Kampüse sığmayan eğitim

Günümüz eğitimi ve özelliklede öğrencisi akılalmaz bir şekilde değişiyor. Geçtiğimiz günlerde yaşadığım bir olayı size aktarmak istiyorum. Bir öğrencim mezuniyet sonrasında bir şirketle iş görüşmesi yapmaya gidiyor. İş görüşmesini yapan insan kaynakları müdürü, öğrencinin anlattıklarına hayret ederek öğrencimi genel müdürün yanına çıkarıyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 23 Haziran 2015 22:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kampüse sığmayan eğitim
TURGAY POLAT

İnanılmaz bir hızla tek görüşmede işe alınıyor. Ben de öğrencime sordum ne oldu da bu kadar etkilendiler dedim. O da "hocam ben görüşmeye gittiğimde yanımda CV'mi götürdüm onu uzatınca insan kaynakları müdürü zaten şaşırdı çünkü CV tam 7 sayfaydı. Sonra bana ilk sorusu 'sen bunların hepsini üniversitede okurken mi yaptın?' diye sordu. Aslında onun şaşırdığı benim normal üniversite eğitimim oldu" dedi. CV'de ne yazıyordu dedim. Hocam aslında okulda bizim için normal şeyler yazıyorsunuz. Ben hazırlık ve 8 dönemlik eğitimin sırasında 3 kez üniversitemin yurtdışı kampuslarında okudum. Yine 2 yaz yurtdışı yaz okullarında eğitim aldım. Yani 10 dönem eğitimimde 6 ülke ve 6 kampusta eğitimimi tamamladım. En çok da buna şaşırdılar. Sonra bizim üniversitenin COOP programıyla 2 tane şirkette staj yapmıştım bu da bana başvurduğum işi anlatma şansı vermişti. Bu arada iş görüşmesi yaptığım İK müdürü üniversitede markalı ders adı altında benim dersime girmişti, söyleyince çok hoşuna gitti. İlginç olan derste bize iş görüşmesi nasıl yapacaksınız diye anlatmıştı.

Sosyal sorumluk projesi kapsamında Türkiye'de 5, yurtdışında 3 bölgede çalışma yürütmüştüm. İki tane sivil toplum kuruluşunda çalışıyordum onları yazmıştım. Ama en çok şaşırdığı benim onun sosyal medyada üç yıldır takip ediyor olmam ve bu üç yıl içinde defalarca yazışmış olmamızdı. Buna çok şaşırdı. Genel müdür ne sordu dedim "Genel müdür altı yıl Berlin'de çalışmıştı onunla Berlin'i konuştuk. Onun çalıştığı şirkette staj yapmıştım Berlin'de orada birkaç tanıdığını sordu" dedi.

Bu size nasıl geldi bilmiyorum. Ama siz böyle bir iş görüşmesini henüz üniversiteden yeni mezun olmuş bir öğrencinin böyle bir CV yazabileceğini hayal eder miydiniz? İşte yeni öğrenci de, yeni eğitim de yeni üniversite de bu. Bunu anlatmak için çabalıyorum. Hepimizin amacı öğrencileri hayata hazırlamak o zaman önce hangi hayata hazırladığımızı bir tanımlayalım sonra nasıl hazırlayacağımızı planlayalım.

Ama inanın bunu yaparken; üniversitelerin kampus mantığını, sadece akademik ders anlatılmasını, üniversitelerin şirket işbirliği yapmasını, üniversitelerin yerel olamayacağını, eğitimin sınırları olmadığını, öğrencilerin tek yönlü eğitilemeyeceğini düşünmek durumundayız. Çünkü yeni dünya ve yeni dünyanın istediği insan tipi yukarıda anlattığım öğrencidir. Bunun başaran ülkeler gelişir yapamayanlar geri kalır.

Peki nereden mi başlayacağız; yapanı takip ederek başlayalım. Amacımız diplomadan daha çok kazandırılacak beceriler olduğu gün zaten hedefe ulaşacağız. İşte bunu bu memlekette yapan bir iki üniversite var bunlar Sabancı, BAU ve Koç maalesef başka da yok. İşte bunu tekrar düşünelim derim.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber