Sanayi bölgelerine iş garantili meslek liseleri kuruluyor

Haber Giriş : 07 Eylül 2006 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mesleki eğitim konusunda YÖK'ü aşamayan hükümet, kalifiye eleman ihtiyacını karşılayabilmek için ?iş garantili meslek liseleri' formülüne yöneldi.

Üniversiteye giriş şansları düşük olduğu için tercih edilmeyen meslek liselerine, iş garantisi verilerek öğrenci çekilecek. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, bu konudaki çalışmalara son şeklini vererek, yeni bir ?Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) Yasası' hazırlandı. Yasayla OSB'lerde meslek liseleri kurulacak.

OSB'lerde kurulacak meslek liseleri, sanayi kuruşlarıyla eşgüdüm içerisinde hareket edecek. Meslek liselerinde eğitim gören öğrenciler, sanayi kuruluşlarında staj yapacak. Bu okullardan mezun olan öğrenciler, işsiz kalma korkusu yaşamayacak. Staja devam ettikleri kuruluşlarda işbaşı yapabilecek. ?Sanayide en büyük sorun kalifiye eleman ihtiyacı.? diyen Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, organize sanayi bölgelerinde meslek liseleri kurulabilmesi için yasal düzenleme yaptıklarını, buna özel sektörün de destek verdiğini anlatıyor.

Yakalanan istikrarla birlikte son 4 yılda yüzde 30 büyüyen Türk ekonomisinin en önemli sorunlarından biri kalifiye eleman eksikliği. Binlerce genç iş ararken sanayiciler kalifiye eleman bulmakta zorluk çekiyor. Üniversiteye girişte uygulanan katsayı adaletsizliği, meslek liselerine talebi azalttı. Mesleki eğitimin teşvik edilmesi konusunda YÖK'ü ikna edemeyen hükümet, önemli bir adım atıyor. OSB meslek liseleri kurulacak. Halihazırda bazı sanayi odaları bu konuda çalışma yürütüyordu; ancak yasal boşluk söz konusu olduğu için kendi okullarını kuramıyorlardı. İhtiyaç duyulan bölümlerin ağırlıklı olarak yer alacağı OSB'lerdeki meslek liseleri, daha çok tornacı, motor ustası, kaynakçı, tesviyeci, elektrikçi, döküm kalıpçı, boyacı, ütücü, overlokçu, stilist, modelist, kumaş boyacısı, apreci, baskıcı ve ambalajcı yetiştirecek. OSB'lerde meslek liseleri kurulabilmesine imkan veren yasa tasarısının TBMM'nin açılmasının ardından kanunlaşması bekleniyor.

Meslek liselerinin imam hatip tartışmasına kurban gittiğini dile getiren Sanayi Bakanı Coşkun, şunları söylüyor: ?İmam hatipleri kapatmak için meslek liselerini öldürdüler. 28 Şubat'ın sanayiye vurduğu en büyük darbe odur. Üniversiteye giriş şansı yok edilince aileler, meslek liselerini tercih etmediler. Sanayide en büyük sorun kalifiye eleman.? Coşkun, sorunun aşılması için çalışma yürütüldüğünü de belirterek, ?YÖK bu yanlışlığı düzeltmeli. Biz Sanayi ve Ticaret Bakanlığı olarak organize sanayi bölgelerinde meslek okullarının kurulması için yasayı değiştiriyoruz. Özel sektör bu işe destek vermeye hazır. ? ifadelerini kullanıyor.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın kurumların görüşüne açtığı yasa tasarısı, sanayicilerden büyük destek görüyor. Her fırsatta kalifiye eleman ihtiyacını dile getiren sanayiciler, bu yasanın sorunun çözümüne katkı sağlayacağı görüşünde. Sanayinin yetişmiş ve nitelikli işgücüne duyduğu ihtiyacı her fırsatta ifade eden ASO Başkanı Zafer Çağlayan, 5 kaynak ustası bulmakta zorlandıklarını, gazetelere ilan verdiklerini dile getiriyor. Buna karşın her gün en iyi üniversitelerden mezun olmuş 150 kişinin iş için kapısına geldiğini aktarıyor. Meslek liselerinin hep geri planda bırakıldığını vurgulayan Çağlayan, ?İmam hatip meselesi hep bu işin içine karıştırılmıştır. Mesleki eğitim siyasi gündemin altında ezilmiştir.? diyor.

Valilerin ?huzur hakkı'na sınırlama

Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu'nda yapılacak önemli değişikliklerden biri de valilerin ?huzur hakkı' adı altında aldıkları paralara getirilen sınırlama. Bu değişiklikle birlikte valiler, birkaç OSB'de görev alsa da yalnız birinden huzur hakkı alabilecek. Bazı valilerin, birkaç OSB'de birden başkanlık yapması ve hepsinden huzur hakkı alması tartışmalara yol açmıştı. Türkiye'nin 80 ilinde yer alan 236 OSB'nin 165'inin başında valiler bulun uyor. Valiler başkanlık yaptıkları toplantı başına huzur hakkı alıyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber