Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapıldı

Haber Giriş : 20 Eylül 2006 09:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MADDE 1 ? 9/3/2000 tarihli ve 23988 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bendleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"a) Tıp merkezi: Asgari olarak bünyesinde iç hastalıkları, kadın hastalıkları ve doğum, çocuk sağlığı ve hastalıkları ve genel cerrahi tıp dallarında birer uzman hekim olmak üzere asgari dört uzmanlık dalında faaliyet gösteren ve bünyelerindeki bu uzmanlardan iç hastalıkları veya çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarından bir kadrolu hekim ile kadın hastalıkları ve doğum veya genel cerrahi tıp dallarında bir kadrolu hekim olmak üzere en az iki kadrolu uzman hekim çalıştıran, ağız ve diş sağlığı alanında hizmet vermek amacıyla en az bir diş ünitesi ve diş hekimi ile sürekli ve düzenli olarak gelişmiş donanım ve personel desteği ile 24 saat süre ile ayakta teşhis ve tedavi hizmeti sunan özel sağlık kuruluşlarıdır."

"b) Özel dal merkezi: Belirli bir yaş ve cins grubu hastalar ile belirli bir hastalığa tabi tutulanlara veya bir organ veya grubu hastalara yönelik hizmet vermek üzere, biri kadrolu olmak kaydıyla ilgili uzmanlık dalında en az iki uzman hekimin görev yaptığı gelişmiş donanım ve personel desteği ile ayakta teşhis ve tedavi hizmeti sunan özel sağlık kuruluşlarıdır."

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 7 ? Poliklinikler, tıpta uzmanlık alanlarının dağılımına bakılmaksızın, temel olarak muayenehane ve diğer gerekli asgari destek hizmetleri ile bir veya birden çok tıpta uzmanlık dalı ve/veya genel pratisyenlik olarak en az iki hekimin hizmet verdiği, ayrıca istenirse ilave olarak diş hekimliği hizmetinin bir araya gelmesi ile kurulan özel sağlık kuruluşlarıdır."

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi ile (ı) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (p) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

"g) Sağlık kuruluşu bünyesinde tıbbi tahlil ve/veya radyoloji laboratuvarı bulunduracak ise, 19/3/1927 tarihli ve 992 sayılı Kanun ile 19/4/1937 tarihli ve 3153 sayılı Kanun kapsamındaki tıbbi tahlil ve/veya radyoloji laboratuvarı için Bakanlıkça düzenlenmiş ruhsatname örnekleri,"

"ı) Sağlık kuruluşu bünyesinde bulunmayan laboratuvar teşhis hizmetleri, 19/3/1927 tarihli ve 992 sayılı ve 19/4/1937 tarihli ve 3153 sayılı Kanuna uygun olarak çalışan ve Bakanlıkça ruhsatlı bir başka laboratuvardan temin edilecek ise; söz konusu laboratuvar hizmetini sunan kuruluş ile bu konuda yapılmış ve geçerli olan hizmet sözleşmesinin ve sözleşme yapılan kuruluşa ait Bakanlıkça düzenlenmiş ruhsatnamelerin bir örneği,"

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının (d) ve (k) bendi ile ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, ikinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"d) Acil ünitesi: 24 saat hizmet veren sağlık kuruluşlarında, acil muayene odası ve gözlem odasından oluşan asgari malzeme ve ilaçların bulunduğu, başkaca bir bölüm tahsis edilmemiş ise enjeksiyon ve pansuman işlemlerinin de gerçekleştirildiği, sağlık kuruluşunun girişine yakın ve kullanıma uygun bir yerde bulunan ünite,"

"k) Hasta gözlem odası: Merkezlerde ilgili dal uzmanının hastayı müşahede altına alarak takip edebileceği yatak başına en az net 8 m2 alana sahip, lavabosu bulunan ve en az 3 en fazla 8 adet olmak üzere hasta gözlem yatağı bulunan hasta gözlem odası veya odaları bulunur. Bu odada hastanın takibi ve uygulanacak tedavi için gerekli seyyar oksijen tüpü, tansiyon aleti, serum askısı, ilaç dolabı veya arabası gibi tıbbi araç - gereç ve hemşire çağırma düğmesi bulundurulur. Polikliniklerde hasta gözlem odası mevcut ise en fazla 4 hasta gözlem yatağı bulundurulabilir. Bünyelerinde Cerrahi Müdahale Birimi bulunan merkezlerde ayrıca bir gözlem odası bulunması gerekmez."

"Yukarıdaki fıkranın (d), (e), (f), (g), (k) ve (l) bentlerindeki birimlerin poliklinikler için, (c), (f), (g) ve (l) bentlerindeki birimlerin tıp merkezleri için ve (d), (f), (g) ve (l) bentlerindeki birimlerin dal merkezleri için bulundurulmaları ihtiyaridir."

"Sağlık kuruluşunda bulunan bölümlerde değişiklikler yapılmak veya fizik mekana yeni bölümler ilave edilmek istenildiğinde; sağlık kuruluşunun oda esasında bütün mekanlarının hangi amaçla kullanılacağını gösteren ve hizmet sınırları içerisinde bulunan sağlık ocağı hekimince yerinde bizzat görülerek doğruluğu onaylanmış en az 1/100 ölçekli yeni yerleşim planı örneği mesul müdür tarafından Müdürlüğe bildirilir."

MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Merkezlerde ağız ve diş sağlığı alanında hizmet vermek amacıyla en az bir diş üniti ve diş hekimi bulunur. Tıp merkezleri bünyesinde Bakanlıktan ruhsatlı bir tıbbi tahlil ve radyoloji laboratuvarı bulundurmuyor ise, tıbbi tahlil ve radyoloji hizmetlerini Bakanlık tarafından ruhsatlı laboratuvarlardan hizmet sözleşmesi ile temin eder."

MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 31 ? Sağlık kuruluşlarında Bakanlıkça ruhsatlı radyoloji laboratuvarı bulundurulması ihtiyaridir. Ancak bünyelerinde Bakanlıkça ruhsatlandırılmış laboratuvar olmayan tıp merkezlerinin 19/4/1937 tarihli ve 3153 sayılı Kanun hükümlerine uygun olarak Bakanlıkça ruhsatlandırılmış radyoloji laboratuvarlarıyla yapacağı hizmet sözleşmesi ile radyoloji hizmetini vermesi zorunludur.

Sağlık kuruluşları sadece kendi hastalarına yönelik direkt radyolojik tetkiklerde kullanılmak üzere 19/4/1937 tarihli ve 3153 sayılı Kanunun 7 nci maddesi hükümlerine göre üç aylık kurs gördüğüne dair ilgili uzman hekimce verilen sertifikaya sahip hekim ya da hekimler tarafından kullanılmak üzere Türkiye Atom Enerjisi Kurumunca sağlık kuruluşu sahibi veya mes'ul müdür adına düzenlenmiş lisans belgesine sahip röntgen cihazı bulundurulabilir.

Yapılan bütün tetkiklerin radyoloji laboratuvar kayıt defterine işlenmesi şarttır."

MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (j) ve (k) bentleri yürürlükten kaldırılmıştır.

"h) Sağlık kuruluşu bünyesinde, Bakanlıkça ruhsatlandırılmış laboratuvar veya laboratuvarları varsa, ruhsatname örnekleri, yoksa, laboratuvar hizmetini sunan kuruluş ile bu konuda yapılmış ve geçerli olan hizmet sözleşmesinin ve sözleşme yapılan kuruluşa ait Bakanlıkça düzenlenmiş ruhsatnamelerin bir örneği,"

MADDE 8 ? Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 38 ? Teknik değerlendirme komisyonu, sağlık kuruluşunun uygulayacağı cerrahi müdahale hizmetinin özelliğine göre İl Sağlık Müdürü başkanlığında cerrahi müdahale hizmeti sunulması öngörülen cerrahi dalların her birinden ve anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanı bir hekimden olmak üzere en az 3 uzman hekimden oluşturulur.

Teknik Komisyonda görev alacak uzman hekim, sağlık kuruluşunun bulunduğu ilde varsa öncelikle Bakanlık eğitim ve araştırma hastanesindeki şef ve şef yardımcıları arasından, yoksa devlet hastanesinden görevlendirilir.

Sağlık kuruluşunun bulunduğu ilde üniversite hastanesi bulunuyor ise ihtiyaç halinde ilgili dallarda üniversite öğretim üyesi de komisyona dahil edilebilir.

Sağlık kuruluşunun bulunduğu ilde cerrahi müdahale hizmeti sunulması öngörülen cerrahi dal veya dallardan veya anesteziyoloji ve reanimasyon dalından uzman hekim bulunmaması halinde, yakın illerde bulunan eğitim hastanesi/üniversite/devlet hastanesinden ilgili dallarda uzman hekim görevlendirilebilir.

Komisyonun uygun görmesi halinde düzenlenen izin belgesinin bir örneği teknik değerlendirme komisyon raporu ile birlikte bilgi ve kayıt için Bakanlığa gönderilir."

MADDE 9 ? Aynı Yönetmeliğin 43 üncü maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"h) Sağlık kuruluşunda hasta nakli için kullanılmak üzere 24 saat hizmet verecek şekilde ambulans bulundurulması veya 24 saat sağlık kuruluşunda ambulans bulunacak şekilde sözleşme yapılması,"

MADDE 10 ? Aynı Yönetmeliğin 57 nci maddesinin birinci fıkrasının (l) ve (m) bendleri yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 11 ? Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-6 ekteki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 12 ? Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-7 nin 6 ncı satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

6.
Uygulanan müdahalenin gün içinde tamamlanamadığı durumlarda yataklı bir tedavi kurumuna nakli sağlanıyor mu?
Evet
Hayır
-
7 gün

MADDE 13 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 14 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Sağlık Bakanı yürütür.

Ek ? 6

T.C.
.................................. VALİLİĞİ
İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

ÖZEL SAĞLIK KURULUŞU DENETLEME FORMU

Denetlenen Kuruluşun Tarih : / /
Adı : Saat :
Türü :
Adresi

  MEVZUAT İLE ÖNGÖRÜLEN DÜZENLEME Mevzuata Uygun Mevzuata Uygun Değil Eksikliğin Giderilmesi İçin Verilecek Süre Eksikliğin Devamında Faaliyet Durdurma Süresi
  1. ÇALIŞMA ESASLARI İLE İLGİLİ KISIM 2. 3. 4. 5.
1. 6. Uygunluk Belgesi var mı? 7. Var 8. Yok 9. * 10. Süresiz
2. 11. Mesul Müdürlük Belgesi var mı? 12. Var 13. Yok 14. * 15. Süresiz
3. 16. Mesul Müdür yerinde olmadığı saatlerde görevini devrettiği hekim var mı? 17. Evet 18. Hayır 19. ** 20. 3 gün
4. 21. Kuruluşta çalışan bütün sağlık personelinin çalışma belgesi var mı? 22. Var 23. Yok 24. 5 gün 25. 3 gün
5. 26. Kuruluşta kıyafet ve kimlik kartı düzenlemesine uyuluyor mu? 27. Evet 28. Hayır 29. 7 gün 30. 5 gün
6. 31. Kuruluşta çalışma yetkisi olmayan kişilerce hastaya müdahale ediliyor mu? 32. Hayır 33. Evet 34. * 35. 3 gün
7. 36. Uygunluk Belgesinde belirtilen çalışma saatlerine uyuluyor mu? 37. Evet 38. Hayır 39. ** 40. 3 gün
8. 41. Mesul müdür onaylı nöbetçi hekim listesi var mı? 42. Evet 43. Hayır 44. 5 gün 45. 3 gün
9. 46. Mesai saati dışında ve tatil günlerinde sağlık kuruluşunun türüne göre bulunması gereken nöbetçi hekim bulunuyor mu? 47. Evet 48. Hayır 49. ** 50. 3 gün
10. 51. Sağlık kuruluşunun hekimi olmayan hekimler için nöbetçi hekim kimlik kartı var mı? 52. Evet 53. Hayır 54. 5 gün 55. 3 gün
11. 56. Kuruluşta bulunan özel hizmet birimlerinde mevzuata uygun olmayan değişiklik var mı? 57. Hayır 58. Evet 59. 7 gün 60. 5 gün
12. 61. Uzmanlık alanlarında veya özel hizmet birimlerinde ilgili dal hekim dışında hekim çalışıyor mu? 62. Hayır 63. Evet 64. ** 65. 5 gün
13. 66. Uygunluk Belgesinde belirtilmemiş uzmanlık alanı veya özel hizmet birimleri var mı? 67. Hayır 68. Evet 69. 7 gün 70. 5 gün
14. 71. Mevzuata aykırı çalışan yabancı uyruklu hekim var mı? 72. Yok 73. Var 74. * 75. 10 gün
15. 76. Kuruluşta asistan, intern , öğrenci, stajyer gibi çalışma yetkisi olmayan sağlık personeli çalışıyor mu? 77. Hayır 78. Evet 79. * 80. 3 gün
  81. BİRİM VE ODALAR İLE İLGİLİ KISIM 82. 83. 84. 85.
16. 86. Kuruluştaki mevzuata uygun olmayan birim ve oda veya belirtilmemiş değişiklikler var mı? 87. Hayır 88. Evet 89. 1 ay 90. 5 gün
17. 91. Kuruluşun birim ve odalarının girişlerinde mevzuata uygun tabelâ var mı? 92. Var 93. Yok 94. 5 gün 95. 5 gün
18. 96. Kuruluşun uygunluk belgesinde olmayan dallara ait içinde o dal ile ilgili tıbbi araç ve gereç bulunan muayene odaları var mı? 97. Hayır 98. Evet 99. * 100. Oda 101. kapatılır
19. 102. Kuruluşun uygunluk belgesinde olmayan dallara ait veya mevzuata aykırı araç, gereç ve cihaz var mı? 103. Hayır 104. Evet 105. * 106. Araç, gereç, cihaz mühürlenir
20. 107. Muayene odalarında hekimlerin diploma ve varsa uzmanlık belgelerinin aslı, personel çalışma belgelerinin asılları asılı mı? 108. Evet 109. Hayır 110. 3 gün 111. 5 gün
21. 112. Bekleme salonunda; Uygunluk Belgesinin aslı, Mesul Müdürlük Belgesinin aslı, mesul müdür ve görevlendirdiği hekimin ismi ile bütün sağlık personelinin isimlerinin bulunduğu tabelâ şikayetlerin yapılabileceği telefon numaralanın bulunduğu liste okunabilecek bir yerde asılı mı? 113. Muayene, tetkik ve tedavi ücretlerini gösterir liste var mı? 114. Evet 115. Hayır 116. 7 gün 117. 3 gün
  118. TABELA İLE İLGİLİ KISIM 119. 120. 121. 122.
22. 123. Kuruluşun tabelaları mevzuata uygun mu? 124. Evet 125. Hayır 126. 15 gün 127. 7 gün
23. 128. Sağlık kuruluşu ile ilgili bina dışında veya girişinde mevzuatta belirtilenin dışında başkaca tabela veya yazı var mı? 129. Yok 130. Var 131. 3 gün 132. 5 gün
24. 133. Mevzuata uygun acil tabelası var mı? 134. Var 135. Yok 136. 7 gün 137. 5 gün
  138. KAYIT VE BİLDİRİM İLE İLGİLİ KISIM 139. 140. 141. 142.
25. 143. Kuruluşta mevzuata uygun reçete kullanılıyor mu? 144. Evet 145. Hayır 146. 15 gün 147. 5 gün
26. 148. Mevzuata göre tutulması zorunlu defterler var mı? Düzenli işleniyor mu? 149. Evet 150. Hayır 151. ** 152. 3 gün
27. 153. Mevzuata göre yapılması gereken bildirimler, düzenli olarak formlara doldurularak bildiriliyor mu? 154. Evet 155. Hayır 156. ** 157. 3 gün
28. 158. Hasta gözlem hizmetleri yapılıyor ise mevzuata uygun ve kayıtları düzenli tutuluyor mu? 159. Evet 160. Hayır 161. ** 162. 5 gün
29. 163. Hasta Gözlem, Denetleme Formaları, Aylık Nöbet Çizelgeleri için klasör var ve saklanıyor mu? 164. Evet 165. Hayır 166. ** 167. 3 gün
  168. ACİL HİZMETLERİ İLE İLGİLİ KISIM 169. 170. 171. 172.
30. 173. 24 saat hizmet sunuyor ise, ilgili dal hekimleri tarafından mesai saatleri dışında icapçı nöbet tutulduğuna dair nöbet listesi var mı? 174. Var 175. Yok 176. ** 177. 3 gün
31. 178. Kuruluşun acil odası/ ünitesi mevzuata uygun mu? 179. Evet 180. Hayır 181. 10 gün 182. 5 gün
32. 183. Sağlık kuruluşu acil hasta müdahalesi ve nakli ile ilgili Yönetmelikte belirtilen hükme uyuyor mu? 184. Evet 185. Hayır 186. * 187. 5 gün
33. Kuruluş ambulans servisi ile sözleşme yapmış ise sözleşme süresi geçerli mi? 188. Evet 189. Hayır 190. 7 gün 191. 5 gün
34. 192. Kuruluşta bulundurulması zorunlu asgari acil ilaçlar var mı? 193. Var 194. Yok 195. ** 196. 3 gün
35. 197. Yeşil ve kırmızı reçeteye tabi ilaçlar kilitli ortamda mı? 198. Evet 199. Hayır 200. ** 201. 3 gün
  202. LABORATUAR HİZMETLERİ İLE İLGİLİ KISIM 203. 204. 205. 206.
36. 207. Kuruluşta sadece kendi hastalarına yönelik olarak kullanılan laboratuar var ise, kullanılan cihaz ve malzeme ile yapılan tetkikler mevzuata uygun mu? 208. Evet 209. Hayır 210. ** 211. 7 gün
37. Kuruluşta bulunan 992 ve 3153 sayılı Kanun kapsamında bulunan laboratuarların Bakanlıkça verilmiş ruhsatları var mı? 212. Evet 213. Hayır 214. * 215. Bölüm kapatılır
38. 216. Kuruluşta, laboratuar hizmetleri için sözleşme yapılmış ise, geçerli sözleşme var ve kurallara uyuluyor mu? 217. Evet 218. Hayır 219. 5 gün 220. 7 gün
39. Kuruluşta direkt grafi çekmek amacıyla röntgen cihazı bulunuyorsa, kullanan hekimin sertifikası ve cihazın TAEK lisans belgesi var mı? 221. Evet 222. Hayır 223. 30 gün 224. Bölüm kapatılır
  225. GENEL HÜKÜMLER İLE İLGİLİ KISIM 226. 227. 228. 229.
40. 230. Kuruluşta bulundurulması zorunlu asgari tıbbî malzeme ve donanım var mı? 231. Var 232. Yok 233. 1 ay 234. 7 gün
41. 235. Kuruluşta reklam, tanıtım ve bilgilendirme yasağı ve düzenlenmesine uyuluyor mu? 236. Evet 237. Hayır 238. ** 239. 10 gün
42. 240. Kuruluşun ısıtma sistemi ve çalışması uygun mu? 241. Evet 242. Hayır 243. 1 ay 244. 3 gün
43. 245. Tıbbi atıkların kontrolü hizmetleri düzenlemesine uyuluyor mu? 246. Evet 247. Hayır 248. 7 gün 249. 7 gün
44. Hijyenik koşulları (ortamı aşırı pis ve tozlu, tıbbi aletlerin paslı ve kirli olmaması gibi) uygun mu? Evet Hayır * 10 gün
45. Mesul Müdür sağlık kuruluşundan ayrıldı ise belirtilen sürede müdürlüğe başvuruları var mı? Evet Hayır 3 gün 5 gün
46. Uygunluk belgesinin verilmesine esas olan branş hekimleri sağlık kuruluşundan ayrıldı ise, ayrılma tarihinden itibaren bir hafta içinde müdürlüğe yeni başvuruları var mı? Evet Hayır 7 gün süresiz
47. 250. Şirket ortaklarının durumunda mevzuata uygun olmayan değişiklik var mı? 251. Hayır 252. Evet * süresiz
Genel Değerlendirme:

Denetim Ekip Başkanı Denetçi Denetçi Mes'ul Müdür
ad, soyad, ad, soyad, ad, soyad, kaşe, imza
görev, imza görev, imza görev, imza

*İşaretli düzenlemede eksiklik saptandığında giderilmesi için süre verilmez,

** İşaretli düzenlemede eksiklik saptandığında sağlık kuruluşu uyarılır, tekrarının tespiti halinde belirtilen sürede faaliyet durdurma uygulanır.

*** Eksikliğin devam etmesi halinde sağlık kuruluşunun uygunluk belgesi süresiz iptal edilir.

Not: Denetlenen özel sağlık kuruluşu türüne uygun olmayan soruları cevaplandırmayınız.

Bu Formda saptanan eksiklikleri Denetim ve Teftiş Defterine kaydediniz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber