Yılmaz'ın ülkücü geçmişi MHP'den oy getirebilir

Ak Parti, en fazla oy alan adayın kazanacağı 4. tura yönelik hamle yaparak Meclis Başkanlığı yarışı için İsmet Yılmaz'ı aday gösterdi. Son tura Baykal ile kalması halinde 'ülkücü' geçmişinin Yılmaz için avantaj oluşturabileceği, MHP'den oy gelebileceği hesaplarının bu kararda etkili olduğu savunuldu.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Haziran 2015 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yılmaz'ın ülkücü geçmişi MHP'den oy getirebilir

KIVANÇ EL

Ak Parti'nin Meclis Başkanı adayı Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz oldu. Partinin son ana kadar kulislerde adı daha çok konuşulan Milli eğitim Bakanı Nabi Avcı yerine Yılmaz'ı aday göstermesi, "Başkanlık seçiminde diğer partilerden oy alma hamlesi" olarak yorumlandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yılmaz'ın ismini duyurduktan sonra, "Nabi Bey'in İsmet Bey'le ilgili söylediği kanaatler ağır bastı. Diğer parti gruplarında da adayımızla ilgili olumlu kanaat olduğu intibaını edindim. Meclis Başkanlığı koalisyon görüşmelerinin bir parçası değildir" açıklaması yaptı.

Ak Parti'de bir süredir, Nabi Avcı, İsmet Yılmaz, Ahmet İyimaya, Ayşenur Bahçekapılı ve Volkan Bozkır isimleri kulislerde konuşulmuştu. Milletvekillerinde de ağırlıklı Nabi Avcı ve İsmet Yılmaz isimlerinin çıktığı öğrenilirken Davutoğlu önceki akşam İstanbul'da programı olan Avcı'yı Ankara'ya çağırdı. Avcı ve Yılmaz ile önce ayrı ayrı ve sonrada üçlü gerçekleşen bir görüşme yapan Davutoğlu, gece yarısından sonra kanaatini oluşturdu. Davutoğlu, dün Sabah topladığı partisinin MYK'sında kanaatini açıkladı. MYK üyelerinin de uygun bulması ile Yılmaz ismi açıklandı.

Son tura Baykal ile kalması halinde 'ülkücü' geçmişinin Yılmaz için avantaj oluşturabileceği, MHP'den oy gelebileceği hesaplarının bu kararda etkili olduğu savunuldu. Özellikle MHP'den bu yönde sinyaller geldiği öne sürüldü.

550 vekilin oyuna talibiz

Ak Parti'nin TBMM Başkan adayı İsmet Yılmaz, adaylık başvurusunun ardından yaptığı açıklamada 550 milletvekilinin oyuna talip olduğunu belirterek, "Eğer seçilirsek seçim sonuçlarının gösterdiği uzlaşmayı gerçekleştirmek için bir başkanlık yapacağımı düşünüyorum" dedi.

Adaylığının açıklanmasının ardından saat 14.40'da TBMM'ye gelen Yılmaz, Ak Parti Grup başkanvekilleri Ahmet Aydın, Naci Bostancı ve Genel Başkan Başdanışmanlığı'na getirilen Mustafa Elitaş ile kısa bir görüşme yaptı. Yılmaz, daha sonra imzasını taşıyan bireysel dilekçesini Genel Sekreter İrfan Neziroğlu'na sundu. Yılmaz'ın başvurusunun ardından Aydın da Ak Parti'nin dört grup başkanvekilinin Yılmaz'ı aday gösterdiğine ilişkin imzalı dilekçelerini Neziroğlu'na teslim etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber