Misvaklı diş macunu reklamına 'din istismarı' gerekçeli ceza

Haber Giriş : 26 Ağustos 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir Dişhekimleri Odası tarafından 'halkın dini duygularını istismar ederek haksız kazanç sağladığı' gerekçesiyle şikayet edilen Colgate misvak özlü diş macunu reklamına Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan iki ceza geldi. Reklam filmi yasaklanıp yayından kaldırılırken, 50 bin 12 YTL 20 kuruş para cezası da kesildi.
Ağız ve diş sağlığı ile ilgili reklamlara karşı olmadıklarını, aksine desteklediklerini belirten Oda Başkanı Turgan Ülker, "Ancak reklamlar bilime akla uygun, abartı da ölçülü olmalı. Bu reklamın içeriği konusunda sadece üniversitelere değil, din adamlarının da görüşlerine başvurduk" dedi.

Ülker, Colgate Misvak reklamını başvururularının üzerinden yaklaşık bir yıl geçtikten sonra durdurtabildiklerini belirtti. Colgate'in misvak özlü diş macunu reklamında diş sağlığı için sadece macunu kullanmanın yeterli olduğu mesajının verildiğini dile getiren Ülker, şöyle devam etti:

Müslümanlara satılıyor

"Reklamda peygamberimizin o yıllarda misvak ağacını diş temizliği için önerdiği gündeme getiriliyor. Dini motif kullanarak, halkın dini duygularını istismar etmek doğru değil. Üniversiteler şikayetimizi haklı buldu. Diyanet İşleri Başkanlığı ve ilahiyatçı Yaşar Nuri Öztürk'ten yanıt alamadık. Ancak yine ilahiyatçı olan Zekeriya Öztürk, peygamberimizin misvak ağacını değil, ovalama anlamına gelen isvakı önerdiğini yazdı. Colgate'in bu ürününü sadece müslüman ülkelerde pazarlıyor olması da bu anlamda dikkat çekici."

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber