Ölümlü kazada firma gizlemeye son

Karayolları Trafik Kanunu'na eklenen bir madde, ölümlü trafik kazalarına karışan şehirlerarası otobüslerin firma adının basında teşhir edilebilmesinin önünü açtı. İlgili maddede firmayı teşhir, itibar ihlali sayılmadı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 19 Temmuz 2015 09:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ölümlü kazada firma gizlemeye son

Ercan Seki

Karadeniz sahil yolu... Az önce korkunç bir trafik kazası yaşanmış, ortalık toz duman. Kontrolden çıkarak direğe çarpan yolcu otobüsünden çıkarılan yaralılar yol kenarında inim inim inleyerek ambulans bekliyor. Kaza yapan otobüsün şoförü ise gazete kağıtlarıyla firmasının adını kapatmaya çalışıyor. Kaza yapan otobüsün firma adının gizlenmesinin insani açıdan elbette hiçbir kabul edilebilir yanı yok. Ancak bu konuda sadece otobüsçüleri suçlamak doğru olmaz. Çünkü gazete ve televizyonlara haber servisi yapan ajanslar da yıllardır abonelerine kaza haberlerini otobüs firmasının adını buzlayarak geçiyor. Dolayısıyla vatandaşlar kaza yapan otobüs firmasının adını öğrenemiyor, bir bakıma haber alma hakkı da engellenmiş oluyor.

'Bu suça ortak olmayın'

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Genel Başkanı İhsan Memiş, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na eklenen bir madde ile kusurlu araçların plakasının ve firma ünvanının televizyon ve gazetelerde teşhir edilmesinin önünün açıldığına dikkat çekti. Şehirlerarası yollardaki otobüs kazalarının yüzde 90'ına, uykusuzluk, aşırı yorgunluk, korsan şoför ve aşırı hızın sebep olduğunu belirten Memiş, televizyon ve gazetelerin yöneticilerine seslenerek "Lütfen Trafik Kanununu uygulayınız. İnsan hayatını tehlikeye atan ve kötü taşımacılık yapan bu firmaların adını gizleyerek bu suça ortak olmayınız" dedi. Karayolları Kanuna eklenen madde ise şöyle; Ek Madde 4 (Ek: 17/10/1996 - 4199/43 md.): Karayollarında yolcu taşımacılığı yapan otobüs ve benzeri taşıtların karışmış olduğu ölümlü trafik kazası sonuçlarının; kusurlu araç veya araçları kullanan sürücü ve araca ait plaka numaraları ile birlikte otobüs işleticisi teşebbüsün unvanının, televizyon ve basın organları aracılığı ile kamuoyuna görüntülü ve yazılı olarak, kusur oranlarından söz edilmeksizin ilanı, sırrın ifşaı ve ticari itibarın ihlali sayılmaz.

SANSÜR DEĞİL TEŞHİR EDİLECEK!

Kontrolden çıkarak direğe çarptı

Rize'nin Fındıklı İlçesi'nde yolcu otobüsü ile otomobil çarpıştı. Kontrolden çıkarak direğe çarpan otobüsün yolcularından 25 yaşındaki Fehriye Sürücü öldü. Kazada 2'si ağır 29 kişi de yaralandı. Olaydan hemen sonra şoförün firma adını gazete kağıdıyla kapatması dikkat çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber