40 yaş üstü annelik hayallerine yüzde 50'lik doping

Sağlıklı embriyonun seçildiği blastokist adlı yöntem sayesinde, 38-45 yaş arası kadınlarda tüp bebek yöntemiyle gebe kalma şansı, yüzde 50'lere kadar çıkıyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 20 Temmuz 2015 08:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
40 yaş üstü annelik hayallerine yüzde 50'lik doping

Tüp bebek teknolojisinde kullanılan testler, ileri yaşta çocuk sahibi olma umudunu kaybeden kadınlara yeni bir fırsat sunuyor. Blastokist biyopsisi ile sağlıklı embriyo seçilerek, 38-45 yaş grubundaki kadınlarda gebelik şansı yüzde 50'ye kadar çıkartılıyor.


RİSK DE AZALIYOR

İleriki yaşlarda çocuk sahibi olma umudu azalan kadınlar için tıp, yeni bir fırsat daha yarattı. Blastokist biyopsisi adı verilen yöntemle doğru zamanda en sağlıklı embriyolar seçiliyor ve ileri yaştaki kadınların çocuk sahibi olma şansında önemli bir artış sağlanıyor. Yöntem hakkında bilgi veren Prof. Dr. Hakan Yaralı, "İleri yaştaki çocuk sahibi olmayı isteyen kadınlar için bizim temel amacımız kromozomları normal ve sağlıklı embriyoyu seçmek. Gebe kalma şansını artırmak, düşük riskini azaltmak, dolayısıyla eve canlı bebekle gitme şansını yükseltmek. Evlilik yaşının ve çocuk isteme zamanının ertelenmesiyle ileriki yaşlarda çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda tüp bebek uygulamaları giderek artıyor. Ancak kadınlarda yaş ilerledikçe yumurtalıklarda kalan yumurta sayısı da azalıyor, kalitesi ise kötüleşiyor" dedi. Embriyolarda tüm kromozomların (46 kromozom) analizini sağlayan blasokist biyopsisi ile sağlıklı embriyoları seçebildiklerini belirten Prof. Dr. Yaralı sözlerini şöyle tamamladı: "Bu şekilde sağlıksız gebelikleri, düşük riskini azaltıyoruz. Çoğul gebelik riskini azaltıyoruz. Gebe kalma süresini kısaltıyoruz. Bu metodu biz kliniğimizde artık 38 yaş üzeri tüm olgularda, toplanan yumurta sayısından bağımsız olarak uygulamaktayız ve blastokist biopsisi 38 yaş sonrası kadınlar için yeni bir umut olmuştur. Bu tekniği, ileri kadın yaşı dışında, seçilmiş tüp bebek başarısızlığı, mükerrer düşük olgularında da kullanabilmekteyiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber