Böbrek hastalarına Ramazan uyarısı

Oruç sırasında vücuttaki su ve tuz dengesindeki değişim böbrek hastalarını doğrudan etkiliyor. Uzmanlar, böbrek hastalarının Ramazan'ı sağlıklı geçirmesi için tavsiyelerde bulunuyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 22 Haziran 2015 11:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Böbrek hastalarına Ramazan uyarısı

Özlem Yurtçu Karabulut

Böbrek hastalıkları ciddi halk sağlığı sorunlarının başında geliyor. Beslenme, diğer organlarda olduğu gibi böbrek sağlığıyla da doğrudan ilişkili. Yaz aylarına denk gelen Ramazan'da vücudun su ve tuz dengesinin korunamamasından dolayı böbrek şikayetlerinde de artış yaşanıyor.

Yeterli su alımı hayati önemli

"Ramazan ayı boyunca günlük beslenmenin en temel öğesi su olmalı" diyen Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk uyarıyor: Bugüne kadar böbrek sağlığı ve beslenme alışkanlıkları konusunda önemli bir yol kat ettik. Özellikle aşırı tuz ve şeker tüketimin önüne geçmek ve yeterli su tüketmek gibi hayati önem taşıyan konulardaki kampanyalarımızı da devam ettiriyoruz. Ramazan ayı boyunca sadece böbrek sağlığı açısından değil; kas, deri, sindirim ve boşaltım sistemi için de hayati derecede öneme sahip olan su, günlük beslenmede öncelikli besin öğelerinin başında gelmelidir.

Diyaliz hastaları için tehlikeli

Sağlık olmadan oruç farzı yerine getirilemez. Bu nedenle hemodiyaliz hastaları ve böbrek fonksiyon bozukluğu fazla olan kişilerin sağlıkları tehlikeye gireceğinden, oruç tutmamaları daha uygundur. Bunun dışındaki böbrek hastaları ise iftar - sahur arasında bol sıvı almaları, yeterli beslenmeleri, hayati ilaçlarını doz - saat ayarlaması yaparak mutlaka kullanmaları ve yeterli uyku ile dinlenmeleri şartıyla oruç tutabilir. Sağlıklı kişilerin de böbrek sağlığını tehlikeye atmamak adına aşırı tuz tüketimi ve yetersiz su tüketiminden kaçınması gerekir.

"Böbrek yetmezliğinin en büyük iki nedeni; şeker ve tansiyon" diyen Türk Böbrek Vakfı Ahmet Ermiş Diyaliz Merkezi Başhekim Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Bilal Görçin ise "Böbrekte basit kist, kum veya taş, idrar yolu enfeksiyonu veya fonksiyonu hafif azalmış hastalar rahatlıkla oruç tutabilir" diyor.

Şeker ve tansiyon başı çekiyor

Tansiyon ve şeker hastalarının, polikistik böbrek hastalığı ve tek böbrekli olanların, iki taraflı tedavi ettirilemeyen böbrek taşları olanların, çocukken ciddi böbrek hastalığı geçirenlerin, idrarın mesaneden yukarı kaçtığı reflü hastalığı bulunanların, böbreklerden aşırı protein kaçağına neden olan hastalıklarılanların, Akdeniz Ateşi hastalarının ve bazı romatizmal hastalıkları bulunanların böbrek yetmezliği açısından risk altında bulunduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Görçin, sözlerini şöyle sürdürüyor: En büyük iki hastalık şeker ve tansiyon. Şeker ve tansiyon ne kadar iyi kontrol edilirse böbrekler o kadar az etkilenir. Sağlıklı kişiler de bu amaçla özellikle tuz ve şekerden uzak durmalı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber