YÖK taslağınında MEB ile YÖK yetkilileri arasında uzlaşmazlığın yaşandığı maddelerle ilgili kararı Başbakan verecek

Haber Giriş : 10 Mart 2004 06:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YÖK taslağınında MEB ile YÖK yetkilileri arasında uzlaşmazlığın yaşandığı maddelerle ilgili kararı Başbakan verecek

Kıbrıs'ta BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın üstlendiği hakemlik yaparak boşlukları doldurma inisiyatifini, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) yasa taslağında Başbakan Tayyip Erdoğan yapacak. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile YÖK yetkililerinden oluşan komisyonda taraflar uzlaşamadıkları maddeye önerilerini yazacak. Yasaya girecek öneriye Erdoğan karar verecek.

Tartışmaların bertaraf edilmesi için Erdoğan'ın hakemliği konusunda komisyonun uzlaşmasına rağmen MEB'in YÖK'ün yapısında yapmak istediği değişiklikler, komisyonda sert tartışmalara neden olacak. 2547 sayılı mevcut YÖK Yasası'nda; YÖK, genel kurul ve yürütme kurulu olmak üzere iki organdan oluşuyor. Genel kurul üyelerinin yedisini cumhurbaşkanı, yedisini Bakanlar Kurulu, yedisini Üniversitelerarası Kurul (ÜAK), birini de Genelkurmay Başkanlığı'nca önerilen isimler arasından cumhurbaşkanı atıyor. MEB, YÖK'ün iki kurul organı yerine tek bir kuruldan oluşmasında ısrarlı.

Komisyonun, 18-19 Mart'ta yapacağı üçüncü toplantıda 'tartışmalı' maddeleri görüşmesi bekleniyor. MEB de, YÖK'ün yapısıyla ilgili önerisini, iki gün üst üste yapılacak toplantıda dile getirecek. MEB'in YÖK taslağında, YÖK'ün yapısında siyasetin etkisini artıracak düzenlemeler öngörülüyor. Taslağa göre, Yüksek Öğretim Kurulu, Bakanlar Kurulu'nun belirleyeceği sekiz üye, ÜAK'ın belirleyeceği altı üye, cumhurbaşkanının belirleyeceği iki üye ile Genelkurmay'ın bir temsilcisinden oluşacak.

YÖK Başkanlığı'na Erdoğan Teziç'in gelmesi ardından ÜAK'ın taslağında önemli değişiklikler yapılmış, Teziç 'anayasaya aykırı olur' gerekçesiyle YÖK ile ilgili maddelere dokunmamıştı. Ancak AKP, yeni Anayasa paketiyle, YÖK'ün yapısını düzenleyen 131. maddeyi değişterecek. Uyum yasaları çerçevesinde YÖK'teki Genelkurmay üyesi çıkarılacak. MEB taslağındaki gibi YÖK'ün yapısı değiştirilirse, hükümetin inisiyatifi artacak. Çünkü, YÖK'teki en çok üyeyi Bakanlar Kurulu belirleyecek. Ayrıca yapı değişikliği, mevcut YÖK üyelerinin üyeliklerinin düşmesine de neden olacak.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber