TBMM Başkanlığı için ince hesaplar

TBMM'DE yeni dönemin başlamasının ardından gözler önümüzdeki hafta yapılacak, Meclis Başkanlığı seçimlerine çevrildi.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 24 Haziran 2015 10:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TBMM Başkanlığı için ince hesaplar

Kamuoyu hangi partiden kimin aday olacağıyla ilgilenirken, iki partinin üst yönetimi, Meclis başkanının kendi adaylarından seçilmesi için ince hesaplar yapmaya başladı. Bu plan, koalisyon pazarlıklarının sonuç vermemesi durumunda işleyecek.

GELENEK İŞLEYECEK Mİ?

Daha önceki koalisyon süreçlerinde, Başbakanlığın hükümeti kuracak büyük ortağa, Meclis Başkanlığı'nın küçük ortağa verilmesi geleneğinin işleyip işlemeyeceği, bugünkü sürecin en önemli sorusunu oluşturuyor. Koalisyon kurma görevinin seçimlerde en yüksek oyu alan Ak Parti'ye henüz verilmemiş olması, bu konuda atılacak adımları güçleştirirken, kapalı kapılar ardında buna ilişkin temaslar da sürüyor.

TURLAR UZATILACAK

Bu belirsizlik nedeniyle Meclis Başkanlığı seçiminin ilk turda değil, büyük olasılıkla son turda tamamlanması bekleniyor. Bu süreç, hem partilere olasılı bir koalsiyon pazarlığı için zaman kazandıracak, hem de uzlaşma olmaması halinde kendi adaylarının arkasanda blok oluşturma olanağı verecek.

AK PARTİ'NİN PLANI

Siyasi kulislere göre, AK Parti'de bir süreden beri, "Koalisyon olup olmayacağı veya kiminle olacağı belli değil. Meclis Başkanlığı'nı muhalefete hediye etmeyelim. Dördüncü turda kendi arayımızı seçtirelim" sesleri yükselmeye başladı. Bu görüş parti içinde hızla destek bulurken, öne çıkan ismin Nabi Avcı olduğu iddia ediliyor. AK Parti, buna ilişkin planını netleştirmek için seri toplantılar yapıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kendi kurmaylarıyla yaptığı toplantıların yanı sıra önceki gün Bakanlar Kurulu, yarın da MKYK toplantısında partinin tutumu ele alınıyor.

MUHALEFETİN SON ŞANSI

CHP ise bu durumdan yararlanacak diğer parti konumunda bulunuyor. CHP, MHP ve HDP'nin desteğini alabilecek bir isim belirlerse, koalisyon hesaplarında tutturulamayan yüzde 60'lık blok projesi, Meclis Başkanlığı'nda gerçekleşebilecek. Üç partinin ortak hareket etmesi durumunda, dördüncü turda, AK Parti'nin değil, muhalefetin adayı Meclis Başkanı seçilebilecek. Bu isim, aynı zamanda Cumhurbaşkanına da vekalet edecek.

TURLAR ARASINDA TEMAS

Yeminle birlikte Meclis Başkanlığı adaylık süreci de başladı. Adaylık başvuruları 27 Haziran Cumartesi saat 24.00'te sona erecek. 25'inci dönem parlamentosu 26'ıncı Meclis Başkanı'nı seçecek. Turlar arasında yapılacak pazarlıklar, ikili veya üçlü ortak hareket edilmesi sonucunu doğurmazsa, AK Parti dördüncü turda kendi adayını seçtirebilecek.

SEÇİM YÖNTEMİ

TBMM İçtüzüğü'ne göre en fazla dört turda gizli oyla yeni başkan seçilecek. İlk tur oylamanın pazar günü yapılması planlandı. Ancak yemin töreninin ardından grup temsilcilerinden oluşacak Danışma Kurulu'nun alacağı kararla turların gelecek hafta pazartesi veya salıdan başlatılma olasılığı bulunuyor. İçtüzüğü göre her şartta yeni Meclis Başkanı 2 Temmuz'a kadar seçilmiş olacak. İlk iki turda seçilebilmek için en az 367 oy almak gerekiyor. Üçüncü turda 276 oy aranırken, son turda en fazla oy alan iki aday yarışıyor ve en çok oyu alan seçiliyor. Üç muhalefet partisinin 292 sandalyesine karşı AK Parti'nin 258 oyu bulunuyor.

İLK İKİ TUR 30 HAZİRAN

TBMM Genel Kurulu'nda bir yandan yemin töreni sürerken, diğer yandan dört partinin yöneticileri Meclis Başkanlığı seçiminin hangi gün yapılacağını kararlaştırdılar. Başkanlık seçiminin ilk iki turunun 30 Haziran Salı, üçüncü ve dördüncü turunun da 1 Temmuz Çarşamba günü yapılması konusunda görüşmeler yaptılar. Bu karar Danışma Kurulu kararıyla kesinlik kazandırılacak. Danışma Kurulu, yeni Başkanlık Divanı oluşuncaya kadar Meclis'in 1 Temmuz'da tatile girmemesi konusunda da karar alacak. Bu arada, sözlü soru önergelerinin görüşülmesi kararlaştııldı. Partiler, bu gündemde sıra kapmak amacıyla sözlü soru önergelerini dün hemen milletvekillerinin imzasına açtılar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber