Kentlinin 'tasarruf'unu çocuksuzlar kurtardı

Yılın ikinci çeyreğinde kentsel nüfustaki tasarruf sahipliği oranı yüzde 13.2 ile aynı kaldı, çocuksuzlar 3 puan arttı, çocuklular 2 puan geriledi

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 26 Eylül 2015 16:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kentlinin 'tasarruf'unu çocuksuzlar kurtardı

ING Bank'ın kentsel tasarruf sahipliği oranlarını ve tasarruf eğilimlerini belirlemek amacıyla gerçekleştirdiği Türkiye'nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması'nın 2015 yılı ikinci çeyrek sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, kentsel nüfustaki tasarruf sahipliği oranı yüzde 13.2 ile aynı kaldı. Ancak çocuklu ve çocuksuz bireyler arasındaki makas açıldı. Çocuksuz bireyler arasında tasarruf sahibi olma oranı, 2015'in ilk çeyreğine göre 3 puanlık artış göstererek yüzde 21'e yükseldi. Buna karşılık, çocuklu bireylerin tasarruf sahipliği ise bir önceki döneme kıyasla 2 puanlık düşüş yaşadı ve yüzde 9'a kadar geriledi. Tasarruf sahibi olmama konusunda; en önemli gerekçe "yeterli gelir sahibi olmama" yüzde 76'dan yüzde 70'e anlamlı bir şekilde düşse de hala en baskın neden olarak ifade edildi.

GEREKÇE BORÇLAR

Tasarruf edememede ikinci en önemli neden olan "mevcut borçlar" ise yüzde 21 olarak bir önceki çeyreğe kıyasla anlamlı bir şekilde yükseldi. Düzenli tasarrufyapmayanların son 3 ay içerisinde tasarruf yapma oranı 4 puan artarak yüzde 56'ya yükseldi.

'KENTSEL NÜFUSUN KONJONKTÜRDEN ETKILENMEMESİ İYİ'

ING Bank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun, "Kentsel nüfustaki tasarruf sahipliği oranının konjonktürden etkilenmemesi iyi bir işaret" derken, şöyle devam etti:"İkinci çeyrekte piyasalar oynak seyir izledi. Buna rağmen, tasarruf oranının bir önceki çeyreğe kıyasla korunmuş olması, bireylerin ekonomiye artık daha uzun soluklubakabildikleri ve konjonktürel dalgalanmalara karşı tasarruflarında daha kararlı olduklarını gösteriyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber