Anaokulu vurgunu

Haber Giriş : 05 Eylül 2006 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı'nın okul öncesi eğitim kurumlarında bu seneden itibaren ders kitabı, öğrenci çalışma kitabı ve benzeri eğitim aracı kullanılmasını yürürlükten kaldıran kararına rağmen, yayınevleri hâlâ anaokullarına kitap satıyor. Yayınevleri okul öncesinde çocuklara sattığı ve hiçbir uluslararası pedagojik formasyona uymayan bu kitaplar üzerinden trilyonlar kazanıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın aldığı karar yayınevlerinin anaokullarına kitap satma çalışmalarına engel olamadı. Yayınevleri anaokulu yetkileriyle görüşerek ellerindeki ders kitabı, öğrenci çalışma kitabı gibi kitapları anaokulu öğrencilerin velilerine satmaya çalışıyor. Yetkililer, yayınevlerinin okul öncesi eğitimi alan çocukların velilerine sattığı bu kitapların, uluslararası pedagojik formasyondan çok uzak olduğu ve satılan bu kitaplar sayesinde yayınevlerinin haksız trilyonlar kazandığı belirtildi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın, anaokullunda ders kitabı satılmaması konusunda kesin kararı bulunuyor. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, 17 Temmuz 2006'da aldığı kararla derslerde ders kitabı, öğrenci çalışma kitabı ve benzeri eğitim aracının kullanılmamasını kararlaştırmıştı. Kurul, sadece bu derslere girecek öğretmenler için Talim ve Terbiye Kurulu Genel Müdürlüğü'nün bir kitap basarak bu okullara göndermesine karar vermişti.

GÖZ YUMULUYOR

Milli Eğitim Bakanlığı, bu konuda kesin kararı olmasına rağmen, yayınevlerinin okul yöneticilerini bu kitapların satılması için ikna ettikleri belirtiliyor. Okul yöneticilerinin de, yayınevlerinin öğrenci velilerine bu kitapların satın alınması ile ilgili tavsiyelerine göz yumdukları belirtiliyor. Anaokulu öğrencilerine satılan bu kitapların ortalama 100 YTL' ye mal olduğu belirtiliyor. Anaokulu'nda okuma yazma bile bilmeyen çocuklara satılan bu kitap ve benzeri materyaller eğitim anlamında hiçbir katkı sağlamıyor. Bununla birlikte veli başına daha anaokulundan itibaren satılan bu kitaplar ve benzeri materyaller ailenin bütçesine büyük bir yük oluşturuyor. Öğrenci başına yıllık 100 YTL'yi bulan bu kitapların yayınevlerinin trilyonlar kazanmasına sebep olduğu ifade ediliyor.

Bakanlık daha duyarlı olmalı

Yetkililer, Milli Eğitim Bakanlığı'nın anaokulu öğrencilerine kitap satılmaması kararının çok doğru bir karar olduğuna dikkat çekerek, Bakanlığın bu kararının mutlaka uygulanmasını istediler.

Bakanlıktan bu konuda daha duyarlı olmasını beklediklerini ifade eden yetkililer, bu kararın arkasından durulması durumunda trilyonluk haksız kazancın önüne geçileceğini ifade ediyor.

Yeni Şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber