Özel hastaneler, SSK'lıya daha fazla zaman ayıracak

Haber Giriş : 13 Eylül 2006 09:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Sigortalar Kurumu'nun anlaşmalı olduğu özel hastanelerden alınan hizmetin kalitesinde yaşanan düşüş sıkıntı doğuruyor. Muayene odasının önünde uzun kuyruklar oluşurken yoğun başvuru nedeniyle muayene süresi büyük ölçüde kısaldı. Ayrıca ameliyat için bekletme süresi de kabul edilebilir sınırların üstüne çıktı. Şikayetlerin artması üzerine harekete geçen SSK, özel hastanelerle yaptığı protokole yeni bir madde ekledi. Buna göre bir doktor, günde en fazla 30 SSK'lı hastaya bakabilecek. Kurum, yeni düzenlemeyi anlaşmalı olduğu bütün özel hastanelere bildirerek karara uyulmasını istedi. SSK yetkilileri, şimdiye kadar hasta muayene sayısında sınırlama olmadığına dikkat çekerken protokole eklenen madde ile doktorların SSK hastalarına daha fazla zaman ayıracaklarını savundu.

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Başkanı Muharrem Usta ise kurum yetkilileri ile bir toplantı yapacaklarını ve burada bütün sorunların masaya yatırılacağını ifade etti. Sigortalıların özel hastanelere olan yoğun talebi, birçok sorunu da beraberinde getirdi. Yoğun talebi karşılayacak altyapısı olmayan bazı hastanelerde SSK'lılar için ayrı bankolar oluşturuldu, muayene için bekleme süreleri arttı. Aşırı yoğunluk hastaların muayene süresine de yansıdı. Özel sektörde ortalama 25 dakika olan muayene süresi sigortalı hastalar için 10 dakikanın altına düştü.

SSK'nın anlaşma yaptığı özel hastanelerde kalp, beyin cerrahisi, ortopedi, göz gibi uzmanlık alanlarında ameliyat randevusu süresi 2 haftadan başlıyor 2 aya kadar uzayabiliyor. SSK, özel hastanelerde yaşanan bu sıkıntıyı gidermek için yeni bir düzenleme yaptı. Buna göre bir doktor günde en fazla 30 hastaya bakacak. SSK yetkilileri bu düzenleme ile her hastaya en az 15 dakika bakılabilmesini sağlamayı amaçladıklarını ifade ediyor. Yetkililer, daha önce özel hastanelerdeki doktorların sınırsız sayıda hasta bakabildiklerini kaydediyor.

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Başkanı Muharrem Usta, SSK'nın bu düzenlemeyi hastanelere bildirdiğini kaydetti. Usta, SSK'lı hastaların daha kaliteli hizmet alabilmesi için özel hastanelerin de kamu hastaneleri gibi sınıflandırılmasını, ayakta tedavi ücretlerinin bu sınıflandırma doğrultusunda belirlenmesini talep etti.

Özel Hastaneler Platformu Derneği Başkanı Mehmet Altuğ ise uygulamayı çifte standart olarak nitelendirdi. Devlet hastanelerinde bir doktorun günde 100 hastaya baktığını aktaran Altuğ, ?Özel hastaneler, günde 30 hastanın üzerine çıkmasın ama devlet hastaneleri istediği kadar bakabilir deniyor. Böyle bir uygulama bu noktada anlamlı değil? diye konuştu. Altuğ, sınırlamanın sadece özel hastanelere getirilmesini doğru bulmadığını kaydetti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber