Bir Ek Ödeme Daha: Bu Kez Kredi ve Yurtlar Kurumu Personeline

Haber Giriş : 04 Mart 2004 10:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir Ek Ödeme Daha: Bu Kez Kredi ve Yurtlar Kurumu Personeline

Bügunkü Yeni Şafak Gazetesi'nin manşetini "Memur maaşına adalet geliyor" başlığı oluşturmuş. Haberin detayında, "kuruluş yasalarına eklenen özel maddelerle oluşturulan kurumlararası ücret adaletsizliğinin" TODAİE'de yürütülen personel reform tasarısı ile giderileceği belirtilmiş.

Peki gerçekten hükümet bu konuda samimi? 59. Hükümet'in bu konuya ilişkin ayrıntıları belirlenmiş bir planı var mı? Kanımızca yok ve açıkçası gidişattan da tedirginiz.

Geçen yıl çıkartılan bazı Kanunlara eklenen özel maddelerle başta Kültür ve Turizm, Çevre ve Orman, Sanayi ve Ticaret, Bağ-Kur, Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı gibi bir dizi kuruma ek ödeme konulmuştu.

Sitemizce yapılan haberlerden sonra Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı konuya duyarlılık göstermiş ve kuruluş Kanunlarına bu tür özel maddeler konulmaması temel ilke olarak benimsenmişti.

Ancak, dün kabul edilen "Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanun Tasarısı" ile yeniden geriye dönüldü.

Yapılan yeni düzenlemede, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunda çalışan 657'e tabi personele en yüksek devlet memuru aylığının %130 oranında ek ödeme verilmesi öngörüldü.


Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanun Tasarısı 3.3.2004 tarihli TBMM Genel kurul toplantısında kabul edildi.

Kanunun 5'inci maddesinde Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunda çalışan 657'e tabi personele en yüksek devlet memuru aylığının %130 oranında ek ödeme verilmesi öngörülmüştür.

Ayrıca, Kanunun Yürülük maddesi ile bu düzenlemenin 1.1.2004 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesi hüküm altına alınmıştır. Buna göre, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Yönetim Kurulunca uygun görülen oran ve miktarlar (aksi bir düzenleme yapılmaz ise) için 1.1.2004 tarihinden itibariyle fark ödemesi alınacaktır.


YÜKSEK ÖĞRENİM ÖĞRENCİLERİNE BURS, KREDİ VERİLMESİNE İLİŞKİN KANUN TASARISI

Amaç ve kapsam

MADDE l. - Bu Kanunun amacı; yurt içinde yüksek öğrenim gören öğrencilere burs, kredi ve nakdî yardım verilmesiyle ilgili esas ve usulleri düzenlemektir.

Bu Kanun, Kanunda gösterilen tüm kamu kurum ve kuruluşlarını kapsar.

Burs ve kredilerin verilmesi

MADDE 2. - Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu; yurt içinde yüksek öğrenim gören ve bu Kanuna göre çıkarıla-cak yönetmeliklerle belirtilen usul ve esaslar dahilinde yeterlikleri ve ihtiyaçları tespit edilen öğrencilere burs-kredi verebilir.

Genel bütçeli daireler, katma bütçeli idareler, kamu iktisadî teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları, bütçenin transfer tertibinden yardım alan kuruluşlar, il özel idareleri ve bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, özel bütçeli kuruluşlar, özelleştirme kapsam ve programına alınmış hisselerinin yarısından fazlası kamuya ait olan özel hukuk hükümlerine tâbi kuruluşlar, fonlar, döner sermayeler, kamu bankaları, kanunlarla veya kanunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kurumlar ile kurul/üst kurullar ve diğer tüm kamu kurum ve kuruluşları (belediyeler hariç) birinci fıkrada belirtilen yüksek öğrenim öğrencilerine, burs, kredi ve nakdî yardım adı altında herhangi bir ödeme yapamazlar; ilgili mevzuatları gereği burs, kredi verilmesini öngördükleri yüksek öğrenim öğrencilerini, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna bildirirler.

Genel bütçeli daireler ve katma bütçeli idareler ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu dışında kalan kurum ve kuruluşlarca bildirilen öğrencilere ödeme yapılabilmesi için bu kurum ve kuruluşlarca gerekli meblağ, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca belirlenen ödeme tarihinden en geç 30 gün öncesine kadar, Kurum hesabına yatırılır.

Diğer kuruluşlarca yapılacak işlemler

MADDE 3. - Bu Kanunun yayımı tarihinden sonra belediyeler tarafından, yüksek öğrenim öğrencilerine burs, kredi ve-rilmesi veya nakdî yardım yapılması halinde, yapılan yardımların türü, miktarı ve kaç öğrenciye ne kadarlık süre için verildiğine ilişkin bilgiler üçer aylık dönemler itibarıyla Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna bildirilir.

Malî muafiyet ve haciz

MADDE 4. - Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilecek burs-kredi taahhüt senetlerinin noterde tanzim ve tasdik edilmesine ilişkin iş ve işlemler; vergi, resim ve harca tâbi değildir.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen burs-kredi ve nakdî yardımlar hac-zedilemez.

Ek Ödeme
MADDE 5. - Devlet bütçesinden sağlanan ödenekler dışındaki Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu gelirlerinden karşılanmak üzere Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunda çalışan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi personele, görev unvanı esas alınarak Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Yönetim Kurulunca uygun görülen oran ve miktarlarda her ay ek ödeme verilir. Ek ödemelerin aylık tutarı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda tanımlanan en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) brüt tutarının % 130'unu geçemez. Ek ödemelerde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun aylıklara ilişkin hükümleri uygulanır ve dam-ga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tâbi tutulmaz. Ek ödemeye ilişkin usul ve esaslar Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Yönetim Kurulu'nca belirlenir. Ek ödemeler, kurumun bir yılda toplanan gelirlerinin % 16'sını geçemez.

Yönetmelik

MADDE 6.- Bu Kanunun uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığınca müştereken çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

GEÇİCİ MADDE l. - 2 nci maddede belirlenen kurum ve kuruluşlar tarafından, bu Kanunun yayımı tarihinden önce burs, kredi ve nakdî yardım alan öğrencilere yapılmakta olan ödemelerle ilgili iş ve işlemlerin yürütülmesine devam edilir. Ancak, bu durumda olan öğrencilerin aldıkları burs, kredi ve nakdî yardımların türü, miktarı ve kimlik bilgileri ile diğer her türlü bilgiler bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren en geç 60 gün içerisinde Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna bildirilir.

GEÇİCİ MADDE 2. - Bu Kanunun yayımı tarihine kadar belediyeler tarafından, burs, kredi veya nakdî yardım yapılmakta olan öğrenciler ile ilgili yardımların türü, miktarı ve kaç öğrenciye ne kadarlık süre için verildiğine ilişkin bilgiler bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren en geç 30 gün içerisinde Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna bildirilir.

GEÇİCİ MADDE 3. - 2003-2004 öğretim yılında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan ilk defa burs almaya hak kazanan öğrencilerin 1.1.2004 tarihinden itibaren burs ödemeleri Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından yapılır.

Yürürlük

MADDE 7.- Bu Kanun 1.1.2004 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 8. - Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber