Yabancı dil eğitimi ninnilere indi

Haber Giriş : 14 Eylül 2006 17:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yabancı dil eğitimine başlama konusunda bazı bilim adamları önce ana dili, sonra yabancı dili, bazı bilim adamları ise bunun tam tersi yöndeki eğitimi savunurken, ÇÜ'nün hazırladığı projenin, bu tartışmalara yeni bir ışık tutması bekleniyor.

ÇÜ Dış İlişkiler Birimi Başkanı Prof. Dr. Erbuğ Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin AB fonlarına diğer ülkeler gibi parasal katkı sağlamasına rağmen havuzda biriken fonlardan proje yetersizliği nedeniyle yeterince yararlanılmadığını, birim bünyesinde yapılan çalışmalarla bu sorunu aşmaya çalıştıklarını söyledi.

Keskin, birimlerinin önderliği, ÇÜ Yabancı Diller Merkezi (YADİM) koordinatörlüğünde gerçekleşecek projedeki amacın, yabancı dili öğretmekten ziyade bu kavramı beşikten itibaren geliştirmek olduğunu, bu nedenle çalışmanın olumlu sonuçlar vereceğine inandığını bildirdi.

Proje koordinatörü YADİM öğretim elemanı Dr. Figen Yılmaz ise AB'nin, ''Lingua'' (dil öğrenimi ve öğretimi) programı kapsamında hazırladıkları projedeki amaçlarının, ninniler sayesinde bebekler ve küçük çocukların yabancı dillerle tanıştırılması olduğunu söyledi.

Yılmaz, AB komisyonuna sunulan 139 proje arasında ilk etapta ''tam teklif'' hakkını kazanan 30 proje arasında yer alan ve ardından ''en iyi ilk 8'' arasına giren çalışmaya, İngiltere, Danimarka, Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi, Çek Cumhuriyeti ve Romanya'nın ortak olduğunu ifade etti.

Projenin 320 bin avro bütçeli olduğunu, bunun 222 bin 791 avrosunun AB komisyonundan hibe şeklinde alınacağını ifade eden Yılmaz, çalışmaya kitap, CD ve DVD'lerle destek sağlanacağını kaydetti.

Yılmaz, proje kapsamında, çalışmalara ortak ülkelerin ninnilerinin derleneceğini ve veri tabanı oluşturulacağını ifade eden Yılmaz, ''Bunun yanı sıra bir de web sayfası hazırlayacağız. Bu proje, çocuklarda yabancı dil kavramının erken başlamasını sağlayacağı gibi yetişkinleri de dil öğrenmeye teşvik edecek'' dedi.

Samanyoluhaber

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber