BES: Hani kayıt parası alınmayacaktı?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Eylül 2006 22:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in öğrenci velilerine hitaben "Veliler sakın okul kayıt parası ödemesin. Kayıt parası isteyen okulu hemen bana ihbar etsinler" açıklamasının 50 YTL'den bin YTL'ye kadar değişen ve veliler arasında zorunlu bağış olarak isimlendirilen "kayıt parası dramına" engel olamadığını söyleyen Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, bakan Çeliğe sordu:

HANİ KAYIT PARASI ALINMAYACAKTI?

Okul kayıtlarının tam bir işkenceye dönüştüğünü ve yaşanan zorluklar karşısında öğrenci velilerinin sinir krizlerini geçirdiğini belirten Avcı, konuyla ilgili sendika genel merkezine şikayetler yağdığını söyleyerek şöyle kaydetti; "Kayıt parası ve yıl boyunca öğrencilerden farklı isimlerle toplanan paralar, eğitimi devlet okullarında adeta paralı hale getirmiştir. Eğitimde gelinen durum 'Paran varsa oku, paran kadar oku' acı gerçeğidir. Bugün on binlerce çocuğumuzun zorunlu eğitimden faydalanamamasının ana nedenlerinden biriside budur, açıklamasında bulundu.

E- KAYIT FİYASKOSU

Genel Başkanı Gürkan AVCI, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in, ''kayıt yaptırırken sakın para vermeyin'' açıklamasının bu yıl da havada kaldığı kaydederek, ''Okul idarecileri devletten ödenek alamadıkları için boya-badana, yakacak, temizlik ve çevre düzenlemesi gibi konularda yapacakları harcamaları, yine velilerden karşılamak zorunda bırakılmışlardır'' dedi.

Bu yıl Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerde okul kayıtlarının internet üzerinden yapılmasına başlanmasının da ''zorla kayıt parası'' istemine engel olamadığı ifade eden Avcı, velilerin, internet üzerinden yaptıkları kayıt formunun yazıcı çıktısını okula onaylatmak için geldiklerinde ''zorunlu bağış'' ile karşı karşıya kaldığını vurguladı.

OKULLARDA TOPLANAN PARALARLA İLGİLİ AR-GE ARAŞTIRMA RAPORU

Avcı, okullarda toplanan paralarla ilgili sendika AR-GE kurulunca hazırlanan raporda şöyle bahsetti; Velilerden, çocuklarının okula adım atmasından itibaren tam 40 değişik isim adı altında para toplanıyor. İşte kalem kalem velilerden eğitim için alınan paralar...

''Kayıt, dergi, muhtelif günlere özgü hediye, hizmetli katkı, sınıf temizletme, temizlik malzeme ile fotokopi ve sınav parası'' olarak alınan bu paraların önemli bölümü ''zorunlu bağış'' şeklinde niteleniyor.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası, ''kayıt parası başta olmak üzere yaşadıkları diğer sorunlara ilişkin yoğun şikayetlerini bildirmeleri üzerine'', velilerden yıl içinde ''hangi isimler'' altında para toplandığına ilişkin bir araştırma yaptı.

Bu araştırmanın sonucuna göre, velilerden, ''isteğe bağlı zorunlu bağış'' ile başlayan ve yıl boyunca 40 farklı isim ve gerekçe ile ''zorla'' para toplanıyor.

40 FARKLI İSİM ALTINDA TOPLANAN PARALAR

Araştırmada, her eğitim yılında olduğu gibi, 2006-2007 eğitim-öğretim döneminde de ''kayıt parası'' ile birlikte okulların zorunlu ve vazgeçilemez giderlerinin öğrenci velilerinin üzerine yıkıldığı belirtilerek, velilerden yıl boyunca hangi başlıklar altında para istendiği ise şöyle sıralandı:

1-İsteğe bağlı zorunlu bağış 2-Eğitime katkı payı aidatı 3-Vakıf parası 4-Okul Aile birliği aidatı 5-Hafta sonu yetiştirme kurs parası 6-Kızılay'a yardım parası 7-Diploma parası 8-Muhtelif günlere özgü hediye parası 9-Dergi parası 10-Yardımcı kitap parası 11-Elektrik parası 12-Su parası 13-Telefon parası 14-Kapı, musluk vb. tamir parası 15-Hizmetli katkı parası 16-Spor kolu parası 17-Okul forma, eşofman parası 18-Tiyatro ve temsil parası 19-Gezi parası 20-Bayram törenleri için kutlama ve kıyafet parası 21-Bilgisayar, Tepegöz vb. alım parası 22-Fotoğraf parası 23-Sınıf köşelerini düzenleme parası 24-Bayramlar için süs ve süsleme parası 25-Perde parası 26-Teşekkür, takdir belge parası 27-Tebeşir, tahta kalemi parası 28-Masa örtüsü parası 29-Kalorifer ve kaloriferci parası 30-Boya, dekorasyon ve tamirat parası 31-Okul bekçi, güvenlikçi parası 32-Okul arması parası 33-Fotokopi ve sınav parası 34-Servis ücreti 35-Pul parası 36-Sınıf temizletme parası 37-Temizlik malzeme parası 38-Okul etkinlikleri bilet parası 39-Yakıt parası 40-Paso parası

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber