Bor ile tümöre nokta atışı

Bor madeninden geliştirilen bir yöntemle tümörü yok edecek sistem geliştirildi. Hayat kurtaran bu sistemin mucidi ise Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeleri...

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 22 Ağustos 2015 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bor ile tümöre nokta atışı

YYÜ Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Biyofizik Anabilim dallarında görevli öğretim üyeleri, Amerika, Japonya ve Finlandiyalı bilim adamlarının cerrahi yöntemle çözülemeyen beyin, kafa ve boyun tümörlerine yönelik yürüttüğü çalışmalara paralel geliştirdiği yeni yöntemle Türkiye'nin adını dünyaya duyurdu.

BNCT YÖNTEMİ

YYÜ'lü bilim adamları, bu yönde geliştirdikleri projeyi yaklaşık 6 yıl önce Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü'ne (BOREN) sundu. Prof. Dr. Hülya Özdemir başkanlığında, Doç. Dr. Zafer Akan, Doç. Dr. Gökhan Oto ve Radyasyon Onkolojisi'nden Yrd. Doç. Dr. Tahir Çakır'ın da yer aldığı ekibin yeni metodu yeni bir umut oldu. Boron Nötron Yakalama Terapisi (BNCT)'nde bor elementi tümörlü dokuya hedefleniyor ve sağlıklı dokular zarar görmeden tümörlü dokuyu yok ediyor. Prof. Dr. Hülya Özdemir, klinik denemeler sonucunda özellikle beyin tümörü hastaları için umut vaat eden sonuçlar alındığını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber