Eğitimde not reformu

Haber Giriş : 30 Ağustos 2006 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Lise karneleri artık 5'lik değil, 100'lük sistemle yazılacak. Böylece 'yuvarlamalar' son bulacak, 85'ten 5 alanla 100 tam puandan 5 alanın aynı performansı göstermiş gibi kabul edilmesi engellenecek

Ortaöğretim karnelerindeki not sisteminin 100 üzerinden yazılmasına karar verildi. Böylece 'yuvarlama' uygulamasına son verilerek, karnede '1, 2, 3, 4, 5' puanlaması yerine '10, 45, 59, 84, 98, 100' gibi notlar olacak.

Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanı İrfan Erdoğan, liselerde 100 üzerinden alınan notun yuvarlama yapılarak 5'lik sisteme göre karneye yansıtılması işlemine son verileceğini açıkladı. 'Yuvarlama' işleminin adaletsizlik yarattığını belirten Erdoğan, sistemin değiştirilme gerekçelerini şöyle anlattı:

Dönüştürme gereksiz: 85 alan öğrencinin notu, 5'lik sisteme dönüştürülmeden 85 olarak kalsa kimseye bir zararı olmayacak. Bu yüzden not sistemini ortaöğretim öğrencileri için 100'lük sisteme göre değiştirmeye karar verdik.

Öğretmenler vicdanen rahatlayacak: Yuvarlama kalktığında, çalışanla çalışmayan çocuk daha net ortaya çıkacak. Aksi takdirde çok fahiş hatalar oluyordu. Öğrencinin motivasyonu düşüyordu. Bir öğrenci 84'ten 4 alırken, diğer öğrenci 85'ten 5 alıyordu. Bu arada 85'ten 5 alanla 100 tam puandan 5 alan da aynı performansta kabul ediliyordu. Bu durum, öğretmende vicdani bazı rahatsızlıklara neden oluyordu. Öğrencisi 84'ten 4'te kalmasın diye notunu 85 veriyordu, ancak 83 alan öğrenci öylece kalıyordu.

ÖSS'yi etkiliyordu

Öğrencinin kaderini etkiliyor: Yuvarlama ortaöğretim öğrencilerinin kaderini de değiştiriyor. Çünkü öğrencinin, bu not sistemiyle elde ettiği ortaöğretim başarı puanı, üniversite giriş sınavında aldığı puana da yansıyor. Bu adaletsizlikleri kaldıracağız.

Uzmanlara başvurduk: Bir ölçme değerlendirme uzmanı, yeni sistemle eski sistemi karşılaştıran bir rapor hazırladı. Raporda mevcut sistemin değiştirilmesi, bilimsel olarak da destekleniyor. İki uzmana daha başvuruyoruz. Onların da önerilerini aldıktan sonra harekete geçeceğiz. Bu eğitim-öğretim yılında yeni sistemi uygulamaya koymaya çalışacağız.

Karşılaştırma olanağı

Not sistemiyle birlikte dönem ve yıl sonlarında öğrencilere dağıtılan karnelerin içeriğinde de değişikliğe gidilecek. Erdoğan, karnelerin yeni eğitim-öğretim döneminde bir tür 'kişisel gelişim dosyası' haline dönüştürüleceğini belirterek, "Yeni karne sayesinde öğrencinin gelişimini yıl yıl izleme şansı yakalıyorsunuz. Öğrenci karnesini açtığında geçen yıl aldığı notu görebilecek, bir önceki yılla içinde bulunduğu yıldaki başarı durumunu karşılaştırabilecek" dedi. TC kimlik numaralarının da yer alacağı yeni karnelerin bu eğitim-öğretim dönemine yetiştirileceğini belirten Erdoğan, şöyle konuştu: "Karneyi sıkıcılıktan kurtarıp, istatistik bir hava vermeye çalışıyoruz. Bizde karne çok önemlidir. Yıllarca saklanır, duvarlara asılır. Anne, baba ve çocuk karnesine hele bir de başarılıysa durup durup bakar."

Radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber