YÖK'ten İran Üniversitesi uyarısı: Yıllarınız boşa gider

Haber Giriş : 25 Ağustos 2006 11:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Denklik yok yıllar boşa gider

Türban nedeniyle Türkiye'de üniversiteye gidemeyen öğrencilere İran'ın yaptığı burslu okuma çağrısına YÖK'ten uyarı geldi. Üniversitelerin çoğunun dini içerikli olduğunu hatırlatan YÖK Başkanvekili Prof. İsa Eşme, "Diplomalarının büyük bölümüne denklik vermiyoruz. Yıllarınız boşa gider" dedi.

YÖK, türban sorunu nedeniyle Türkiye'de üniversiteye gidemeyenlere 'burslu üniversite' çağrısı yapan İran konusunda Türk öğrencileri uyardı. YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme, üniversite için yurtdışına gideceklerin izlemesi gereken yolun İran için de geçerli olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

BOŞA GİDER

İran'daki üniversiteler üç kategoride değerlendiriliyor. Bir; eğitim programları örtüştüğü için denklik verilenler. İki; tereddüt olduğu için seviye tespit sınavına göre denklik verilenler ve üçüncü olarak da kesinlikle denklik verilmeyenler.

ÖN BİLGİ ŞART

Bu nedenle, öğrencilerin önce YÖK'e başvurup gitmeyi planladıkları üniversitenin tanınıp tanınmadığı konusunda ön bilgi almaları gerekiyor. Aksi halde orada geçirecekleri yıllar boşa gider. Döndüklerinde, ellerinde lise diplomasının dışında hiçbir şeyleri olmaz.

ÇOĞU DİNİ İÇERİKLİ

Gençlerimizin çok dikkatli olmaları gerekiyor. Şu husus da önemli ki, İran'daki üniversitelerin büyük kısmı dini içerikli olduğundan, lisans programları bizim üniversitelerimizle örtüşmüyor. Bu nedenle de oradan alınan diplomaların büyük bölümüne denklik vermiyoruz.

58 İRANLI BAŞVURDU

Örneğin 2003'ten bu yana İran'dan 58 denklik başvurusu olmuş. Tamamı İran uyruklu. 7'si reddedilmiş, 29'u seviye tespit sınavına alınmış, 22'sine denklik verilmiş.

DIŞİŞLERİ'NİN İŞİ

İran'ın öğrencilere burs vermesi konusuna gelince bu iş, devlet politikasının kapsamındadır. Biz denklik konusunda, transkript ve eğitim programının bizimkilerle örtüşüp örtüşmediğine bakarız. Diğer konu, Dışişleri ve devletin ilgili organlarını bağlar.

ÖSS'YE GİRME ŞARTI

YÖK, üniversiteyi yurtdışında okuyacakların ÖSS'ye girme ve ön lisans programları için en az 160, lisans programları için de en az 185 puan almalarını şart koşuyor. Denklik belgesi düzenlerken, ilgili yıla ait ÖSS belgesi de isteniyor.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber