Bakanlık 'orman köylüsünün' yüzünü güldürecek

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, 2015 yılında 258 aileye seracılık desteği verileceğini bildirdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Eylül 2015 13:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bakanlık 'orman köylüsünün' yüzünü güldürecek

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2015 yılında 258 aileye seracılık desteği verileceğini bildirdi.

Bakan Eroğlu yaptığı yazılı açıklamada, orman köylüsüne yönelik ekonomik maksatlı gelir getirici projelerde kredi ve hibe desteğinde bulunduklarını belirtti.

Yapılan desteklemelerle orman köylüsünün gelir seviyesini artırmayı, orman ile halk ilişkilerini iyileştirmeyi, ormanlar üzerindeki baskıyı azaltmayı ve ormanların sürdürülebilir yönetimini sağlamayı hedeflediklerini vurgulayan Eroğlu, "Yürüttüğümüz çalışmalarla orman köylümüzün yüzünü güldürmeye devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

Orman köylüsüne destek verilen ekonomik maksatlı gelir getirici projelerden birisinin de seracılık olduğunu belirten Eroğlu, seracılık projesinde 500 ve 1000 metrekarelik cam veya plastik seralara destek sağladıklarına işaret etti. Eroğlu, seracılığa sağlanan kredilerin vade süresinin 5 ve 1 yılının ödemesiz olarak verildiğini, proje tutarının yüzde 20'sinin de hibe olarak verildiğini belirtti.

Eroğlu, ova köylerinde sera ürünlerinin sona ermesinden sonra, yüksek rakımlardaki orman köylerinde uygulanan seracılık projesi sayesinde yüksek fiyatlarla ürünlerin pazarlandığını bildirdi.

Eroğlu, şöyle devam etti:

"Böylece yüksek fiyattan pazarlama yapan orman köylümüzün aile gelirlerinde büyük artışlar oluyor. Seracılık projesinin uygulandığı köylerden bize gelen dönüşlere göre, her seradan yılda iki ürün alınabiliyor ve yılda 40 bin lira civarında gelir elde edilebiliyor."

- Orman köylüsüne 106 milyon lira destek

Orman köylüsünün gelir seviyesini yükseltmeyi hedeflediklerine dikkati çeken Eroğlu, "Orman köylüleri bizim hasmımız değil, hısmımızdır. Böyle projelerle orman köylerinde yeni istihdam alanları açarak ormanlar üzerindeki baskıyı azaltıyoruz. Gelir seviyesi artan köylümüzün buna paralel olarak hayat standartları da artıyor. Bakanlık, 2003-2014 yılları arasında 184 bin 423 aileye yaklaşık 674 milyon destek sağladı. Ayrıca, 176 kooperatife de 30 milyon Türk Lirası'ndan fazla destekte bulundu" ifadesini kullandı.

Bakan Erdoğlu, 2015 yılında 8 bin 781 aile ve 17 kooperatifin, çalışma programına alındığını belirterek, "Orman köylümüze 85 milyon lirası kredi ve 21.3 milyon lirası hibe olmak üzere toplamda 106.3 milyon liralık destekleme çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda orman köylülerimizin hayat standartlarını yükseltmek maksadıyla seracılık projesi de dahil olmak üzere farklı projeler geliştiriyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Seracılık projesi kapsamında ise 2013-2014 yıllarında 346 aileye yaklaşık 7.5 milyon lira destekte bulunduklarını ifade eden Eroğlu, bunun yaklaşık 1.5 milyon lirasının hibe şeklinde olduğunu belirtti. 2015 yılında ise 258 aileye 5 milyon liradan fazla destek vermeyi düşündüklerini bildiren Eroğlu, bu tutarın yaklaşık 1 milyon lirasının hibe şeklinde olmasını planladıklarını vurguladı.

Eroğlu, her zaman orman köylüsünün yanında olduklarını, bundan sonra da böyle olacağını ve orman köylülerine desteklerinin artarak devam edeceğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber