Kiracısıyla iyi geçinmeyenin vergisi

Haber Giriş : 13 Eylül 2006 08:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Ev sahibinin bir evi, kiracının bin evi var? derler. Bu sözün, ev sahibiyle anlaşmazlığa düşen bir kiracı tarafından söylenmiş olduğu besbelli. ?Ev sahibi ile kiracısı asla iyi geçinemez? şeklinde toplumda da genel bir kanı vardır zaten. Galiba bu anlaşmazlığı biraz da bu genel kanı tetikler. İlişki daha en baştan gergin başlar. Ev sahibi, kiracısını uzun bir mülakata alır, ince sorular sorar. Kiracı da ev sahibi ile kirada uzun pazarlıklar yapar, depozitoda indirim ister. Velhasıl, gergin başlayan ilişki, başladığı gibi gergin devam eder ve kimi zaman da mahkemede son bulur.

Bu ilişkiyi mahkemeye kadar götüren sebeplerden birisi de kiracının kira ödemelerini zamanında yapmamasıdır. Yargıya başvurulduğunda, hem kiralar tahsil edilebiliyor hem de bu kiralar için faiz almaya hak kazanılabiliyor. Böyle bir durumda da gerek tahsil edilen kira ve gerekse faiz için vergi söz konusu olabiliyor ve bu arada bazı enteresan sonuçlar da ortaya çıkabiliyor. Şimdi, bunun nasıl olduğunu anlatalım.

İş yargıya giderse

Kiracıların kira bedellerini ödememeleri nedeniyle açılan davalar sonucu verilen yargı kararlarında, kira tutarının yanında kanuni faiz ödenmesine de karar verilmiş olması halinde, Gelir Vergisi Kanunu'na (GVK) göre tahsil edilen kira bedeli gayrimenkul sermaye iradı (GMSİ), faiz geliri ise alacak faizi yani menkul sermaye iradı sayılıyor. Gelir İdaresi tarafından verilen muktezalarda da bu şekilde görüş bildiriliyor. Böyle bir durumda ise tahsil edilen gecikmiş kira bedeli için GVK'nın GMSİ ile ilgili hükümlerinin, hükmolunan kanuni faiz nedeniyle de yine aynı kanunun menkul sermaye iradı ile ilgili hükümlerinin dikkate alınması gerekiyor.

Önce, GMSİ'den başlayalım. GVK uyarınca, konut kiralarında tahsil esası geçerli. Bir başka deyişle kira geliri, tahsil edildiği takdirde ve tahsil edildiği takvim yılının geliri olarak beyan ediliyor. Yani, ev sahibinin, tahsil etmiş olduğu gecikmiş kira bedelini tahsilatın gerçekleştiği yıla ilişkin Gelir Vergisi beyannamesi ile beyan ederek vergisini ödemesi gerekiyor. Burada, konut kiraları için 2.200 YTL'lik (2006 yılı için geçerli tutar) bir istisna söz konusu. Dolayısıyla o yıl içinde elde edilmiş başka konut kira geliri de yoksa, -ki varsa bu da toplama dahil edilir- tahsil edilen tutarın 2.200 YTL'yi aşması durumunda, aşan kısım için, seçilecek gerçek ya da götürü gider yöntemi de dikkate alınarak bu gelir için beyanname verilmesi söz konusu.

Şimdi de mahkemece hükmolunacak kanuni faizin beyanı konusuna geçelim. Yukarıda da belirtmiştik. Bu faiz, alacak faizi olarak değerlendiriliyor ve GVK uyarınca menkul sermaye iradı sayılıyor. Alacak faizleri tevkifata tabi bulunmuyor ve tutarının 875 YTL'yi (2006 yılı için geçerli tutar) geçmesi halinde (tevkifata ve istisna uygulamasına konu olmayan başka menkul ile gayrimenkul sermaye iradı da yoksa) tamamının beyan edilmesi ve vergisinin ödenmesi gerekiyor.

Faizde vergi

Olayın vergisel boyutu bu şekilde. Olayda bazı ilgi çekici noktalar da bulunuyor. Bir örnek verelim:

Diyelim ki, ev sahibi ödenmeyen 50.000 YTL kira için mahkemeye gidiyor ve bu alacağını 15.000 YTL faizi ile birlikte tahsil ediyor. Burada ev sahibinin Gelir Vergisi matrahı, 35.850 (götürü gider usulü tercih edildiğinde) ve 15.000 YTL'nin toplamından oluşur. Bu durumda, toplam 50.850 YTL üzerinden ödenecek vergi, 2006 yılı Gelir Vergisi tarifesine göre 12.987,5 YTL olacaktır. Dolayısıyla, kiranın geç ödenmesi nedeniyle mahkemece hükmolunan ve alacak faizi sayılan 15.000 YTL üzerinden, artan oranlı Gelir Vergisi tarifesi nedeniyle 4.918 YTL vergi ödenmiş olur. Oranlarsak, vergi yükü yüzde 32.7'ye geliyor.

Şimdi, ev sahibimizin kirasını zamanında tahsil ettiğini, bu parayı mevduat faizinde değerlendirdiğini ve yine aynı tutarda, 15.000 YTL mevduat faizi elde etmiş olduğunu kabul edelim. Bu durumda ev sahibimiz, elde etmiş olduğu 50.000 YTL kira geliri için Gelir Vergisi beyannamesi vermek suretiyle 35.850 YTL matrah üzerinden 8.069,5 YTL vergi hesaplar. 15.000 YTL mevduat faizi için ise beyanname vermez ama tevkif suretiyle olmak üzere 2.250 YTL vergi öder. Yüklenilmiş toplam vergi 10.319,5 YTL'ye düşer.

Sonuçta, ev sahibi tarafından elde edilen gelir, alacak faizi olduğunda 4.918 YTL, mevduat faizi olduğunda 2.250 YTL vergi ödeniyor. Sonuçta her ikisi de faiz ama ödenen vergi bakımından aradaki fark miktar olarak 2.668 YTL, oransal olarak yüzde 17.7. Tabii, faiz tutarına ve bu tutarın Gelir Vergisi tarifesindeki yerine göre bu rakamlar değişebilir.

Gördüğünüz gibi, ödenmeyen kira bedelleri nedeniyle doğan ev sahibi-kiracı anlaşmazlığının, yargı yoluyla çözülmesi halinde, ev sahibini ince hesaplamalar bekliyor. Elde edilen, mevduat faizi değil de alacak faizi olduğunda, bu faiz beyanname ile beyan ediliyor ve artan oranlı Gelir Vergisi tarifesi nedeniyle ödenen vergi daha yüksek oluyor.

serbülent bayrak/referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber