Savunma sanayii önem kazanıyor

Bu yıl Ankara'da 30 Ağustos törenlerinde yerli imkanlarla üretilen ''Kasırga'' çok namlulu roketatar sistemleri, "Yıldırım" füze sistemi, "Fırtına" obüsleri, "Atılgan" ve "Zıpkın" hava savunma sistemleri ile milli imkanlarla üretilen çeşitli silah sistemleri, radarlar, zırhlı araçlar da geçiş yaptı.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 09 Eylül 2015 22:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Savunma sanayii önem kazanıyor

Güngör Uras

Türk mühendislerince üretilen yeni nesil eğitim uçağı "Hürkuş" ve milli tank "Altay" da ilk kez geçide katıldı.

Savunma sanayimiz giderek büyüyor. Şimdilerde yıllık 5 milyar dolarlık bir üretim gücüne sahip. Yılda 2 milyar dolara yakın ihracat yapıyoruz.

Toplam ciroda; elektronik ve elektrik alt sektörü önde geliyor. Daha sonra havacılık ve uzay alt sektöründe, kara araçları alt sektöründe, deniz araçları alt sektöründe önemli büyüklüklerde üretim gerçekleştiriliyor.

Öncelikler belirlendi

Savunma sanayimiz, Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın şemsiyesi altında faaliyet gösteriyor.

Sanayide üretim konularını ve önceliklerini Savunma Sanayi Müsteşarlığı belirliyor.

1990'lardan önce savunma araç ve gereçlerinin hemen tamamı hazır olarak ithal edilirdi.

1990-2000 yıllarında ortak üretim politikası benimsendi. Zırhlı muhabere araçları, hafif nakliye uçağı, eğitim uçağı ve Couger helikopteri için yabancılarla ortak üretim imkanları geliştirildi.

2001-2011 yılları arasında tasarıma katkı arayışı başladı. Altay, Milgem, Anka ve Hürkuş projelerinde ortak tasarımlar gerçekleştirildi.

Özel sektör üretiyor

2010-2020 dönemi özgün tasarım yerli üretim dönemi. Bu dönemde helikopter, muharip uçak ve uydu projelerinin özgün tasarımı ve üretimi hedef alınmış durumda.

Savunma sanayii projelerini askeri fabrikalar, kamuya ait kuruluşlar ve kamu bağlantılı vakıflarla özel sektör işletmeleri ve yabancı ortaklı kuruluşlar birlikte yürütüyor. Yaklaşık 90 özel sektör kuruluşu savunma sanayii sektöründe üretime katkıda bulunuyor.

Son aylarda terörün tırmanışa geçmesi sonucu, terörle mücadele edecek Silahlı Kuvvetler'in araç, gereç ve silah ihtiyaçları arttı. Bu ihtiyaçlar ya yurtdışından karşılanacak ya yurtiçinden.

Terör özellikle zırhlı personel taşıyıcı talebini artırdı. Yerli üreticiler bir yanda daha güvenli zırhlı taşıyıcı modelleri geliştiriyor, öte yandan da üretimi artırıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber