426 bini aşkın emekli TÜFE farkını alamadan öldü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Eylül 2006 12:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye İşçi Emeklileri Derneğinin (TİED) araştırmasına göre, SSK emeklilerinin 2000 yılı Ocak ayı maaş zamlarının eksik uygulanması nedeniyle doğduğu belirtilen TÜFE farkını alamadan hayatını kaybeden hak sahibi sayısı 426 bini aştı.

SSK verileri esas alınarak yapılan araştırmaya göre, alacağın doğduğu ifade edilen 2000 yılı Ocak ayından beri geçen 6 yılı aşkın sürede hayatını kaybeden hak sahibi sayısı 426 bini geçti. Dava açarak hak talep eden emeklilerin bu paralarını aldıkları belirtilen araştırmada, dava açmadan yetkililerin soruna çözüm bulmasını bekleyen 3 milyon 148 bin 826 emeklinin, yaklaşık yüzde 13,5'ine karşılık gelen 426 Bin 569 kişinin haklarını alamadan öldükleri kaydedildi.

Araştırmada, SSK bünyesinde 1999 yılı sonu itibariyle sistemden aylık alan kişi sayısının 3 milyon 148 Bin 826 olduğu, bu kişilerin 1 Ocak 2000 tarihli zammın, aylık almakta oldukları tarihler itibariyle uygulanması nedeniyle TÜFE farkı alacaklarının doğduğu savunuldu.

Temmuz ayı itibariyle tahsis gruplarına göre 2000 yılı ve sonrasında ölenlerin dağılımı şöyle:

Tahsis Grubu Vefat Sayısı

-------------- ------------

Yaşlılık 280.567

Malüllük 24.176

Ölüm Aylığı 107.960

Sürekli İş Göremezlik 6.170

İş Kazası ve Meslek Hastalığı 7.696

------------

Toplam 426.569

DERNEĞİN ÖNERİSİ

TİED Genel Başkan Yardımcısı Gazi Aykırı, yaptığı açıklamada, hak sahibi emeklilerin dava açmayarak hem sosyal güvenlik kurumlarını gözettiklerini, hem de yüz binlerce dava yüzünden adli sistemin tıkanmasına engel olduklarını söyledi.

Emeklilerin üzerine düşeni yaptığını ama beklediği sonuca ulaşamadığını dile getiren Aykırı, şöyle konuştu:

?Türkiye'de ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel yaşamın her noktasına el atan AB, IMF, Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlar da bu hak gaspına ses çıkarmıyor. Milyonlarca emeklinin görmezden gelinmesini ve bu konuda hiçbir şey söylenmemesini manidar buluyoruz. Emeklinin Yargıtayca onaylanmış alacakları söz konusu olduğunda ne AB'nin, ne IMF'nin ağzını bıçak açmıyor. Oysa ki, bu ciddi bir hak mücadelesidir. 430 bine yakın emeklinin TÜFE hakkını alamadan ölmüş olması, AB bünyesindeki insan hakları savunucularını neden hiç etkilemiyor.?

TÜFE farkı alacaklarının en kısa sürede hak sahiplerine ödenmesi için yetkilileri göreve çağıran Aykırı, TÜFE farkı alacaklarının derhal ve defaten hak sahiplerine ödenmesini talep etti. Gazi Aykırı, Hükümetin, Ramazan ayının yaklaştığı bu günlerde emeklilere müjde vermesini umduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti: ?Gelin daha fazla kayıp olmadan bu sorunu çözelim. Gerekirse bu hakkı, zorunlu tasarrufların geri ödemesinde olduğu gibi taksitlendirelim, ama bu sorunu ivedilikle çözelim. Hükümetten samimi adımlar bekliyoruz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber