KOM'un mali suç bilançosu

KOM birimlerinin mali suçlara yönelik operasyonlarında geçen yıl, devleti toplam 85 milyon lira zarara uğratanlar hakkında işlem yapıldı, 37 milyon liralık kamu zararı engellendi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Eylül 2015 17:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
KOM'un mali suç bilançosu

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) birimlerince, geçen yıl mali suçlarla ilgili 12 bin 178 olayda 29 bin 417 kişi hakkında yasal işlem gerçekleştirildi. KOM birimlerinin mali suçlara yönelik operasyonlarında devleti toplam 85 milyon lira zarara uğratanlar hakkında işlem yapıldı, 37 milyon liralık kamu zararı da engellendi. Yerel yönetimler, eğitim ve sağlık alanında en fazla "ihaleye fesat karıştırma", adli hizmetlerde "rüşvet" suçu işlendi.

AA muhabirinin Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının verilerinden derlediği bilgiye göre, yolsuzluklara yönelik 195 planlı operasyonun yapıldığı 2014 yılında "ihaleye fesat karıştırma" ile "kamu kurumu dolandırıcılığı" suçları diğer suçlarına göre daha fazla işlendi. Bu suç türlerini, rüşvet, zimmet, edimin ifasına fesat karıştırma ve irtikap suçları takip etti. Rüşvetle ilgili 43, irtikap suçuyla ilgili 4 planlı operasyon düzenlendi.

Önemli kaynak kaybına yol açan "ihaleye fesat karıştırma" suçuyla ilgili planlı operasyon sayısında önceki yıllara göre artış yaşandı. Bu suça yönelik en fazla planlı çalışma Ankara (6), Şırnak (5), Van (4), Diyarbakır (3), Hakkari (3), İzmir (3), Şanlıurfa (3), Zonguldak (3), Bartın (2) ve Eskişehir'de (2) yapıldı.

"İhaleye fesat karıştırma" suçu en fazla yerel yönetimler, eğitim ve sağlık sektörlerinde işlendi.

Bu operasyonların düzenlenme nedeni olan suçlar neticesinde ortaya çıkan kamu zararı 85 milyon lira oldu.

Sağlık sektörü ve yerel yönetimlerdeki suçlar

Geçen yıl sağlık sektöründeki usulsüzlüklere yönelik 36 planlı operasyonda 31'i kamu görevlisi 177 kişi gözaltına alındı, 6'sı kamu görevlisi, 42 kişi tutuklandı. Sosyal güvenlik sektöründeki 8 operasyonda ise gözaltına alınan 75 şüpheliden 15'i tutuklandı.

Bu sektörlerde, "sahte belge kullanmak suretiyle emeklilik işlemleri yapılması", "gerçekte çalışmayan şahısların firmalarda çalışıyor gibi gösterilerek sigorta primlerinin yatırılması", "usulsüz, sahte belgelerle reçete ve rapor düzenlenerek ilaç alınmış gibi gösterilmesi", "vatandaşlık numaralarının usulsüz kullanılması suretiyle muayene, tetkik ve tedavi ve ameliyat yapılmış gibi gösterilmesi" usulsüzlükleri yapıldı.

İhaleye fesat karıştırma ve rüşvet suçlarının ağırlıklı olarak meydana geldiği yerel yönetimlerdeki usulsüzlüklere yönelik 2014'te 36 operasyon gerçekleştirildi. Yerel yönetimlerde en fazla imar, ruhsat ve izin işlemlerinde menfaat temini, mal-hizmet alım ihalelerine fesat karıştırma suçları işlendi.

Adli hizmetlerde rüşvet suçu fazla

Adli hizmetler, rüşvet suçunun en fazla görüldüğü alanlardan biri oldu. Adli hizmetlerde 2014 yılında 18 operasyon yapıldı, 34'ü kamu görevlisi, 78 kişi hakkında işlem yapıldı. 18'i kamu görevlisi 20 kişi tutuklandı.

Eğitim sektöründe geçen yıl 22 operasyon düzenlendi. Bu sektörde, "rehabilitasyon merkezlerinde meydana gelen usulsüzlükler" ön plana çıktı. Eğitim sektöründe ayrıca "yemek, yakıt ve temizlik hizmeti alımı" ile "taşımacılık ihalelerinde usulsüzlükler" tespit edildi. Bu sektörde 27'si kamu görevlisi 146 kişi hakkında işlem yapıldı, 4'ü kamu görevlisi 13 kişi tutuklandı.

Tarım sektöründe, "tarımsal kalkınma için yapılan destekleme ödemeleri"nin önceki dönemlerde olduğu gibi bazı çıkar grupları tarafından suistimal edildiği ve kamu zararına neden olduğu görüldü. Bu sektörde geçen yıl 22 operasyon yapıldı, 33'ü kamu görevlisi bin 316 kişi hakkında işlem yapıldı, kamu görevlisi olmayan 9 kişi tutuklandı.

Sahtecilik suçları

Sahtecilik suçlarıyla mücadele kapsamında 2014 yılında KOM birimlerince 72'si planlı 9 bin 649 operasyon gerçekleştirildi, 14 bin 357 şüpheli hakkında işlem yapıldı.

Para sahteciliği ile ilgili 5 bin 285 operasyonda 5 bin 731 kişi hakkında işlem gerçekleştirildi. Bu operasyonlarda 11 bin 588 sahte TL, 6 bin 588 sahte dolar, 519 sahte avro ele geçirildi. En fazla sahte 100 Türk liralık, sahte 100 dolarlık ve sahte 200 avroluk banknot ele geçirildi. Sahte avro ve dolarların, çoğunlukla sanal satış sitelerine ikinci el cep telefonu ilanı veren şahıslarla irtibata geçen zanlıların, banka ve döviz bürolarının kapalı olduğu saatlerde buluşarak gerçekleştirdikleri alışverişlerle piyasaya sürüldüğü belirlendi.

En çok sahte paranın ele geçirildiği iller İstanbul, İzmir, Bursa, Hatay, Adana, Gaziantep, Kocaeli, Konya, Balıkesir ve Muş olarak sıralandı.

Suriye uyruklu şüphelilerde artış

Önceki yıl Antalya, Gaziantep, Hatay, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Kilis, Mardin, Mersin ve Şanlıurfa'da meydana gelen 45 "parada sahtecilik" olayında Suriye uyruklu 62 kişi hakkında işlem yapılırken 2014 yılında bu rakam 89'a yükseldi. Suriyelilerin karıştığı 70 "parada sahtecilik" suçunun işlendiği illere 2014'te Adana, Adıyaman, Bursa, Edirne, Eskişehir, Konya ve Osmaniye eklendi.

37 milyon liralık kamu zararı engellendi

İllerdeki KOM birimlerince yapılan çalışmalara göre belgede sahtecilik suçları 2013'e göre yüzde 4 oranında azaldı.

Vergi kaçakçılığıyla ilgili operasyonlarda 2014 yılında 463 kişi hakkında işlem yapıldı. Soruşturmalar neticesinde, 37 milyon 244 bin 897 lira 81 kuruş tutarında kamu zararının önüne geçildi. Nitelikli dolandırıcılık suçundan 4 bin 232 kişi hakkında işlem yapıldı.

Piyango bahanesiyle dolandırıcılık

Geçen yıl dolandırıcılık suçu en fazla, "internet ve iletişim araçlarıyla yapılan ön ödeme", "telefonla aranarak hediye, para kazandığı söylenen kişilerden para istenmesi yoluyla yapılan piyango", "sigorta poliçesi yapma bahanesiyle yapılan sigorta", "çek ve banka dolandırıcılığı" yöntemleriyle işlendi.

Nitelikli dolandırıcılık ise ticari hayatın canlı olduğu illerde daha yaygın görüldü. Bu suç türü en fazla Antalya, İstanbul, Şanlıurfa, İzmir, Adana, Diyarbakır, Ankara, Denizli, Mersin ve Uşak illerinde işlendi.

Tefecilik suçuna yönelik geçtiğimiz yıl 694 operasyonda bin 686 kişi hakkında işlem yapıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber