Gazlı içecekler Tip 2 diyabet yapıyor

Gazlı ve içeriğinde oldukça fazla şeker içeren içeceklerin Tip 2 diyabete neden olduğunu belirten uzmanlar, su, süt, ayran ve hoşaf gibi içeceklerın tüketilmesini öneriyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Eylül 2015 23:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gazlı içecekler Tip 2 diyabet yapıyor

Günümüzde birçok kişi zararlı olduğunu bile bile gazlı ve şekerli içecekleri tüketmeye devam ediyor. Uzmanlar ise bu tarz içeceklerin başta obezite olmak üzere tip 2 diyabeti de tetiklediğini belirtiyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bahittin Kahveci, su, süt, ayran ve hoşaf dışındaki içeceklerin obeziteyi hızlandırdığını ve bu durumun Tip 2 diyabete sebep olduğunu belirtti.

En sağlıklı içecek 'su'

Sağlıklı içeceklerin en başında suyun geldiğini, besinlerin sindirimi, dokulara taşınması ve zararlı atıkların atılması açısından suyun insan vücudunda önemli bir yeri bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Kahveci, "Soğuk su ile karıştırılmış bal şerbeti de sağlığı koruma açısından faydalı. Gazlı içeceklerin yüzde 50'sinin üzerinde früktoz şekeri içerdiğini görebilirsiniz. Bu tür içecekler, yaygın bir şekilde tüketiliyor. Türk toplumu, ne içtiğine pek dikkat etmiyor. Bu konuda farkındalık oluşturulması gerekiyor."

Gazlı içeceklerden uzak durun

"Yaz mevsiminde her ne zaman Karadeniz yaylalarına gitsek oraya gelen bireylerin yanlarına içecek olarak şehirden gazlı içecekleri beraberlerinde getirdiklerini görmüşüzdür. Oksijen deposu olarak bilinen yaylalarda önemli bir fayda sağlarken diğer yandan da gazlı içecek tüketerek kendimize zarar veriyoruz. Şu bilinmelidir ki su, süt, ayran ve hoşaf gibi içecekler dışında kalan içecekler obeziteyi hızlandırmakta ve bu durum ise Tip 2 diyabete sebep olmaktadır. Beslenmenin önemiyle ilgili kullanılan 'Ne yiyorsanız o sizsiniz' özlü ifadesi günümüzde 'Ne içiyorsanız o sizsiniz' şekline dönmüştür."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber