İlaç çaresizliği

Haber Giriş : 21 Eylül 2006 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yasin 4.5 yaşında. Enes 15. İkisi de kanserle boğuşuyor. İkisi de ölüme meydan okuyor. Ama şimdi kemoterapide kullandıkları ?Neupogen' adlı ilaç geri ödeme listesinden çıkarıldığı için yaşamdan çok ölümün kıyısında dolaşıyorlar

KEMİK kanseri olduğunu 6 ay önce öğrendi 15 yaşındaki Enes Özpolat... İstanbul Tıp Fakültesi'nde kemoterapi tedavisi görmeye başladı. Aylardır vücudunun bağışıklık sistemi için en gerekli olan ilacı yani ?Neupogen'i kullanıyordu... Annesi önceki gün 800 YTL değerindeki ilacı almak için eczaneye gitti. ?Kendi paranızla alacaksınız' yanıtı üzerine şok olup eli boş hastaneye döndü.

FARKLI SİSTEM

YASİN henüz 4.5 yaşında... Başındaki belanın çok da farkında değil. Dört gözle İlik nakli olmayı bekliyor. Babası Hamit Kalkan her ilaç almaya gidişinde farklı bir sistemle karşılaştığını söyleyip bu duruma tepki gösteriyor. ?Çocuğum 40 derece ateşle yanarken ilaç bulmak için bin türlü sıkıntı yaşadık' diyen Hamit Kalkan, ?inatçı' olan hasta yakınlarının sevdikleri için mücadele ettiklerini anlatıyor.

BÜYÜK SIKINTI

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Yavuz Dizdar, ilacın ödeme listesinden çıkarılmasına tepkili. Dizdar, ?Kemoterapi sonrası bağışıklık sistemi zayıflayıp enfeksiyonlara açık hale geliyor. Neupogen hastalarda enfeksiyon riskini düşürüyor. Hastalar şimdi ya değerlerin kendiliğinden normale dönmesini bekleyecek ya da ceplerinden bu ilacı alacak' diyor.

FİYAT FARKI VAR

SAĞLIK Bakanlığı, ilacı üreten Roche firması ile faturalardaki 1 milyon 471 avroluk fiyat farkı davası yüzünden sorun yaşıyor. Bakanlık bu yüzden 800 YTL değerindeki ?Neupogen'i listeden çıkarıp, Eczacıbaşı firmasının 1100 YTL değerindeki ?Granocyte' isimli ilacını listeye aldı. Hastaların riske atılmayacağını söyleyen Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Orhan Gümrük, her iki ilacın da aynı nitelikte olduğunu savunuyor. Gümrük, ?Doktorlar el alışkanlığını değiştirerek eski ilaç yerine bu ilacı yazacak' diyor...

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber