Milli Eğitim 'eser'ine ilgisiz

Haber Giriş : 11 Eylül 2006 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sivil toplum örgütleri, Radikal gazetesinin Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilköğretim öğrencilerine tavsiye ettiği 100 temel eser listesindeki kitaplardaki İslami söylemleri, küfürleri ve argo sözcükleri gündeme getirmesinin ardından ilk adımı attı. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), 'Bütün Yönleriyle 100 Temel Eser' konulu bir forum düzenledi. Etkinliğe davet edilen ve katılacağını söylediği halde toplantıya gelmeyen Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Doç. Dr. İrfan Erdoğan tepki çekti.

Taksim Hill Otel'de yapılan foruma psikologlardan akademisyenlere, yayıncılardan, yazarlara kadar pek çok kişi katıldı ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, toplantıya katılacağını belirttiği halde gelmeyen MEB Talim Terbiye Kurulu Başkanı Doç.Dr. İrfan Erdoğan'ı eleştirerek, "Bakanlık hâlâ bizleri hasım olarak görüyor" dedi. Etkinlikte konuşanların görüşleri şöyle:

Cumhuriyet gazetesinden Nilay Yılmaz: 100 Temel Eser listesindeki kitaplar özellikle ilköğretim birinci kademe öğrencileri için uygun değil. Liste ne yeni ilköğretim müfredatıyla ne de çocukların ilgisiyle örtüşüyor.

Edebiyat ve İlim Eserleri Meslek Birliği, Metin Celal Zeynioğlu: MEB, tüm sorumluluk yayıncılardaymış sanki kendilerinin hiçbir sorumluluğu yokmuş gibi davranıyor. Bu kitaplar set halinde okullarda satılıyor. Klasiklerde tahrifat yapılması 1990'lı yıllarda da yazıldı. Bu bilinçli olarak yapılıyor. Talim ve Terbiye Kurulu'nun kitapları denetlemesine yüzde 100 karşıyız. TTK Nâzım Hikmet'e bile onay vermemişti. Çocuğun okuyacağı kitabı öğretmen seçmeli.

Yayıncılar Meslek Birliği, Niyazi Şimşek: Bu liste doğduğundan beri sakat. Tavsiye olayı uygun bir yöntem değil. Listede daha telifli ve telifsiz eserler arasında haksızlık var. 4 milyon satılması hedeflenen telifli eserler sadece 10 bin satıyor. Telifsiz eserlerse 150 bin satıyor. 25 yeni kuruşa çocuk kitabı var. Büyük bölümü telifsiz olanlar. Liste yapıyorsanız önce öğretmeni donatacaksınız.
Dil Derneği, Yusuf Çotuksöken: Kitap listesi hazırlamak bana aykırı. Kendi içine girmeyenleri dışlamak oluyor. Liste yerine açıklamalı kaynakça olmalı.

Türkiye Yayıncılar Birliği, Kenan Kocatürk: Kültür Bakanlığı bazı yayıncılarla karar aldı. Bandrolsüz basabilme sınırını 96 sayfaya indirdi. Bu nedenle Heidi'nin 50 kuruş olanını da 3.5 lira olanını da bulabilirsiniz. Siz veli olsanız hangisini seçersiniz. Böyle kitaplar hazırlandı paketlendi, Anadolu'nun her tarafında satılıyor.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber