Elektronik imza ile ilgili yönetmeliklerin hazır olmaması yasanın işlerlik kazanmasını engelliyor

Haber Giriş : 08 Mart 2004 06:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elektronik imza ile ilgili yönetmeliklerin hazır olmaması yasanın işlerlik kazanmasını engelliyor.

Elektronik imza mahkemelerde delil olarak kabul edilecek. Artık elektronik posta yoluyla yapılacak herhangi bir tehdit yasal olarak delil kabul edilecek. Sadece kişisel olarak değil, şirketler de yasal belgelerini elektronik ortamda gerçekleştirebilecek. Elektronik ticaretten, kişisel başvurulara her alanda büyük kolaylıklar sağlayacak elektronik imza yasa tasarısı yönetmelikleri bekliyor. Sivil örgütler elektronik imzayı edönüşüm projeleri için en önemli aşama olarak kabul ediyor.

Türkiye Bilişim Vakfı bu amaçla kurduğu Elektronik Bilgi Güvenliği AŞ'yi kurmuştu. Kurum elektronik imza konusunda teknik altyapıların hazırlanması için çalışıyordu.. Elektronik imza konusunda Telekomünikasyon Kurumu denetçi olarak görev yapacak. Elektronik sertifika hizmeti sunulacak kurumlar başvurularını Telekomünikasyon Kurumu'na yapıyor. Bugüne kadar 10 başvuru yapıldı. Bu kurumların denetimi Telekomünikasyon Kurumu tarafından yapılacak.

Kalemle attığınız imzanın elektronik ortamdaki karşılığıdır.Elle attığınız her imzaya kanuni olarak eşdeğer elektronik güvenli imza sahibi olunabiliyor. Elle yazdığınız bir dilekçenin altına imzanızı attığınızda o belgenin sizin rızanızla onaylandığı anlamını taşır. Aynı işlem elektronik posta veya benzeri yerlerde oluşturduğunuz belgelerin yasal geçerlilik kazanmasını sağlar.

SERTİFİKA NASIL ALINIR?
Sertifika veren kuruluşlar yasaya göre sahtekarlık olduğunda müşterilerine karşı sorumlu olarak kabul ediliyor. Uzmanlar bu konuda sertifika veren kurumlar üzerindeki yaptırımların yeterli olmadığını söylüyor. Almanya'da elektronik imza veren kurumlar 250 bin Euro teminat yatırmak zorunda. Tazminat ödemekte zorlanan kurumlar olduğunda yatırılan teminat kullanılıyor.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber