Uçakta cep telefonu için 4 işletmeciye yetki

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, hava taşıtlarında mobil telefon hizmetinin sunulması için 4 işletmeciyi yetkilendirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Temmuz 2015 16:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Uçakta cep telefonu için 4 işletmeciye yetki

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun yetki verdiği işletmecilerin, hava taşıtlarında mobil telefon hizmeti sunabilmek için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden (SHGM) izin alması gerekiyor.

Bu yetki, Türk hava sahasında 6 bin metrenin üstündeki irtifada, belirlenecek frekans bandında hava taşıtlarında mobil telefon hizmetinin sunulmasını kapsıyor.

Söz konusu sistemleri işletenler, hava taşıtının kayıtlı olduğu ülkeden GSM 1800 mobil telefon sisteminin kurulumuna ve işletimine yönelik gerekli izni almakla yükümlü olacak.

SGHM tarafından onaylanan uçaklara mobil telefon hizmet modifikasyonu yapılacak. Bu modifikasyon bulunmayan uçaklarda yolcular bu hizmetten yararlanamayacak.

Dünyada kullanılıyor

Bazı havayollarında uçakta telefon kullanımına izin veriliyor. Ancak bu uçakların bazı özel donanımlara sahip olması gerekiyor. Trükiye'de ise uçak havada iken telefon kullanmaya izin verilmiyor. Yapılan yetkilendirme ile bu teknolojinin Türkiye'deki kullanımının da önü açılıyor. Türkiye'de Turkcell, Vodafone ve Avea olmak üzere 3 GSM operatörü bulunuyor. BTK'nın yetki verdiği 4 işletmecinin ismi açıklanmadığı için hangi şirketlerin bu yetkiyi aldığı bilinmiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber