Memur zammı için 5 günde 'uzlaşılacak'

Haber Giriş : 31 Ağustos 2006 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur maaş zam pazarlığının son turu da anlaşmazlıkla sonuçlandı. Şimdi gözler Uzlaştırma Kurulu'nda. Kurul, 5 gün içinde zam oranına karar verecek

Hükümetin en düşük maaş alan kamu çalışanına 2007'de her iki 6 ay için yüzde 4 zam önerisi nedeniyle anlaşmazlıkla sonuçlanan toplu görüşmelerde gözler Uzlaştırma Kurulu'na çevrildi. Kurul, 5 gün içinde zam oranına karar verecek.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, "Bu son rakamımızdır" derken, memur sendikaları hakkını meydanlarda arayacak.

'Cevabımız ağır olur'

Hükümetin teklifini değerlendiren Kamu - Sen Başkanı Bircan Akyıldız, "Hükümetin önerisiyle, 647 YTL olan en düşük devlet memuru maaşı, 750 YTL'ye çıkarılıyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bundan sonra eylem zamanıdır" diye konuştu.

Memur - Sen Başkanı Ahmet Aksu da, "İlk kez bu kadar katı bir tutumla karşılaşıldı. Talepler hiç görüşülmedi, hiç revize edilmedi. Taleplerimizi 9 milyar YTL'ye kadar revize etmiştik" dedi.

Şahin: Yatırım yapamayız

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ise sundukları zam önerisinin, en düşük memur maaşında yüzde 13.6'lık artış sağladığını belirterek, konfederasyonların, en düşük memur maaşının 1.025 YTL olması yönündeki talebinin, kendi öngörülerine 15 milyar 880 milyon YTL fark getirdiğini aktardı. Şahin, memurların talebini kabul etmeleri halinde, 2007'de hiç yatırım yapamayacaklarını kaydetti.

2006 için verilecek yüzde 2.38'lik enflasyon farkını memur maaşlarına 1 Temmuz itibarıyla yansıtacaklarını kaydeden Şahin, 2006'nın ikinci 6 ayında enflasyonun yüzde 2.5'un üstünde çıkması halinde de fark ödeyeceklerini söyledi.

Şahin, memur maaşları nedeniyle 2007 için 100 milyon YTL'lik yük oluştuğunu belirterek, şöyle devam etti: "Bu artışları toplarsanız 6 ayda maaşlarda yüzde 15 oranında artış sağlamış oluyoruz. Evli, aile yardımı alan en düşük memur maaşı 2007'de 875 YTL'ye, aile yardımı almayan memur için ise 780 YTL'ye ulaşıyor. Yani 2007'de en düşük memur maaşında 100 YTL'lik artış olacak."

Süreç nasıl işleyecek?

Toplu görüşmelerin uzlaşmazlık zaptı ile sonuçlanması durumunda, taraflardan birisinin 3 gün içinde Uzlaştırma Kurulu'na başvurması gerekiyor. Bu durumda devreye girecek olan Uzlaştırma Kurulu, 5 gün içinde bir karara varacak. Uzlaştırma Kurulu'nun 5 gün içinde vereceği karara tarafların katılması halinde, oluşturulacak mutabakat metni, Bakanlar Kurulu'na sunulacak.

Uzlaşmazlık halinde de yine sonuç Bakanlar Kurulu'na gönderilecek. Bu yıl alınan karar çerçevesinde Uzlaştırma Kurulu kararları bağlayıcı olacak.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber