Yabancı okullara kıyak yasası Meclis'te

Haber Giriş : 16 Eylül 2006 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Özel Öğretim Kurumları Kanun Tasarısı' yasalaştığında yabancı okullar ve azınlık okulları pek çok yeni hak elde edecek, kapasitelerini 5 kat artırabilecekler

MECLİS, Avrupa Birliği'nin (AB) çıkmasını istediği yasaları görüşmek üzere 19 Eylül'de olağanüstü toplanıyor. Genel Kurul'da ilk olarak Özel Öğretim Kurumları Kanun Tasarısı görüşülecek. AB'nin istediği yasalar arasında bulunan tasarıyla, yabancı okullara çeşitli kıyaklar geliyor. Tasarının yasalaşması halinde, yabancı okullar yeni arazi edinebilecek, kapasitelerini de en fazla beş misline kadar artırabilecek. Yabancı okulların taşınmaz malları ise vakıflara devredilebilecek.

Meclis Genel Kurulu'nda ele alınacak tasarı, milletlerarası özel öğretim kurumları, yabancı okullar ve azınlık okullarına yeni avantajlar getiriyor. Tasarıya göre, milletlerarası özel öğretim kurumları Bakanlar Kurulu'nun izniyle açılabilecek. Türkiye Cumhuriyeti uyruklu gerçek kişiler, özel hukuk tüzel kişileri veya özel hukuk hükümlerine göre yönetilen tüzel kişiler de kendi adlarına aynı amaçla milletlerarası mahiyette özel öğretim kurumu için başvurabilecek.

Yeni arazi edinebilecekler

Yabancı okullar, Bakanlar Kurulu'nun izniyle yeni arazi edinebilecek ve kapasitelerini en fazla beş misline kadar artırabilecek.

Yabancı okullar, üzerindeki kuruldukları arazileri genişletmemek şartıyla ve bakanlığın izni ile mevcut arazi üzerindeki bina, öğrenci ve donanım kapasitelerini en çok bir mislini geçmemek üzere artırabilecek ve yenileyebilecek. Mevcut binalarda ise tadilat yapılabilecek.

Yabancı okulların taşınmaz malları, kurucularının veya yetkililerinin önerisiyle bakanlığa ya da Türk Medeni Kanunu'na göre kurulan vakıflara devredilebilecek.

Azınlık okulları

Tasarı, azınlık okullarını da düzenliyor. Buna göre, Lozan'ın 40 ve 41'inci maddeleriyle ilgisi bulunan okulların özellik göstermesi gereken hususları yönetmelikle tespit edilecek. Bu yönetmelik, ilgili hükümlerin ve bu konulardaki mütekabil mevzuat ve uygulamaları dikkate alınmak suretiyle hazırlanacak. Yönetmelikte belirtilmeyen hususlarda ise resmi okullar mevzuatı uygulanacak.

Özel okullar özendirilecek

Tasarıyla birlikte özel okullar da özendiriliyor. Buna göre, özel okullarda öğrenim gören öğrencilere her ders yılı için azami bin YTL tutarında devlet katkısı yapılacak. Okul ücretini karşılamak üzere alınan kredi faizinin yüzde 50'sini geçmemek üzere belirlenen kısmı devletçe karşılanacak. Özel okulların su, doğal gaz ve elektrik ücretlendirmesi resmi okullara uygulanan tarife üzerinden uygulanacak.

Şuayip Özcan: Lobi faaliyeti var

TASARIYA karşı çıkan Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, 'AB'nin olmazsa olmaz şartlarından birisi bu tasarı ve AB'nin isteğiyle yabancı okullara kıyak çekiliyor' dedi.

Azınlık okullarının Osmanlı'nın battığı dönemde üs olarak kullanıldığını ifade eden Özcan, 'Bu tasarı ile yabancılara rahat ortam sağlanacak. Mülk edinebilecekler ve daha sonra değişik okullar açabilecekler. Olayın aslı tamamen yabancılara kıyak getirilmesidir' diye tepki gösterdi.

Türkiye'nin üzerinde oyun oynandığına işaret eden Özcan, 'Bu konuda müthiş bir lobi faaliyeti var. Sözde Ermeni soykırımı gibi bir sıkıntı önümüzdeki günlerde yaşanabilir' diye konuştu.

Tasarının yasallaşması ile birlikte Türkiye'ye yurt dışından göç olacağını kaydeden Özcan, 'Yabancılar önce tatil yörelerinde arazi almaya başladı, şimdi de okul açarak arazilerini genişletecekler' dedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber