Türkiye oyuncak merkezi olacak

Deney yapmaya çalışırken anneannesinin suyunu almasıyla deneyi yarım kalan Bedirhan'a deney seti hediye eden Işık, çocukların bilimle iç içe olması için bilim merkezleri kurmaya başladıklarını söyledi...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 14 Ağustos 2015 09:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye oyuncak merkezi olacak

ABDULLAH KARAKUŞ Ankara

Deney yapmaya çalışırken anneannesinin suyunu almasıyla deneyi yarım kalan ve, "Türkiye'de neden bilim adamı yetişmiyor?" videosuyla herkesin dikkatini çeken küçük Bedirhan'a Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'tan destek geldi. Milliyet'i makamında ağırlayan Işık, internette seyredilme rekorları kıran videoyu izlediğini ve çok hoşuna gittiğini söyledi. Danışmanlarına hemen küçük Bedirhan'a deney seti ve TÜBİTAK'ın yayınlarının gönderilmesi için talimat verdiğini belirten Işık, çocukların daha çok bilimle iç içe olmaları ve deney yapmalarını artırmaları için yapacakları projeleri anlattı. Işık, dünyada oyuncak pazarını elinde bulunduran Çin'le Türkiye'nin rekabete girebileceğini belirtirken, Oyuncak İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulacağını vurguladı.

'Telefonla görüşeceğim'

Milliyet'i makamında ağırlayan Işık, ilk olarak heyecanla küçük Bedirhan'ın videosunu anlattı. Türkiye'nin bir haftadır konuştuğu, anneannesinin müdahale ederek suyunu alması nedeniyle deneyi yarım kalan küçük Bedirhan, Işık'ın da hemen dikkatini çekmiş. Videoyu izlemiş ve çok hoşuna gitmiş. "Bilim Bakanı olarak görünce ne yaptınız, ilk tepkiniz ne oldu?" sorusuna, "Deney yapan çocukları görmek çok hoş. Çok hoşuma gitti. Deney için anneannesine fırça atıyor. Hemen danışmanlarıma talimat verdim. Konya İl Müdürlüğü'ne Bedirhan'a verilmesi için deney seti gönderdik. Ayrıca TÜBİTAK'ın yayınları da verilecek. İl Müdürümüz kendi götürecek. Ben de Bedirhan ile telefonla görüşeceğim" yanıtını verdi.

Çocukların bilimle iç içe olması için büyükşehirlerden başlayarak bilim merkezleri kurmaya başladıklarını belirten Işık, şunları söyledi:

"Kocaeli, Bursa, Konya, Kayseri, Elazığ'da açıldı. İstanbul ile ilgili çalışıyoruz. Bu bilim merkezlerinde küçük yaştan itibaren çocukların bilimi sevmeleri, merak duymaları, bilimle haşır neşir olmaları için pek çok sergi, faaliyet, düzenek yapıyoruz. Bu bizim açımızdan önemli. Ama bunu da çok yeterli görmedik. Bilim merkezlerine yönelik değişen sergiler üretmek, deney setleri oluşturmak. Çocuklar gidip orada deneylerini yapsınlar. Bunlar biraz daha pahalı, bilim merkezlerinde olabilecek ve orada rehberle birlikte yapılacak deneyler olacak. bir de bütün okullara gönderebileceğimiz deney setleri hazırlıyoruz. Çocukların pratik, kolay kendileri yaparak dokunarak öğrenecekleri deney setleri. Burada Milli eğitim Bakanlığı ile görüşüyoruz, bilim teknoloji kulüplerini daha aktif hale getirelim. TÜBİTAK ile birlikte onlara destek verelim. Onlara özellikle bu tip konularda işte Bilim Çocuk'tan, Genç Bilim, Bilim Teknik dergilerini gönderelim. Bu tür deney setlerini gönderelim, bilime meraklı çocuklar okusunlar. Öğretmenlerimiz burada çocuklara bilimi sevdirecek aktiviteler yapsın. Bunları özellikle destekleyelim, teşvik edelim. Çocuklarımızın bilime merakını, ilgisini, sevgisini artıracak."


Milliyet'i makamında ağırlayan Bakan Işık, küçük Bedirhan'ın videosunu izlediğinde çok heyecanlandığını söyledi. Deney yapmaya çalışırken anneannesinin suyunu almasıyla deneyi yarım kalan Bedirhan'ın videosu internette izlenme rekoru kırdı.

'Ciddi bütçe ayrıldı

2016'da bütün okullarda yıl sonu bilim sergisi açılması ile ilgili Başbakan'ın ciddi bir ödenek ayrılması için talimat verdiğini belirten Işık, "Yaklaşık 40 bin okulda çocuklarımız kendi yaptıklarını, deneylerini sergileyecekleri güzel bir şey olacak. Yani bilimi küçük yaşta sevdirelim, ilgiyi küçük yaşta artıralım. Ondan sonra da çocuklar kendi yolunu buluyorlar. Başka türlü zor. Belli bir yaşa gelince çocukların ilgi alanları farklılaşıyor. Ancak onu küçük yaşta sevecek ki ilgili alanı farklılaşınca bile ilgi alanlarından biri olarak bilimi tutabilsin" dedi.

Çocukların ilgili alanının akıllı telefonlara kaydığını hatırlatmam üzerine ise Işık, "Eğer çocuk o bilim sevgisiyle büyürse akıllı telefonu bile ona göre kullanır. Ona kod yazmaya başlar. Oyunun parçası yapar kendine. Kendi oyununda bazı değişiklikler yapabilecek yazılımları yapmak var. Böyle gelişiyor olaylar" diye konuştu.

'Nasrettin Hoca oyuncakta tutar'

Işık, çocuklara yönelik projelerini anlatırken oyuncak üretim müjdesi de veriyor sohbetimizde. Işık, hedeflerinin Türkiye'de oyuncak üretimine geçmek olduğunu belirterek, "Artık Çin oyuncak üretimi için çok cazip bir ülke olmaktan çıktı. Ama eko sistem oluştuğu için hala Çin de üretim iyi. İstiyoruz ki artık Türkiye'de de oyuncak üretimini yapalım. Hem milli karakterlerimizle, kendi milli kültürümüzü, yerel kültürümüzü evrensel kültürle harmanlayalım ve çocuklarımıza hem yereli hem dünyayı aynı anda tanıyacakları karakterleri çocuklarımıza sunalım. Bir Keloğlan, Nasrettin Hoca karakteri oyuncakta çok tutar. Belki Dede Korkut karakteri. Bizim gönül coğrafyamızda ciddi bir pazar var. Bunları kendimiz üretelim diyoruz. Yapacağımız üretim sadece iç piyasamızda değil, iç piyasamızda 1 milyar dolarlık bir oyuncak hacmi var. Dolayısıyla bu 1 milyar dolarlık hacmi eğer biz yerli üretim ile karşılarsak kendi üreticimiz kazanır, kendi insanımız istihdam edilir. İhracat yaparız. Cari işlemler dengemize olumlu etki yapmış oluruz. Kendi kültürümüzü çocuklarımıza vermiş oluruz" dedi.

Çin'den alım bitecek

Geçen hafta konuyla ilgili önemli bir toplantı yaptıklarını anlatan Işık, "Verimli geçti. Oyuncak İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması konusunda mutabakat sağladık. Bunun nerede kurulması gerektiği konusunda sektörle bakanlığımız bir çalışma yapacak. Bu sektör çok önemli olduğu için biz, 'gelin el ele verelim, işbirliği yapalım. Herkes gelsin, üretimi burada yapsın, Çin'den oyuncak ithal etmek yerine' dedik. Sağlıklı olup olmadığını bilmediğimiz oyuncakları getirmek yerine üretimi burada yapalım. Burada tasarlayalım, kalıplarını burada yapalım. Buradan dünyaya satalım. Artık bu noktada Çin ile rekabet edebiliriz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber