İki bakanlığın arasına ?kuş' girdi

Haber Giriş : 31 Ağustos 2006 09:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan turaç kuşu, Çevre ve Orman ile Kültür ve Turizm bakanlıklarını karşı karşıya getirdi.

Çevre ve Orman Bakanlığı, Mersin'in Tarsus ilçesi kıyı kesiminin turizm yapılaşmasına açılmasına ?turaç kuşlarına zarar verilmemesi' şartı ile verdiği olumlu görüşü Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın imar planını değiştirmesi üzerine iptal etti. Karar göre, imar planındaki değişiklikle yaklaşık bin 800 hektar olan ?Turan Emeksiz Av ve Yaban Hayatı Koruma Sahası?na iki golf sahası, 400 yataklı bir otel ve günü birlik tesislerin yapılmak istenmesi yol açtı.

Turizme açılması düşünülen alan Adana Hava Limanı'na araçla yarım saatlik mesafede. Arazinin denize yakın kısmından Berdan Çayı menderesler yaparak geçiyor. Alan kumul üzerinde yetiştirilen çam fıstığı ve okaliptus ağaçlarıyla kaplı. Dünya ölçeğinde nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan turaç kuşlarının da üreme alanı. Bölgeden 100 ton çam fıstığı ve 15 bin metreküp meyve sandığı kerestesi de sağlanıyor. Bu özellikleri ile öne çıkan İçel Tarsus kıyı kesiminin turizme açılması 1997'de Bakanlar Kurulu kararıyla kararlaştırılmıştı. Erkan Mumcu'nun Turizm bakanı olarak göreve gelmesinden sonra çalışmalar hızlandırılarak imar planları yapılmaya başlandı. Türkiye Kalkınma Bankası'nca yürütülen imar planları Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca prensipte kabul edildi. 2006'da bölgede yatırım yapacak 5 ayrı şirket, ön ihaleyi aldı. Şirketlere, gerekli planlama çalışmalarını yapmaları için 6 ay süre verildi. Önümüzdeki günlerde ihale sonuçlarının kesinleştirilmesi bekleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, geçtiğimiz haziranda yeni bir imar planı için Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan görüş istedi. Planda, korunması gereken bölgenin üzerinde 400 yataklı otel, iki golf sahası ve günübirlik tesislere yer verildiği görüldü. Çevre Bakanlığı ise bu değişikliğin bölgenin ekolojik değerlerlerini tahrip edeceği gerekçesiyle uygun görmediğini bildirdi. Bu arada gelişmeleri yakından izleyen Tarsus Çevre Koruma Derneği Hüseyin Erçin, ?Bu arazinin rant için tahrip edilmesine izin vermeyeceğiz.? derken Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Mustafa Güler ?Kuşlar zarar görecek' diye yatırıma karşı çıkmak anlamsız.? dedi.

Turaçın nesli tehlike altında

Turaç, keklikten biraz irice güzel bir kuş türü. Nesli Avrupa genelinde tehlike altında. Erkek turaç genelde yer yer beyaz ama ağırlıklı olarak siyah renkte yanaklara, parlak kestane renkli bir gerdana ve beyaz noktalı bir böğüre sahip. Dişi turaç ise; erkek turaça benzemesine rağmen, erkeğin sırtının alt kısmındaki siyah renkler, dişide yerini kahverengi beneklere ve çizgilere bırakıyor. Bu türün erişkin bireylerinin boyları 35 cm civarında. Flüte benzer bir ses ile ötüyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber