Diyanet görevlilerinin sadece yüzde 6'sı dini yüksek öğrenim mezunu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Eylül 2006 17:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İsmailağa Camii'ndeki cinayetlerle ilgili olarak konuşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Diyanet Başkanlığı'nı yıpratmanın diğer oluşumlara yarayacağını söyledi. Eğitimli personel sıkıntısına da dikkat çeken Bardakoğlu, Diyanet görevlilerinin sadece yüzde 6'sının dini yüksek öğrenim gördüğünü belirtti.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, İsmailağa Camii'ndeki olaylarla ilgili olarak cinayetin bir mabette işlenmiş olmasının, emekli bir din görevlisinin cinayete kurban gitmesinin ve katilin yargısız infaza tabi tutularak cami içinde öldürülmesinin kendilerini üzdüğünü söyledi.

Bardakoğlu, ''bu olayları sosyal bilimci olarak tahlil etmek yerine Diyanet'in denetim eksikliği ile izah etmek çok yanlış ve kolaycı bir yaklaşımdır'' dedi.

Din hizmetleri ve camilerin denetimi konusundaki sorunların soğukkanlı tartışılması gerektiğini belirten Bardakoğlu, ''bu konuda siyasetçilere, medyaya, kamuoyuna, devlet adamlarına çağrıda bulunuyoruz. Arzu edilen kıvamda bir din hizmeti istiyorsak gerekli tedbirleri almak zorundayız'' diye konuştu.

Camiye gidip gelenlerin kıyafeti

Diyanet İşleri Başkanı, İsmailağa Camii'ndeki olaylarla ilgili olarak, ''camilerde yapacağımız denetim, cami dışındaki sosyal olguyu değiştirmek, camiye gidip gelenlerin kıyafetini kontrol etmek değil, camide dinin özüne uygun din anlatımını sağlamak, verilen hizmetin yasalara, Cumhuriyetin ilkelerine, evrensel değerlere ve toplumsal mutabakata uygun olmasını sağlamaktır'' dedi.

Görevlilerin sadece yüzde 6'sı eğitimli

Bir gazetecinin, İstanbul Müftüsü'nün 'Taşoluk Camii'ne uygun bir din görevlisi bulunamadığı' yönündeki açıklamalarını hatırlatması üzerine Bardakoğlu, ''Diyanet görevlilerinin sadece yüzde 6'sı dini yüksek öğrenim görmüş durumda. Bir camiye bir bölgeye din görevlisi bulmak o kadar kolay bir şey değil. Eğitimli insan her kurumun sorunudur, ama başkanlığımızın da sorunudur'' dedi.

''İstanbul'daki yapılanmayla ilgili ne düşünüyorsunuz?'' sorusunu da Bardakoğlu, ''hep ahlak eksenli dindarlığa vurgu yaptık. Dindarlık yolunun sarık ve cübbe olmadığını belirttik. İyi bir inanç, Kuran'a ve sünnete uygun davranış, insanlarla barış ve uyum içinde yaşamak, insanların birbirine güven duyması gibi konulara vurgu yaptık'' diye yanıtladı.

?Diyanet'i yıpratmak diğer oluşumlara yarar?

Bir başka soru üzerine de Türkiye'deki dini hayatı sadece Diyanet İşleri Başkanlığı'nın belirlemediğini ifade eden Bardakoğlu, ''başkanlığın dışında sivil dini inisiyatif ve oluşumlar da var. Diyanet İşleri Başkanlığı'nı kurumsal olarak yıpratmayın çağrısını bunun için yapıyorum. Başkanlığı kurumsal olarak yıprattığınızda sivil ve alternatif oluşumlara fırsat vermiş olursunuz'' diye konuştu.

Tarikat örgütlenmelerine dikkat

Bir başka soru üzerine de Bardakoğlu, İslam'da derin ve zengin bir felsefi düşünce olduğunu belirterek, ''ancak tarikatların İslam'ın tasavvufi düşünce derinliğini ve güzelliğini yansıttığını söylemek zordur. Tarikat örgütlenmeleri daha sosyal, güncel, ekonomik bağlamda değerlendirilmelidir'' dedi.

İsmailağa Camii'nde ne olmuştu?

İstanbul Fatih'teki İsmail Ağa Camii'nin 54 yaşındaki eski imamı Bayram Ali Öztürk 3 eylülde bıçaklanmış, kalbinden ağır yaralanan imam Öztürk olay yerinde hayatını kaybetmişti.

İmam Öztürk'ü bıçaklayan saldırgan ise camidekiler tarafından linç edilerek öldürülmüştü. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber