Torbalı'da belediye başkanının heykeline savcılık soruşturması

Haber Giriş : 04 Eylül 2006 19:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İzmir'in Torbalı İlçesi'nde 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda yeni meydanda açılan ?Atatürk? heykelinin yanına kendisinin ve eşi Afet Uygur'un heykelini yaptırdığı iddia edilen Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur hakkında, savcılık gazete ve televizyonlarda çıkan haberleri ihbar kabul edip ?Atatürk'ün manevi şahsına hakaret, görevi kötüye kullanmak' suçlarından soruşturma başlattı.

CHP'li Belediye Başkanı İsmail Uygur, Atatürk Meydanı'na diktirdiği dört metrelik Atatürk, yanında Türk Bayrağını tutan 3.80 metre boyundaki erkek, 3.65 metre boyundaki kadın ve Kurtuluş Savaşı'nı sembolize eden 15 metre boyundaki rölyefden oluşan anıt 30 Ağustos Bayramı'nda Kaymakam Nihat Kaynar tarafından törenle açıldı. Ancak heykele dikkatli bakan vatandaşlar Atatürk'ün yanında duran erkeğin Belediye Başkanı İsmail Uygur, kadının ise eşi Afet Uygur'a benzediğini görünce şaşkınlığını gizleyemedi. Belediye Başkanı İsmail Uygur, heykelde yer alan kişinin kendisi ve eşi olmadığını öne sürdü. Ancak bu durumu ilçede günün konusu oldu. Torbalı'daki siyasi parti yöneticileri ve vatandaşlar bu duruma büyük tepki gösterdi.

AKP İlçe Başkanı avukat Atilla Kaya, bundan sonra çelenkleri Başkan'ın heykelinin önüne bırakmayacaklarını belirterek, ?Ya tören alanı değiştirilsin ya da Atatürk'ün yanındaki başkanın heykeli kaldırılsın. Dünyanın hiç bir yerinde bir belediye başkanınn kendi görev süresinde kendi heykelini diktirdiği görülmemiştir. Başkan bir ilke imza attı. Biz bunu Atatürk'ün manevi şahsiyetine hakaret olarak görüyoruz? dedi. Kaya, bugün Kaymakam Nihat Kaynar'a heykelin kaldırılması yönünde dilekçe verdi. Atilla Kaya, verdiği dilekçede ?Atatürk meydanındaki Atatürk büstünün standartlara uygun olmadığı tarafımızca tespit edilmiştir. Atatürk büstünün standart dışı olmasına sebebiyet veren hadise, Torbalı Belediye Başkanı Ramazan İsmail Uygur'un kaideyi kendini sembolize eden ilave bir büst koydurmasıyla ortaya çıkmıştır. Kaidede ulu önder Atatürk'ün sağında ve solunda bulunan iki heykelden erkek olanı Torbalı Belediye Başkaın Ramzan İsmail Uygur'un kendi büstüdür. Törene katılan ve büstü gören herkes tarafından da açıkça dillendirilmiştir. Torbalı Belediye Başkanı Uygur, Ulu Önder'in aziz hatırasını temsilen ilçemizde bulunan bu yapıya siyasi amaç ve idealler güdülerek yasalara uygun olmayan bir biçimde kendisini sembolize eden bir heykel koydurmuştur. Bu sebeplerden ilçemizde bundan sonra yapılacak resmi törenlerde bu meydanın kullanılmaması veya ilgili heykelin bu alandan kaldırılması için gerekli işlemlerin yapılmasını istiyoruz? dedi. Kaymakam Nihat Kaynar, konuyu İzmir Valiliği'ne bildireceğini, bunun hakkında yorum yapmayacağını belirtti.

Atilla Kaya, 7 Eyül ilçenin kurtuluş gününde bu meydanda düzenlenecek törenlere katılmayacaklarını belirtti. Kaya, ?Ya burada bulunan Uygur'un ve eşinin heykeli kaldırılır, ya da biz burada törenlere katılmayız. O gün yapılacak olan töreni daha önce buradan sökülüp 80'inci Yıl İlköğretim Okulu'na konan Atatürk büstü önünde yapacağız. Diğer siyasi parti temsilcileride bu konuda kararlı? dedi.

Torbalı Cumhuriyet Başsavcısı Ayhan İsmet Korkmaz gazete ve televizyonlarda çıkan haberleri ihbar kabul edip Belediye Başkanı İsmail Uygur, hakkında ?Atatürk'ün manevi şahsına hakaret. Görevi kötüye kullanmak? suçlarından soruşturma başlattı.

Son günlerde tüm ülkede popüler olan heykeli Zafer Dağdeviren, Derya Ersoy ve Ali Yaldır ile birlikte yaptı. Heykel 150 bin YTL'ye mal oldu.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber