksu, daha sonra bir basın açıklaması yapacaklarını söyledi. Aksu hükümetin kaynak yetersizliğini bahane gösterdiğini belirterek, "Ekonomik dengeleri bozmayalım derken sosyal dengeleriin bozacaksınız. Memurlara verilecek zamla sosyal bir patlamayı önlersiniz" dedi. Aksu, ayrıca IMF'den randevu talep ettiklerini, IMF heyetine de memurların sıkıntılarını anlatacaklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber